Nardis’te cazseverler hafta boyunca Avrupalı müzisyenlerle buluşuyor...

Nardis’te cazseverler hafta boyunca Avrupalı müzisyenlerle buluşuyor...

Nardis Mayısın ilk haftasına hızlı ve aktif girdi. Bu başından itibaren sonuna kadar olan günler boyunca Avrupalı caz müzisyenlerine sahnesinde ardı ardına yer verecek olan Nardis cazseverlere mini bir festival keyfi ve lezzeti yaşatacak, Amerikalı, Polonyalı ve İsveçli isimleri ağırlayacak. Farklı konseptlerde kimi Türk müzisyenlerle kimi kendi trio ve dörtlüleriyle çalacak olan müzisyenlerle Türk cazseverlerin Nardis buluşması cazla dolu geceleri müjdeliyor. Peki kimler bu isimler ve neler çalacaklar, gelin birlikte topluca bakalım;

03 MAYIS 2010, PAZARTESİ:
MIKE MORENO TRIO

Bu yazının yayına girdiği Pazartesi günü ilk olarak Teksas doğumlu Amerikalı gitarist Mike Moreno kendisine eşlik eden basçı Kağan Yıldız ve davulcu Ferit Odman ile birlikte çalacak. ABD, Teksas doğumlu olan Moreno, lise eğitimini bitirdikten sonra New York’taki New School University’ye tam burslu olarak gitti. Bu bursu alan ilk gitaristti. Buradaki eğitimine başladıktan hemen sonra ise New York’ta bir çok konser çaldı ve kendini kabul ettirdi. Bu performansları ile cazın büyük isimleriyle çalmak için gereken deneyime ve tanıtıma sahip oldu. Bu büyük isimlerin ve grupların arasında The Joshua Redman Elastic Band, Lizz Wright Band, Nicholas Payton Quartet, Terence Blanchard Quintet, Greg Osby 4, Wynton Marsalis ve JALC Orchestra, Jeff "Tain" Watts Quintet, Kenny Garrett Quintet ve Ravi Coltrane Quartet var. Mike Moreno ayrıca büyük sanatçıların albümlerinde de yer aldı. Jeremy Pelt, Robert Glasper, John Ellis, Jimmy Greene, Myron Walden, Sam Yahel, Marcus Strickland, Yosvany Terry, Geoff Keezer, Louise Setara ve Bob Reynolds bu isimlerden sadece bir kaçı. Son zamanlarda kendi grubuyla da başarılı performanslara imza atan Mike Moreno, en son ’Between the Lines’ albumünü çıkardı. Müziğini bir ustalık seviyesinde icra ettiği ve de bestelerinin yaşından beklenmeyecek bir olgunlukta olduğu caz eleştirmenlerince söylenen Moreno, çalışmalarına hala eşlikçi ve grup lideri olarak devam ediyor.

04-05 MAYIS 2010, SALI ve ÇARŞAMBA:
MACIEJ FORTUNA & STEPHAN WEE DUO



Maciej Fortuna
; Polonyalı bir trompetçi. Yıllardır kendi grubunu büyük bir başarıyla yöneten genç sanatçı Mack Goldsbury, Frank Parker ve Larry Porter gibi dünyaca ünlü pek çok isimle olan çalışmalarıyla da tanınmaktadır. Uluslararası prestijli ödüllerin yanısıra Polonya’daki medya dünyasının kendisine ve müziğine olan ilgisiyle de tanınmaktadır.

