Kırk yıllık topluluk sonbaharda İstanbul'a geliyor

Kırk yıllık topluluk sonbaharda İstanbul'a geliyor

New Model Army 23 Ekim 1980 yılında ilk konserini verdiğinde kurucu üyeleri Justin Sullivan, Stuart Morrow ve Phil Tompkins idi. Başta birkaç küçük sarsıntının ardından giderek canlı sahne performansları bakımından öne çıkan bir post-punk grubu olarak tanınan New Model Army ya da kısa adıyla NMA ilk single çalışması "Bittersweet" ile nerdeyse ülke çapında tanınan bir gruba dönüştü.

 

NMA'in kurulduğu yılları bilirseniz eğer, dünya bugüne göre bambaşkaydı. Latin Amerika merkezli sol devrimler dünyayı etkilerken, İngiltere'de, seksenlere sağ muhafazakar politikalarıyla damga vuran ve işçi sınıfı ile geleneksel sol ve özgürlükçü kesimlerden büyük tepki çeken Margaret Thatcher 1979 yılında iktidara gelmişti.

 

NMA'in de adını 1600'lü yıllara dayanan bir silahlı gruptan aldığı söylenir. Kurulduğu günden itibaren hep muhalif bir söylemin peşinde olmuştur. "51st State" isimli şarkıları mesela buna açık örnektir. İngiltere'yi Amerika'nın 51. eyaleti olarak eleştiren topluluk, şarkısında, 'çünkü biz Amerika'nın 51. eyaletiyiz' sözleriyle kısa zamanda Birleşik Krallık müzik listelerinde üst sıralara yerleşmeyi başardı.

 

Dinleyiciler üzerinde yarattığı etki giderek artan NMA 1984 başında dönemin ünlü müzik programı The Tube'un da dikkatini çekti ve provokatif şarkılarını söylemeleri için davet edildi. Her ne olduysa programdan kısa süre önce televizyon şirketi gruba ve şarkılarına karşı bir anda dışlayıcı davranmaya, canlı yayında söyleyecekleri şarkıları değiştirmelerini istemeye başladı ama NMA o sıra grup "Hristiyan Milisler" isimli şarkıyı söylemeye başlamıştı bile. Tam o sıra grubun az sayıda fanı da stüdyoya izleyici olarak girmeyi başarınca bir anda haberler hızla yayıldı ve grup ülke çapında etki uyandırmayı başardı. Başta gruba soğuk davranan plâk şirketleri de artık sözleşeme yapmak NMA'in kapısını aşındırmaya başlamıştı.

 

NMA'in müziğini dönemin İngiliz siyasal gelişmeleri ve punk müziğin etkisini bilmeden anlamak pek mümkün değildir ve zaten büyük bir kargaşa dönemiydi. Thatcher'in ilk dönem başbakanlığının ardından İngiltere büyük bir grev dalgasıyla sarsıldı ve koca ülke adeta polis devletine döndü. İşte, NMA'in tam bu günlerde yazdığı "The Price" isimli şarkı o günlerde Ulusal Maden İşçileri Sendikası'nın başlattığı greve ilişkindi. Ardından "1984" isimli şarkı geldi.

 

Bu haberin amacı aslında grubun tarihini anlatmak değil, 3 Kasımda Zorlu PSM'deki konseri haber vermekti ama laf lafı açtı. Bu ilk bilgileri bilmek NMA'i o yıllarda da, bugün de ve her zaman severek dinleyen olan müzikseverlere iyi gelecektir. Gerisini daha ayrıntılı bir başka yazıda örnekleriyle ele alırız.

 

NMA kırk yıldır yoluculuğuna değişen şartlarda olsa da devam ediyor. Müzikleri de farklılaştı denebilir, şöyle ki, mesela gruba duruma göre iki yaylı çalgı ve bir arpist de katıldı. Topluluk pandemi öncesi Avrupa çapında çok yoğun konser turneleri gerçekleştirdi ve bu turneleri aynı adreslerde gelenekselleştirdi. 2016 yılında yayınladıkları "Winter" isimli albüm üzerinden beş yıl geçse de sahip olduğu sert ve kasvetli müzik aslında bugün için daha anlamlı ve günümüzün savaş atmosferine ve karamsar gelecek beklentilerine daha uygun.

 

NMA'nin Zorlu PSM'de 3 Kasım akşamı vereceği konser üç nesil müzikseveri aynı salonda birleştirecektir, şimdiden haber vermiş olalım.

 

Cazkolik.com / 23 Haziran 2022, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.