Müzisyen ve akademisyen Canan Aykent Ankara'nın caz serüvenini ayrıntılı bir makalede kaleme aldı

Müzisyen ve akademisyen Canan Aykent Ankara'nın caz serüvenini ayrıntılı bir makalede kaleme aldı

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM)'ın yayınladığı Ankara Araştırmaları Dergisi Haziran ayında çıkan son sayısında caz müzisyeni ve akademisyen Canan Aykent'in "Ulus’tan Çankaya’ya Alışılmadık Sesler: Ankara’nın Caz Serüveni (1940-1980)" isimli makalesini yayınladı.

 

Ankara'ya dair oldukça kapsamlı araştırmaların yer aldığı derginin son sayısında Canan Aykent'in yanısıra Nurettin Özgen ve Volkan İdris Sarı'nın kaleme aldığı "Siyasal İdeolojiler Bağlamında Mekân İsimlendirmeleri: Ankara’daki Kültür Merkezleri Örneği", Esra Özkan Koç ve Raziye Çiğdem Önal'ın kaleme aldığı "1940’lı Yıllarda İngiliz Kültür Heyeti’nin Ankara’da Açtığı Kültürel Propaganda Sergileri" gibi kültürel anlamda oldukça ilgi çekici yazılar da yer alıyor.

 

Sınırlı sayıda basılan dergiye internet üzerinden PDF formatında erişmek mümkün.

 

 

Ulus’tan Çankaya’ya Alışılmadık Sesler: Ankara’nın Caz Serüveni

 

 

Bu konuda yapılmış muhtemelen tek ve her müzikseverin merakla okuyacağına inandığımız 22 sayfalık kapsamlı makalede Canan Aykent Ankara'nın Cumhuriyet tarihi boyunca caz müziği dahil kültürel bir merkez şehir olma yolundaki serüvenini anlatıyor. Bu anlatı, aynı zamanda, caz müziğinin Türkiye'de yaklaşık yüz yılı bulan serüveninin de önemli bölümüne tanıklık ediyor.

 

20. yüzyıl başında tozlu bir Orta Anadolu kasabasından Türkiye'nin başkenti olan modern bir şehre dönüşme çabaları, Cumhuriyetin ilan edilmesiyle başlayan uzun yolculuk, başlarda Ankara Palas, Karpiç Lokantası ve Gar Gazinosu'nun şehrin sosyal hayatı için oynadığı rolün giderek genişlemesi, 1940'lardan itibaren caz müziğiyle ilgili ilk faaliyetlerin başlaması ve aynı dönem Ankara Radyosu ile VOA (Voice of America) üzerinden yapılan radyo yayınları, özellikle Ankara Radyosu'nda kurulan Radyo Senfoni Orkestrası, Radyo Salon Orkestrası, Yaylı Sazlar Quarteti, Radyo Caz Orkestrası, Radyo Tango Orkestrası gibi toplulukların canlı müzik yayınlarına başlamasından bugüne zanan süreç Aykent'in ayrıntılı ve fotoğraflı anlatımıyla belgesel niteliğinde hayat buluyor.

 

Bu haberde yazdıklarımızdan çok daha fazlasını, isimleri, bilgileri, tarihleri ve yerleri Canan Aykent'in bu makalesinden okumayı unutmayın.

 

Cazkolik.com / 23 Ağustos 2021, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.