Etnomüzikoloji tarihsel süreç ve güncelliği bakımından sürekli oluşum halinde olan bir alandır. Her ne kadar geçmişi müzik folkloru, müzik etnografisi, müzik sosyolojisi, hatta müzik felsefesi gibi birçok müzikal araştırma alanı ve antropoloji, sosyoloji gibi müzik dışı alanlarla ilişkili olsa da, İkinci Dünya Savaşı sonrasında şekillenen bir bilim alanı olarak etnomüzikoloji oldukça dinamik bir disiplindir.
Ulaş Özdemir, Mehtap Demir ve Evrim Hikmet Öğüt tarafından hazırlanan "Etnomüzikoloji, Kültürler ve Tarihler" isimli bu kitap, etnomüzikolojiyi kapsamlı bir literatürle ele alan bir giriş kitabıdır.
Kitapta emeği geçen yazarlar, etnomüzikoloji, müzikoloji, müzik antropolojisi ve dans araştırmaları uzmanları olarak bu alanların etnomüzikolojiyle olan ilişkilerini etnomüzikoloji literatürü içerisinden değerlendiriyor.
Kitapta yer alan konu ve kavramların çoğu (performans, toplumsal cinsiyet, popüler kültür, dans, kimlik, göç vb.) etnomüzikoloji dışında pek çok disiplinin çalışma konuları arasındadır. Ayrıca notasyon, müzik etnografisi gibi konular ise müzikle ilişkili diğer birçok bilimsel alanın kullandığı yöntem, teknik ya da yaklaşımlarla ilişkilidir. Bu yüzden kitapta ele alınan konu ve kavramları mümkün olduğunca derinlemesine incelerken, etnomüzikologların bunları nasıl ele aldıkları sorusunu cevaplamak ana hedef olmuştur.
İthaki yayınlarından bu hafta çıkan kitabı bütün kitapçılardan temin edebilirsiniz.
Cazkolik.com / 22 Nisan 2022, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.