Tom Waits'e göre, tüm zamanların en favori albümleri?

Tom Waits'e göre, tüm zamanların en favori albümleri?

Tom Waits Türkiye'de konser vermesi en fazla beklenen isim oldu.

 

Ama gelmedi.

 

Gelmesi beklenen isimler listesi bir bir eksilirken, o listede sadece tek bir isim kaldı; Tom Waits.

 

Bir dönem, yani 1980'lerin ortalarından itibaren liste epey uzundu. Başta İstanbul Caz Festivali sayesinde olmak üzere listedeki çoğu ismi zaman içinde izleme imkânı bulduk ama Tom Waits hariç.

 

Tom Waits 1970'lerde aslında bir caz müzisyeni olarak hayata başlamıştı, en azından öyle bilindi. 1973 tarihli ilk albümü Closing Time tipik bir caz albümü değilse de piyano-vokal tarzı ve icrasındaki jazzy pop ifade sanatçının cazla yakın mesafede olmasını sağladı. İlk albümün sağladığı kısmî başarıyı bir yıl sonra yayınladığı The Heart of Saturday Night albümüyle iyice yukarı taşıdı ve kendine has şarkı türünün öncüsü kabul edildi, ki bu tür tamamen cazdan etkilenen piyano ağırlıklı ve sözlerinin çoğunun kendisinin yazdığı bir şarkı söyleme şekliydi.

 

Waits, Thelonious Monk'un üstünde büyük etkisi olduğunu söyler. The Guardian'a verdiği röportajda Monk'un sözünü alıntılayarak; "Yanlış nota yoktur, esasen bu durum sorunu nasıl çözdüğünüzle ilgilidir" der ve ekler; "Solo Monk albümü, melodileri yalnızca kıyafetsiz değil, tensiz olarak da görmenizi sağlıyor". Waits'in bu Monk tespiti son derece önemli ve bugüne kadar çoğu caz müzisyeninin dahi ağzından duyabildiğimiz bir cümle değildir.

 

Tom Waits, Frank Sinatra'nın In The Wee Small Hours albümünü de en sevdiği albümler arasında sayar ve bu albüm için yine etkileyici bir tespitte bulunur; "Akşam yemeğinden sonra pikaba koyduğunuz ve son şarkıyla tam olarak olmak istediğiniz yerde olduğunuz" bir albüm.

 

The Far Out Magazine'den Kelly Scanlon dün Tom Waits'in en sevdiği albümler listesini yayınladı. Bu özel bir haber mi yoksa sağdan soldan derleme bir çalışma mı bilmiyoruz ama listenin kendisi önemli.

 

1980'lerden itibaren tarzını blues rock müziğe çeviren, daha doğrusu böyle tercih ettiği için değil, Waits'in müziğinin seyri kendiliğinden buraya yöneldiği için.

 

Waits, 1980 yılında Monk'un saksofoncu John Lurie ve piyanist kardeşi Evan Lurie tarafından kurulan Lounge Lizards adında bir gruba da ilham vermişti. Lounge Lizards, iki adet Monk parçasını içeren ilk albümlerini yayınladıktan sonra dinleyenler albümdeki seslerin caz olsa da deneysel müzik yapanlara yönelik olduğu söylenir. Waits de grubu merak eder ve; "İlk duyduğumda evet cazdı ama o kadar gürültülüydü ki, dışarı çıkıp kapıdan dinlemek istedim" diye anlatır ve "New York'da bir klübe gidip de bu kadar yüksek sesle, punk rock seviyesinde bir caz dinlemek pek alışıldık değildi" diye bitirir.

 

Kelly Scanlon, derlediği notlarla Waits'in listesinde yer alan albümlere dair bizzat Waits'in ağzından çıkan cümleleri böyle özetliyor. Haliyle herkesin merak ettiği Tom Waits'e göre tüm zamanların en favori albümleri listesini gelin aşağıda inceleyelim.

 

 

Tom Waits’ favourite albums of all time:

 

 

"In the Wee Small Hours" – Frank Sinatra
"Solo Monk" – Thelonious Monk
"Trout Mask Replica" – Captain Beefheart
"Exile On Main Street" – The Rolling Stones
"The Sinking of the Titanic" – Gavin Bryers
"The Basement Tapes" – Bob Dylan
"Lounge Lizards" – Lounge Lizards
"Rum Sodomy and the Lash" – The Pogues
"I’m Your Man" – Leonard Cohen
"The Specialty Sessions" – Little Richard
"Startime" – James Brown
"Bohemian-Moravian Bands" – Texas-Czech
"The Yellow Shark" – Frank Zappa
"Passion for Opera Aria"
"Rant in E Minor" – Bill Hicks
"Prison Songs: Murderous Home" – Alan Lomax Collection
"Cubanos Postizos" – Marc Ribot
"Houndog" – Houndog
"Purple Onion" – Les Claypool
"The Delivery Man" – Elvis Costello

 

Cazkolik.com / 05 Eylül 2023, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.