Kadıköy Belediyesi Türk bestecilerini yeni eserler yaratmaya özendirmek amacıyla 2020 nisan ayında sonuçlanması planlanan dördüncü “Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması”nı Piyanolu Üçlü (keman, viyolonsel, piyano) için açtı.
* * *
36 yaşından gün almamış Türk bestecilerine açık olan yarışma çok sesli evrensel müzik dilinde, özgün telif eserler yaratılmasına, böylelikle, yerli müzik eserleri repertuvarının zenginleşmesine katkıda bulunabilmeyi hedefliyor. Keman, viyolonsel ve piyano üçlüsü için bestelenen eserlerin 15-17 dakikayla sınırlı olması; kompozisyonların ülkenin geleneksel ses duyarlılığından esinlenmeler, işlemeler veya yansımalar içeren özgün bir çalışma olması şartının arandığı yarışmanın son başvuru tarihi 10 Ocak 2020.
* * *
Yarışmada, seçici kurulca yapılacak ilk değerlendirmenin ardından dört eser finale kalacak. Bu dört eser derecelendirilmek üzere jürinin huzurunda, 13 Nisan 2020 Pazartesi 19:30’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası`nda düzenlenecek final konserinde kamuya açık olarak icra edilecek. Konser sırasında jürinin yanı sıra izleyiciler de fuayede bulunan seçim kutularında oy kullanarak eserleri değerlendirebilecek ve Dinleyici Özel Ödülü`nün sahibini belirleyebilecek. Ödül Töreni de aynı gece gerçekleşecek.
* * *
Kadıköy Belediyesi bugüne kadar genç "piyano" ve "keman" icracılarına yönelik yarışmalar ile oda orkestrası ve piyanolu dörtlü için beste yarışmaları düzenledi. Altıncı yarışma olan Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışmasının seçici kurulunda Cihat Aşkın, Oğuzhan Balcı, Turgay Erdener, Özkan Manav, Gülsin Onay, Yalçın Tura ve Hasan Uçarsu yer alıyor. Kazananlara para ödülünün yanı sıra, final konserinde kaydedilecek olan eserlerin CD basımı da yaptırılacak.
* * *
Ayrıntılı bilgi ve yarışma şartnamesi için Kadıköy Belediyesi’nin Süreyya Operası Beste Yarışması adlı web sitesinden bilgi edinilebilir.
Web Adresi: www.sureyyabesteyarismasi.kadikoy.bel.tr
E-Posta: sureyyaoperasi@kadikoy.bel.tr
Adres: Bahariye Cad. No.29 34710 Kadıköy İstanbul, Tel: 0 216 346 1531
Cazkolik.com / 26 Mart 2019, Salı
BBC’nin klasik müzik dergisi bu ay kapağa klasik müzikte trompetin süper modeli Alison Balsom’u koyarak bir taşla bir kaç kuş vurmanın peşinde. Balsom, ikibin sonrasının önde gelen klasik müzik trompetçilerinden. Öyle ki, trompet deyince akla hemen caz geldiği dönemde bayrağın en üst ucundan sıkıca tutmayı başardı. Ve tabii derginin kapağında şık ve etkileyici duran bir kadın aynı zamanda. Hangi editör böyle birini kapağında görmeyi istemez ki.
* * *
İlk albümünü 2002 yılında “Music for Tumpet and Organ” adıyla yayınlayan sanatçı ilk önemli ödülünüyse 2006 yılında Classical BRIT Awards’da Young British Classical Performer olarak aldı. Bu ödül, fırsat bekleyen diğer ödüllerin de kapısını araladı. Artık uluslararası üne sahip olmasında bir engel kalmamıştı. Balsom’un repertuvarı genellikle Bach, Purcell, Haydn, Mozart, Hummel, Debussy, Rachmaninov de Falla, Messiaen gibi isimlerin besteleri ve düzenlemelerinden oluşuyor.
