PTT ilk caz albümünü özel pulla anamaz mı?

PTT ilk caz albümünü özel pulla anamaz mı?

Liberation Music Orchestra`nın ünlü fotoğrafı

Her 1 Mayıs aklıma Charlie Haden ve Liberation Music Orchestra gelir

O nazik, centilmen ve zarif görüntünün altında belki de cazın en muhalif insanı yatıyordu. Charlie Haden hem bir caz müzisyeni olarak taa 1959 yılında Ornette Coleman`ın grubunda yer alarak bir caz devrimcisi olmayı tercih etmişti, hem 1969 yılında başta Vietnam savaşı olmak üzere siyasi anlamda barışçı bir radikal olarak kurduğu Liberation Music Orchestra ile caz tarihinin en tavırlı müziklerine imza attı. Haden yaklaşık kırk yıl boyunca LMO`yu ara ara topladı ve yeni müzikler kaydetti. LMO`nun yaptığı müzik caz, folk ve dünya müziğinin özgün bireşimiydi. 2005`de "Not in Our Name" isimli albümüyle Irak savaşına karşı duruşunu gösterdi. Ölümünden önce, 2011`de Belçika`daki bir festivalde son kez grubun başında çıktı. O öldükten sonra kadim dostu Carla Bley orkestranın yönetimini üstlendi. Ölmeden grubun son albümünü de planladı. "Time/Life: Song for the Whales and the Other Beings" ölümünden sonra yayınlandı. Bir röportajda Bush dönemi Amerika`sı için söylediği sözlerin altı çizilmeli; "Dünya giderek soğuklaşıyor, artık ölçülü ifadeler ve hassasiyet için zaman kalmadı." Carla Bley yukardaki albüm kapak fotoğrafını da hatırlıyor. Grubun bir bayrak altında toplanmasına karar vermişler. "Kendimizi devrimci bir grup gibi hissetmiştik ama ben o sıralar siyasi biri değildim. Müzik ve düzenlemeler bakımından fark yaratmak istedim" diyor. "Song for Che" şarkısını da hatırlıyor. Haden gruba "Liberation" ismini vermeyi özellikle istemiş. Bu iş için başına sıkıntı gelmesinden de çekinmemiş. Dönemin Mozambik ve Angola`daki özgürlük hareketlerine adadığı bir parça olmuş.


30 Nisan Dünya Caz Günü`nün bir faydası daha?

Dünya Caz Günü 30 Nisan pazar günü kutlandı

30 Nisan Dünya Caz Günü`nün yarattığı olumlu etkilerden biri büyük basında artan caz haberleri oluyor. Eğer o günlerde olağanüstü başka gelişmeler yoksa Dünya Caz Günü`yle ilgili büyük basında çıkan haber sayısı normal günlere göre epey artıyor. Hürriyet gazetesi Cuma günleri yayınladığı sanat ekinin kapak konusunu caz gününe ayırmıştı mesela. Pazar günü Habertürk ekinde beş kadın caz vokalistiyle güzel bir röportaj vardı. Bunlar öyle kenarda köşede kalmış mini haberler değildi üstelik. Karar Gazetesi`nde Işıl Çalışkan bir süredir çok güzel caz röportajlarına imza atıyor. Caz günüyle ilgili değil ama hafta içinde Tuna Ötenel konseriyle ilgili kimi haberler, köşe yazıları çıktı. Yeter mi? Elbette yetmez, daha çok çıkmalı. Pazar günü mesela keşke Dünya Caz Günü twitter`da TT olsaydı, yakışırdı. Bu konularda daha organize olmaya ihtiyaç var. Belki gelecek senelerde artan bu kısmi ilgiyi daha başarılı organize edebiliriz, ne dersiniz? Bir gün caz da trend topik olabilir mi?


Kamasi Washington

"Truth" epik bir isyan!

Son iki yılın şampiyonu kim deseniz açık ara Kamasi Washington`ın adını veririm. Onda farklı bir şey var. Bu bir tesadüf ya da prodüktör başarısı ya da başka bir şey olamaz. Büyük çıkış yaptığı "Epik" albümünün fırtınası halen sürerken geçtiğimiz ay yeni single çalışması "Truth" çıktı. Kamasi Washington 13 dakikalık yeni müziğiyle adeta sofistike bestelerle örülü entelektüel New York cazına soul cazdan özgür caza, spiritual cazdan gospellere, west coast caza uzanan `black history`i de arkalayan 13 dakikalık inanılmaz bir epik isyan başlatmış. Destansı bir müzik. Tüm bir tarihin yenilenmiş yorumu. Yeni bir `Black power` hareketi. Tüm bunları söyleyip üstüne yeni kavramlar ararım. Geçen hafta günün albümü köşesinde ilan ettik albümü ve rekor sayıda ilgi gördü. Kamasi Washington geçen yazki konserin ardından Türkiye`de de çok sevildi, iyi bir takipçi grubu oluştu. Şimdi her yaptığına sahip çıkan bir dinleyicisi var.


