Akbank Caz Festvali yetkilileri bu yılın özel önemini sadece konserler ve müzisyenlerle değil, gelecekte de konuşulacak ek faaliyetlerle de vurgulamak istiyorlar. İşte bu haklı isteğin ilk önemli haberi uzun zamandır üzerinde çalışılan 20. yıla özel Akbank Caz Belgeseli... İlk gösterimi 28 Nisan (yani bu yazının yayına girdiği gün) saat 19’da Akbank Sanat binasında yapılacak olan belgesel 45 dakikalık bir çalışma olmasının paralelinde Türk caz tarihinin özel bir kesitini de gözler önüne sermesi bakımından ilginç. Yine aynı şekilde bu yıla özel bir kitap hazırlanmış olması da öyle. Türk caz tarihinin usta radyo programcısı ve yazarı, birden fazla neslin cazla tanışmasına ve sevmesine neden olan Hülya Tunçağ tarafından binbir özenle hazırlanan kitap apayrı bir belge niteliğinde ve Türk caz neşriyatı içinde özel bir konuma sahip olacak... Bu yılın gelecekte ne denli önemli bir dönüm noktası olduğunun anlaşılmasını sağlayacak belge niteliğinde çalışmalar. Bu iki özel çalışmanın yanında 20. yıla özel üretilen CD’yi de belirtmek gerek.
Bu saydıklarımız çok özel faaliyetler olsa da dahası da var. Onlar neler mi? Hepsi tüm detaylarıyla yazımızda. Ama bizyine de size sadece başlıklarını verelim, ayrıca unutmadan eklemekte fayda var, bu etkinliklerin konserlerle ilgili kısmı tüm Türkiye’ye yayılmış vaziyette, yani bu sene festival ulusal çapta faaliyet gösteriyor demek en doğrusu olacak.
Sözünü ettiğimiz yan etkinliklerin en önemlilerinden biri Avrupalı yayıncılar birliğinin düzenlediği panelin İstanbul’da yapılması. Bir diğer önemli etkinlik ise yukarda resmini gördüğünüz ve uzun yıllardır caz konserlerinin, caz müzisyenlerinin fotoğraflarını çekmesiyle tanınan ünlü fotoğrafçımız Aykut Uslutekin’in fotoğraf sergisi.
Avrupa caz networkü bu yıl İstanbulda toplandı...
Panel “Europe Jazz Network: Küresel Caz - Lokal Caz”
Bu yıl İstanbul’da toplanan "Europe Jazz Network" küresel ve lokal caz kavramını tartışmaya açtı.
Cazın tohumları Afrika’dan Amerika’ya atıldığında, ilk olarak kıtadaki Afrika kökenli toplumun içinde büyümeye başlamış, daha sonra Amerika’daki diğer azınlık grupları da etkilemişti. Bunların arasında Amerikan yerlileri ve Avrupa göçmenleri vardı. Aynı zamanda Çingene kültüründe de yerini bulmuştu caz. Lokal küçük gruplardan köklenerek tüm dünyaya yayılan ve herkesi etkileyen caz, yine de kendi lokal kimliğini bir çok farklı kesimde korumaya devam ediyor. Europe Jazz Network bu iki farklı hareketi araştırıyor. Tekrardan lokalleşmeye başlayan caz ve globalleşen caz. Tekrardan lokalleşme akımı cazı başladığı noktaya geri mi döndürüyor? Post-modern dünya cazın bu iki sıfatı da taşımasına izin verecek mi?
Tüm bu tartışmalar bir panel içeriği içinde profesyonel katılımcılar tarafından tartışıldı.
Aykut Uslutekin fotoğraf sergisi...
Akbank Caz Festivali’nin 20. yılı kapsamında, 23 Eylül–12 Ekim tarihleri arasında, yıllardır çektiği festival fotoğraflarıyla tanınan Aykut Uslutekin’in bir sergisi gerçekleşecek. Sayısız caz müzisyeninin fotoğrafını çeken ve kendisi de bir caz tutkunu olan Uslutekin’in geniş koleksiyonundan seçilmiş, birbirinden özel fotoğraflar, festival süresince Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun fuayesinde sergilenecek.
Cazlı Brunch
26 Eylül, Pazar, Saat: 11:00 – 15:00
Cazlı Brunch-Moda Teras
Geçen yıl gördüğü büyük ilgi üzerine bu sene Akbank Caz Festival’i kapsamında ikinci kez düzenlenen Cazlı Brunch’ın konukları 2009 yılında temelleri Babylon Lounge’da atılan S&G Quartet. Saksafonda Barış Ertürk, gitarda Eylül Biçer, kontrbasta Baran Say ve davulda Tolgay Yılmaz’ın bulunduğu S&G Quartet sevilen caz parçalarına funk öğelerini de katarak yeniden yorumluyor. Moda Teras’ın eşsiz panoramik İstanbul manzarasında, açık büfe ve iyi müzikle, birden fazla duyunuzu aynı anda tatmin edeceksiniz. Festival kapsamında keyifli bir Pazar günü geçirip yenilenmek isteyenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir etkinlik.
Adres: Moda Teras Mektep Sokak No: 1 Moda / Kadıköy
Tel: 0 216 338 70 40 - 449 18 86
Fiyat: 40 TL.