* * *
Balsom, 1978 yılında İngiltere Hertfordshire’da dünyaya geldi ama Royston da büyüdü. Trompete küçük yaşta burada başladı. 9 yaşında Adrian Jacobs ile, dört yıl sonra da en önemli hocası olacak John Miller ile Guildhall School of Music’de öğrenime başladı. 15-18 yaşları arası National Youth Orchestra of Great Britain’de çalarken, 97-2001 arası ise Stephen Keavy ve Paul Benniston ile yine aynı okulda, Guildhall School of Music and Drama’da okudu. Öğrenim dönemini Paris Conservatory of Music ve Royal Scottish Academy of Music and Drama’da tamamlayan Balsom 2001-2004 arası ise Hakan Harderberger ile özel çalıştı. Birkaç toplulukta çalmaya başlayan genç sanatçı 1998 yılında BBC Genç Müzisyenler Yarışması’nın finalisti olmayı başardı. İlk albümünü EMI’den yayınlayan Balsom artık sadece İngiltere’de değil Avrupa çapında dikkat çekiyordu.
Bu süre sonunda EMI le özel sözleşme imzalayan sanatçı ikinci kaydını Bach Works for Trumpet adıyla yaptı ve 2005’te yayınlandı. Hemen ardından solo çalışması Caprice yılın solo albümü seçildi. Son yıllarda yoğun turne ve konser programlarından başını kaldıramayan Balsom 2010 yılında standart repertuvarlardan oluşan bir seçki kaydederken daha sonra 2014’da Paris, 2016 yılında içinde neo klasik trompet ve piyano sonatları yanında pop elementlerin de yer aldığı Jubilo albümünü yayınladı. Balsom’ın uzun ödül listesinin ön sırasında 2016 yılında aldığı Officer of the Order of the British Empire var.
* * *
Son söz; öyle çıtı piti durduğuna bakmayın, gerçekten sıradışı bir trompet sanatçısı. Özellikle hata ve tuzaklarla dolu çetrefilli notalar arasındaki zarif slalomları hayranlık uyandırıcı.
Cazkolik.com / 20 Mart 2019, Çarşamba
Ahmed Adnan Saygun’un görkemli eseri Yunus Emre Oratoryosu Uğur Seyrek’in koreografi ve rejisiyle günümüz dünyasında yeniden yorumlanıyor. Oratoryo, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 23 şubat akşamı prömiyeri yapılarak seyircilerin beğenisine sunuldu.
Ahmed Adnan Saygun’un 13. yüzyılda yaşayan ünlü halk ozanı ve düşünürü Yunus Emre’nin yazdığı şiirlerden bazılarını kullanarak 1943 yılında tamamladığı oratoryo, ilk kez bale adımlarıyla birleşti. Bu anlamda bir dünya prömiyeri! Sanatseverler sahnede hem İstanbul Devlet Opera ve Balesi dansçılarını, hem opera solistleri ve korosunu birlikte izledler.
26, 28 şubat ve 2 mart 2019 tarihlerinde Süreyya Operası’nda tekrarlanan eser, 5 ve 6 martta da seyircileriyle buluştu. Bir Türk besteci tarafından bestelenmiş ilk oratoryo olan Yunus Emre Oratoryosu, kısa sürede Saygun’u uluslararası düzeye taşımıştı. Paris (1947), New York (1958), Budapeşte, Viyana, Bremen, Berlin, Moskova, Vatikan ve 55 yıl aradan sonra New York ve Washington’da (2012) dünya sahnesine çıkmıştı.
Temsillerde dönüşümlü olarak yer alan kadroya aşağıda yer veriyoruz ancak prömiyerde sahne alan solistler ve diğer sanatçıları da anmadan geçemeyiz. Bas Gökhan Ürben’in, tenor Hüseyin Likos’un, mezzo soprano Deniz Likos’un, soprano Özgeçan Gençer’in performaslarını heyecan ve coşkuyla izledik. Ocak ayında Don Kişot temsillerinde de ilgiyle izlediğimiz bas Gökhan Ürben’in, hocası Ayhan Baran’dan teslim aldığı bayrağı diğer kuşaklara başarıyla ulaştıracağına bir kez daha emin olduk. Solist kadın dansçılardan İlke Kodal, Berfu Elmas (aynı zamanda Arayış), Melike Koper (Gözyaşı), erkek dansçı Erhan Güzel ilgiyle izlendi.