Caz pulları

"Jazz Semai" özel pulu?

Bu köşenin adı PUL, köşenin içeriklerine de "Caz Pulları" diyorum. Geçen hafta hem Dünya Caz Günü telaşı hem İKSV Salon`da Tuna Ötenel özel gecesi vardı, konseri izlerken bir ara aklıma bizde niye cazla ilgili pul serisi ya da koleksiyonu, teknik olarak adı her neyse yayınlanmaz diye düşündüm (daha önce yayınlandı mı?) ve Kültür Bakanlığı ya da posta dairesi bu işleri kim yapıyor bilmiyorum böyle bir jest yapılsa keşke. Biliyorum, bu zamanda ne pulu, mektup mu kaldı diyen olabilir, öyle demeyin, mektup kalmasa da pulların yeri ayrı. Dünya Caz Günü kutlamalarına bakanlığın devletin katkısı olmuyor, aslında olmalı, 30 nisan bakanlık himayesinde her yıl özel bir konserle kutlansa Dünya Caz Günü çok daha etkin olur, daha büyük ses getirir, işte, böyle bir günde posta idaresi yayınlanmış ilk Türk caz albümünü de yayınladığı özel pul serisiyle kutlardı mesela! Kötü bir fikir mi?


Zamansız caz etkileri

Blues gitar efsanesi John Mayall

Jazz Times dergisi son sayısında efsanevi blues müzisyeni John Mayall`a "Artist`s Choice" seçkisi yaptırmış. Mayall`ın seçimleri arasında öyle güzel müzikler var ki, çok kıskandım. Dedim ki, kıskanacağıma sizinle paylaşayım, hep beraber kıskanalım. Bu parçalardan ilki Johnny Griffin`in "Soft and Furry"si. 61 tarihli "Change of Pace" albümündeki parça çift basla kaydedilmiş. Griffin müthişşşş! Bir diğer parça Benny Goodman Sextet`ten gitarda Charlie Christian`lı "Shivers". Christian Goodman Sextet`le harikalar yaratmış meğer, haberim yoktu! Bir diğeri Eddie Harris altmışların efsane tenor saksofoncularından Eddie Harris`in 76 tarihli bu albümünü biliyordum ama bu parçaya dikkat etmemiştim, ayrıca, Harris şarkıyı kendi söylüyor. Tam bir blues şarkısı, Mayall`ın bu şarkıyı seçmesine şaşmamalı. Kayıtta çok acaip bir kadro olduğunu eklemeden geçmiyim.


Bu gençlere dikkat!

13 Points Festival 16-18 Temmuzda

Takip etmenizi önereceğim bir web sitesi var; 12 Points. 2007 yılından bu yana kendi adlarıyla düzenledikleri bir festivalleri var, bildiğim kadarıyla her yıl farklı bir ülkede, farklı bir şehirde gerçekleşiyor. Aradan geçen on yılda Avrupa çapında genç grupların tanıtımında oldukça iyi işlere imza attılar. Her yıl 12 kadar genç gruba festivallerinde sahne imkanı sağlıyorlar. 12 Points Festival bu yıl 16-18 Temmuz arası Danimarka Aarhus`da gerçekleşecek. Festivalde İngiltere, Belçika, İRlanda, Fransa, Hollanda, İsviçre, Avusturya, İtalya, Litvanya, Estonya, Norveç ve Danimarka`dan gruplar var ama Türkiye`den yok! Niye olmasın? Hadi bu başka bir tartışma konusu, başka pek çok ülkeden de yok. Katılan gruplara şöyle bir kulak verdim, hepsinde bir arayış var. Şu anda yazarken dinlediğim Kirke Karja Quartet Estonya`dan. Bir diğer grup Tommy Moustache. Hepsi bıyıklı çocuklar :) Pek de genç sayılmazlar, ilginç! Müzikleri sert. 10 nisanda "Ego" isimli bir albümleri çıkmış. Diyeceğim o ki, bu çocukları keşfetmeye hazır olun.


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com / 01 Mayıs 2017, Pazartesi

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.