"Çikolata ve Caz"
03 Ekim, Pazar, Saat: 11:00-15:00
Dünya Çikolata Şampiyonu Mickael Azouz ile “Çikolata ve Caz Atölyesi”. Dünyanın ‘En İyi Çikolata Uzmanı‘ unvanına sahip Fransız Mutfak Akademisi onur üyesi Mickael Azouz, cazseverleri, Türkiye’nin mutfak okulu MSA’ da düzenlenecek olan atölyesine davet ediyor. Şimdiye kadar denenmemiş bir konsepte sahip olan ‘Çikolata ve Caz Atölyesi’, katılımcılarını çikolatanın büyülü dünyasına doğru eşsiz bir yolculuğa çıkaracak. Mickael Azouz’un özel çikolatalarının yapımına dair sırlarına ortak olmak isteyen caz düşkünleri bu atölye çalışmasını kaçırmamalı.
Atölye I: 10:00 – 13:00 ?Atölye II: 14:00 – 17:00
Fiyat: 120 TL.
Her bir atölye çalışmasının kapasitesi 28 kişidir.
Cazlı Brunch; Mutfak Sanatları Atölyesi
Keyfine düşkün caz severleri, Mutfak Sanatları Akademisi’nin bahçesinde geçirilecek, güzel bir Pazar günü bekliyor. Güne caz orkestrasının büyülü notaları ve bol oksijen eşliğinde gerçekleştirilecek, zengin menülü bir brunch’la başlamak istiyorsanız, bu etkinliği kaçırmamanızı öneririz. Çikolata ve Caz konsepti çerçevesinde Azouz’dan farklı çikolata sunumları da yapılacaktır.
Saat: 11:00 – 15.00?
Fiyat: 60 TL?
Maksimum kapasite 75 kişidir.
Cazlı Brunch; Akbank Sanat
10 Ekim Pazar, Saat: 10:00-15:00
Tadı damadığınızda kalacak lezzetler bu kez Cazlı Brunch kapsamında Akbank Sanat’ın Kafe’sinde buluşuyor. Beyoğlu’nun merkezinde alternatif bir kaçış noktası sunan Akbank Sanat Kafe, caz piyano eşliğinde gerçekleşecek olan güzel bir brunch için caz severleri bekliyor.
Fiyat: 40.00 TL.
"Kampüste Caz"
Sarp Maden 4
Kampüste Caz’ın İstanbul ayağında Sarp Maden ve arkadaşları modern akustik caz ekseninde her an değişen, yeniden şekillenen, sürprizlere açık bir performans için İstanbul’un üniversitelerini dolaşmaya hazırlanıyorlar. Türkiye’nin en yetenekli caz gitaristlerinden Sarp Maden, genç yaşına rağmen şimdiye kadar Türkiye’nin en önemli caz festivallerinde sahne aldı ve yurtdışındaki birçok festivalde performans gösterdi. Sarp Maden’e sahnede tenor saksafonda Engin Recepoğulları, kontrbasta Matt Hall ve davulda Derin Bayhan eşlik edecek.
Sarp Maden 4
Engin Recepoğulları: Tenor Saksafon
Matt Hall: Kontrbas
Derin Bayhan: Davul
Sarp Maden: Gitar
Galatasaray Üniversitesi
Aydın Doğan Oditoryumu
04 Ekim, Pazartesi, Saat: 20:00
Sabancı Üniversitesi
Gösteri Merkezi Salonu
05 Ekim, Salı, Saat: 20:00
İstanbul Teknik Üniversitesi
Maçka Mustafa Kemal Amfisi
06 Ekim, Çarşamba, Saat: 20:00
Kadir Has Üniversitesi
Eğitim ve Kültür Merkezi Salonu
07 Ekim, Perşembe, Saat: 20:00
Boğaziçi Üniversitesi
Ayhan Şahenk Salonu
11 Ekim, Pazartesi, Saat: 20:00
Bahçeşehir Üniversitesi
Fazıl Say Salonu
12 Ekim, Salı, Saat: 20:00
Selen Gülün Trio
Etkinliğin Anadolu ayağında ise Pozitif müzik etiketiyle yayınlanan son albümü “Answers”ın tanıtımı kapsamında başarılı piyanist Selen Gülün, kendisine elektrik basta Patrick Zambonin (Viyana), davulda ise Ediz Hafızoğlu’nun eşlik ettiği Trio’suyla beraber ceşitli klasik tarzları, açık armonileri ve üzerinde özenle düşünülmüş Avrupai melodileri, araya serpiştirilmiş Anadolu tadlarıyla harmanlayarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Ankara Hacettepe Üniversitesi, İzmir Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi’nde 04-08 Ekim tarihleri arasında çok özel konserler verecek.
Selen Gülün Trio:
Selen Gülün: Piyan
Patrick Zambonin: Elektro Bas
Ediz Hafızoğlu: Davul
Eskişehir Anadolu Üniversitesi
Sinema Anadolu Salonu
04 Ekim, Pazartesi, Saat: 20:00
Ankara Hacettepe Üniversitesi
Kültür Merkezi
05 Ekim, Salı, Saat: 20:00
İzmir Ege Üniversitesi
Konferans Salonu
06 Ekim, Çarşamba, Saat: 20:00
İzmir Ekonomi Üniversitesi
Kültür Sanat Evi
07 Ekim, Perşembe, Saat: 20:00
Gaziantep Üniversitesi
Atatürk Kültür Merkezi Salonu
08 Ekim, Cuma, Saat: 20:00
Cazkolik.com / 28 Eylül 2010, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.