ODTÜ`nün 25 yılı aşan süredir geleneksel hale getirdiği Bahar Şenlikleri`nden çıkan ODTÜ Caz Topluluğu ve Caz Sahnesi bu yıl beşinci kez başta amatör grupları cazseverlerle buluşturacak.
ODTÜ Caz Topluluğu`nun hem ODTÜ`lüler, hem Ankaralılar hem de ülkenin genel caz ortamı için önemli ve besleyici bir özelliği var. Söze doğrudan böyle girdik ama Cazkolik haberlerinin takipçisi okurlarımız sebebini bilecektir. ODTÜ Caz Topluluğu 25 yıllık ODTÜ Bahar Şenlikleri geleneğinin içinden süzülerek gelen bir sonuç. Cazkolik olarak ODTÜ Caz Topluluğu`nun haberini ikinci kez yapıyoruz. İlkini geçen sene yayınlamış ve başta Ankaralılar olmak üzere epey bir cazseveri konudan haberdar etmiştik. Aradan bir yıl daha geçti ve şimdi yeni Bahar Şenlikleri zamanı, tabii içinde Caz Sahnesi`nin konserleri de var.
Dediğimiz gibi, ODTÜ Caz Topluluğu geleneksel bahar şenliklerinin içinden çıkan bir etkinlik. Şenlikler dahilinde her türden etkinlik olmasına rağmen caz konserlerinin olmamasından rahatsız olan ODTÜ öğrencisi ve topluluk başkanı Neva Beste Güven, topluluk kurucularından Koray Kaan Özdemir (ki şu anda ODTÜ mezunu inşaat mühendisi ve aynı zamanda müzisyen) ve Makina Mühendisliği öğrencisi Cem Altıntaş`ın öncülüğünde ilk olarak 2008 yılında kendi sınırlı imkanlarıyla temin ettikleri çardaklarla şenliklerde caz sahnesini oluşturmuş caz gönüllüsü öğrenciler. Hatta Koray Kaan Özdemir`in tabiriyle `sevgili çardaklarımız geçen yıla kadar bize hizmet etti` diyor ama bir yandan da boş durmayarak her geçen yıl ekipmanlarda ve sahne dizaynında bir önceki yıla göre önemli gelişmeler sağlamışlar. İlk yıl 15-20 kişilik gönüllü ekiple çalışan topluluk haklı olarak ilk yılın etkinliğini güzel hatıralarla anıyor. Tümüyle tanıdıkları müzisyen arkadaşların davetiyle başlayan ilk caz sahnesinde 8 grup konser vermiş. Bu yıl 9 ile 12 Mayıs günleri arasında düzenlenecek konserlerde 4 günde 12 farklı topluluk sahne almayı bekliyor. Konserler eğer güzel havaya denk gelmişse bini aşan izleyiciye sesleniyormuş. Çok büyük bir sayı...Ama hava yağışlı olsa dahi konserleri kesinlikle terketmeyen oldukça sadık bir kitlesi var aynı zamanda. Caz işte böyle bir şey değil mi zaten.
Aradan geçen beş yıl içinde başta İstanbul olmak üzere Konya, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir gibi caz müziği bakımından önemli şehirlerden misafirleri de ağırlamış topluluk. Caz Sahnesi konserlerinde sahne alan müzisyenler arasında çok sayıda profesyonel müzisyenin olduğundan da önemle bahsediyor dostlarımız.
ODTÜ Caz Topluluğu Caz Sahnesi konserlerinde elbette başta caz olmak üzere blues, funk, fusion, balkan ve reggae gibi türler de yer alıyor. Grup yöneticileri konser tarihleri yaklaşırken konserlerde yer almasını arzu ettikleri topluluk ve müzisyenleri davet etme yöntemiyle belirliyor ama demo gönderen farklı amatör toplulukları da dinleyip sahne aldıkları oluyor. Bu açıdan orada çalmak isteyen tüm amatör toplulukların şansı olduğunu ve mutlaka ilgilenmeleri gerektiğini buradan da belirtmiş olalım, hatta topluluk kurucuları amatör grupların öncelik hakkı olduğuna önemle değiniyor.
Bu yıl konserlerde caz belirgin ağırlığı olacağa benziyor ve ilk konserlerde caz standartlarına dayanan performansları izleyecek müzikseverler. Sonraki gruplarda tarzlar daha farklılaşacak. Bu yılın gruplarından Parfüm Ankara`da yıllardır faal bir topluluk. Bir başka grup GeçErken ise standart caz parçalarını minimal ve akustik formlarda icra ediyor, Safa Bolat`ın şenlik bandosunu zaten bilen gayet iyi biliyor, tam bir Balkan müziği topluluğu. Bu yıl sahne alacak bir başka topluluk Orçun Babak Sound System reggae çalan bir grup, sahnesi ve müzikleri hayli eğlenceli. Saydığımız topluluklara ek Hissyato Legato, Falsetto gibi farklı gruplarda müzikleriyle sahne almayı bekliyor.
ODTÜ Caz Topluluğu için işin en zor yanı sponsorsuz olmaları, oysa üniversite şenliklerinde markaların resmi geçit yaptığını görüyoruz, iletişim - telekomünikasyon markalarından tutun da içecek firmalarına kadar hepsi bu şenliklerde boy göstermeyi seviyor niye Caz Topluluğu için çok faydalı olabilecek bir bütçe ayırmasınlar ki.
Sahne tamamen Caz Topluluğu ile UGT yani Uluslararası Gençlik Topluluğu`nun çabalarıyla kuruluyor, ODTÜ Caz Toplululuğu her türlü sınırlı imkana rağmen gelecek yıllarda da sahnesini açık tutmaya devam edecek, biz de buradan her yıl özenle duyaracağız, umarız gelecek yıldan itibaren sponsorlar da artık katkılarını esirgemez ve daha geniş katılımlı amatör bir festivalin oluşumuna hep birlikte tanık oluruz.
Cazkolik.com / 08 Mayıs 2012, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.