Stephan Weeke ise; dünyaca tanınmış Almaya’nın en ünlü basçılarındandır. Kendi projeleri kapsamında Avrupa, Asya, Afrika, Küba, Meksika ve Amerika’yı turlamış, birçok şehirde konserler vermiştir. İlhamını gördüğü yerler ve gezilerinden alan sanatçının uluslararası arenada çokça beğenilmiş olan müziği de bu deneyimlerini yansıtır ve dinleyicide bıraktığı pozitif izlenim ve etkileyiciliği ile övülmüştür. Kendi projeleri ve gruplarıyla olan çalışmalarının yanısıra Dave Liebman, Joe Lovano, Carla Bley, Herb Ellis, Bucky Pizzarelli, Till Brönner, Phillip Catherine, Mack Goldbury, Önder Focan, Charlie Mariano, David Murray, Özay, Ingrid Jensen, Fernce Snetberger gibi pek çok ünlü isimle çalışmıştır. Trompet ve basın duo birliktelikleri sanatçıların üstün virtüozitelerini de gösterecektir.

06 MAYIS 2010, PERŞEMBE:
İSTANBUL MONK BULUŞMASI



Marsilya’da yaşayan 47 yaşındaki tenor saksofoncu Leo Merie, Ricky Ford’un yaz okulunda tanıştığı İstanbullu müzisyenler ile bu kez de Nardis’te buluşuyor. Monk’u çok seven ve müziğini Monk üzerine şekillendirmiş olan Leo Merie, daha önce Fransa’da da bir araya geldiği grupla İstanbul’u Monk ile buluşturuyor. Leo Merie ve müzisyenler bir projeye yaratıp, bu müziği albüme dönüştürmeyi planlıyorlar.

Leo Merie; Geleneğe saygı ile avant – garde’ın yeni bir okuması arasında Leo Merie ve arkadaşları, Monk’un müziğine adadıkları “Leo Trio+” da güçlü ve cömert parçalarıyla müzikseverleri büyülemeye devam ediyorlar. Hard-bop’a yakınlığını vurgulayan, tamamen sahnede şekillenen doğaçlamalara önem veren yeni bir estetikte bir caz trio+. Amerikalı piyanist ve besteci Thelonious Sphere Monk (1917-1972) caz tarihinin önemli isimlerindendir. 40’lı yılların başında bebop Thelonius Monk, Kenny Clarke, Dizzy Gillespie ve Charlie Parker gibi afro amerikan cazının önemli figürleri etrafında doğdu ve modern cazın da gelişmesine katkıda bulunan bir hareket oldu.

07-08 MAYIS 2010, CUMA ve CUMARTESİ:
FREDRIK LINDBORG QUARTET

Saksofoncu Fredrik Lindborg son yıllarda İsveç’in en önde gelen müzisyenlerinden biridir. Grubu olan ’Fredrik Lindborg Quartet’ ülkesinin en heyecanlı gruplarından biri olarak gösteriliyor. Müzikleri geçmişin caz müziğine sırt verirken aynı zamanda yenilikçi de. Ancak ne olursa olsun, müziklerindeki swing anlayışını fark etmemek mümkün değil. Grup ilk albümleri olan The General’ın ardından The One isimli albümü de çıkartıp başarılı oldular. Son yıllarda Japonya ve Türkiye’de birçok yerde çalan grup, aynı zamanda İskandinavya’da da çok başarılı oldu. Gruptaki isimler ise ismini duyurumuş, başarılı müzisyenler. Fredrik Lindborg 50’lerin caz büyüklerini dinleyerek büyümüş ve o büyük, yumuşak tenor saksofon stilini bu müzisyenlerden almış bir isim. Gustav Lundgren ise şu ana kadar üç solo albüm, bir Mozaique ile, üç adet de Hot Club de Suede ile çıkarmış olan ünlü bir gitarist. Bascı Kenji Rabson ise 1994 ile 2004 arasında New York’un caz kulüplerinde en çok istenen bascılardan biridir. O dönem davulcu Jimmy Cobb ve saksofoncu Frank Wess ile aynı sahneyi paylaştı. Moussa Fadera İsveç’li bir davulcu. Kuzey cazının en ünlü isimleriyle tanıştı ve tüm Avrupa ve Japonya’yı dolaştı. Müziğinde bebop, groove ve swing’in bütün etkilerini duyabilirsiniz.

Sadece 2 gece için kentimizde bulunan bu çok keyifli grubu kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Cazkolik.com / 03 Mayıs 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.