Miguel Zenon bir buçuk yıl aradan sonra çıkardığı "Esta Plena" isimli albümüyle Grammy'e doğru koşuyor...

Miguel Zenon bir buçuk yıl aradan sonra çıkardığı "Esta Plena" isimli albümüyle Grammy'e doğru koşuyor...

Miguel Zenón’un “Esta Plena” isimli albümü daha ilk notalarından itibaren ani hareket kabiliyeti yüksek çevik bir hava aracı gibi uçuşa geçiriyor. Marsalis’lerin müzik şirketinden çıkan bir önceki albümü “Awake”ten çok da uzun olmayan (2008) bir ara sonrasında yayınladığı, 2009’un Grammy adayı albümü “Esta Plena” Porto Riko’lu Zenon’un yetiştiği coğrafyanın müziğiyle caz meditasyonu yapmak gibi bir şeye dönüşüyor. “Esta Plena” Porto Riko’lu Miguel Zenon ile New York’lu Miguel Zenon’un müzikal kimliklerinin birbirleriyle buluşarak büyüyüp geliştiği bir müziğe dönüşüyor. Peki sonuç ne? Sonuç müziğin merkezinde perküsif yakıtın olduğu bir adrenalin patlaması! Bunu yaparken Zenon’un yanında piyanist Luis Perdomo, basçı Hans Glawischnig ve davulcu Henry Cole’da suç ortaklığı yapıyorlar. Vokallerde ve yerel plena perküsyonlarda “Panderos” olarak tanınan müzisyenler Hector Tito Matos, Obanilu Allende ve Juan Gutierrez yer almışlar.

10 parçalık albümün beşi vokalli beşide enstrümental. Bir önceki çalışma “Awake” ile caz dünyasında yakaladığı büyük ilgiyi “Esta Plena” ile de sürdürmek ve mümkünse bir de ödüle çevirmek isteyen Zenon caz ile latini klasik anlamda ‘buluşturmaktan’ getirmekten ziyade besteleri ve düzenlemelerindeki yaratıcılık ile latin dokunuşlu quartet cazı yapmayı hedeflemiş, bunu da başarmış!

Albümün açılışında yer alan “Villa Palmeras” yazının başında belirttiğimiz adrenalin yüklü besteler tanımının daha ilk parçada etkileyici yüzünü gösterdiği düzenlemelerden biri. Lafın bu kısmında ancak farkettik ki Miguel Zenon’un ne çaldığından bahsetmemişiz, bu da ilginç çünkü bir çok kişi latin olduğu için perküsyon çaldığını sanabilir ve üstelik albümün kapağında da elinde ‘plena’ isimli perküsyonla görünüyor ama Zenon aslında bir saksofonist. Elbette vurmalıları da rahatlıkla çalan bir müzisyen, ne de olsa o bir latin!

“Despedida”, “Que Sera de Puerto Rico?” gibi parçalar hispanik şehirlerin, eski, bakımsız sokaklarının ritmik çekiciliğinde düzenlenmiş sokak enerjili müzikler!!! Yazının sonunu şöyle tamamlıyalım, albüm latin romansı ile yine latin haşinliğinin tam bir dengesi! Tüm albüm boyunca bu formun özenle korunduğunu dikkatle takip etmek mümkün.

Satın alma tavsiyesi isterseniz eğer, kesinlikle kaçırmayın deriz.

Cazkolik.com / 6 Ocak 2009, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.