Bale eşliğinde sahnelenen Yunus Emre Oratoryosu mezarlıkta uyanan ruhların dansıyla başladı. Tenor Hüseyin Likos’un sahnedeki duygusallığını koltuğunuzdan hissetmemeniz mümkün değildi. Yunus Emre Oratoryosu İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından tarihte ilk kez Opera ve, bale sahne gösterisi olarak sunuldu. Ünlü maestro Serdar Yalçın’ın yönettiği İDOB Orkestrası muhteşemdi. Maestro’nun grip geçirmekte olmasına karşın göstermiş olduğu direnci ve orkestraya hakimiyeti hayranlık uyandırıcıydı. Bu nedenle prömiyer sonrası verilen kokteyle dahi katılamadı. Aydın Karlıbel yönetimindeki İstanbul Operası korosu da yine olağanüstüydü.
Ahmed Adnan Saygun 4,5 ayda bestelediği oratoryoyu ‘’en büyük sanat tecrübesi’’ olarak nitelendirmiş, eser ilk kez 25 mayıs 1946 cumartesi günü saat 16:00’da Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi büyük salonunda bestecinin yönetiminde seslendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası, bu ilk yorumda Devlet Konservatuvarı Opera Korosu ile Gazi Eğitim Enstitüsü müzik şubesi öğrencileri korosundan oluşturulan büyük koro, solist olarak katılan soprano Muazzez Ünal, alto Necdet Demir, tenor Aydın Gün ve bas Hilmi Girginkoç eşlik etmiştir.
* * *
Devlet Konservatuvarı temsil ve konserleri çerçevesinde verilen bu konserin programı olarak içinde değerli bilgiler bulunan bir kitapçık çağın aydın Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel`in önsözüyle;
• Eseri açıklayan ve metni sunan Adnan Saygun`un,
• Türk Halk Müziği ve folklorundan başka, müzik eğitiminde de en önde gelen, o yıllarda Gazi Eğitim Enstitüsü ve Devlet Konservatuvarı müzik öğretmeni, son görevi de İstanbul Radyosu müzik uzmanlığı olan Halil Bedii Yönetken’in,
• Gazi Eğitim Enstitüsü müzik şubesi şefi ve Türkiye yürekten benimseyerek 600`ü aşkın öğrenci yetiştiren öğretmen orkestra şefi ve piyanist Eduard Scukmayer’in yazılarıyla yayınlamıştır. Tüm Oratoryo’yu çok güzel anlatan bu 32 sayfalık kitapçığı hazırlayanları bu vesileyle saygı ve minnetle anıyoruz.
“…Sayılı günlerimizin değerini bilemedik. Bir kerelik ömürlerimize kavgayı, kötülüğü, savaşı, acımasızlığı sığdırdık. Başka seslere kulaklarımızı tıkayıp, başka renkleri görmezden geldik. Dışımızın yapay parıltısıyla iç dünyalarımızı gözlerden gizledik. Yaşamın gerçek anlamını çözemedik. Çıkış yolu varken bulamadık, çözümsüzlükler sarmalında dönüp durduk. Kendi hiçliğimizde kaybolduk, kendimize bile yabancılaştık...”
Cast:
Ahmed Adnan Saygun; Yunus Emre Oratorya, Bale, 1 perde
Müzik: Ahmed Adnan Saygun
Metin: Uğur Seyrek, Işık Noyan
Koreografi ve Reji: Uğur Seyrek
Orkestra Şefi: Serdar Yalçın
Koro Şefi: Aydın Karlıbel
Dekor Tasarımı: Ferhat Karakaya
Kostüm Uyarlama / Işık Tasarımı: Uğur Seyrek
Işık Uygulama: Taner Aydın
Solistler:
Soprano: Özgecan Gençer, Hale Soner
Mezzosoprano: Özay Günay, Deniz Likos
Tenor: Bülent Külekçi, Hüseyin Likos
Bas: Kenan Dağaşan, Gökhan Ürben
Solist Dansçılar:
Kadın: İlke Kodal, Deniz Kılınç Tunçeli, Berfu Elmas
Erkek: Erhan Güzel, Batur Büklü, Deniz Özaydın
Gözyaşı: Melike Koper, Julia Hartmann
Arayış: Berfu, Elmas, Maia İto
Salim Zaimoğlu
Cazkolik.com / 06 Mart 2019, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.