TRT Arşiv Serisi kapsamında Tuna Ötenel`in TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası Yıldızları kaydı yayınlandı

TRT Arşiv Serisi kapsamında Tuna Ötenel`in TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası Yıldızları kaydı yayınlandı

TRT adı caz bakımından son dönemlerde kimi zaman olumsuz gelişmelerle anılmış olsa da biz bu yazıda müzikseverlerin gönül ağrısı `milli` kurumumuzun sürdürdüğü özel bir albüm serisi ve cazseverler için çok özel bir albümden sözedeceğiz.

 

TRT`nin elinde Türk radyo tarihinin en önemli kayıtları olduğunu yılladır biliriz, duyarız. Nice zamandır bu kayıtların derlenip bir şekilde halka ulaşması gerekliliğinden sözediyor, arşiv kayıtlarının ulusal miras olduğunu kabul ediyorduk. Bu konuda gelişen karşılıklı çabalar sonuç vermiş olmalı ki TRT`nin dünya çapında değere sahip arşivi yayınlanmaya başlandı.

 

Biz müzikseverler bu işin Kalan Müzik firması üzerinden yapılacağını duymuştuk, belki işin bilmediğimiz bir bölümü öyle yürüyordur ama bugün burada sözünü edeceğimiz seri ve albüm müzik sektörünün deneyimli firmalarından Ulus Müzik firmasınca yayınlanan TRT Arşiv Serisi adı altında müziğe kazandırılıyor. Bu yazıyı kaleme almadan önce hem Ulus Müzik firmasından hem de TRT üzerinden Arşiv Serisi isimli yayınların içeriği konusunda bilgi edindik ve ortaya yayınlanmış ve yayınlanmayı bekleyen devasa bir kaynak çıktığını gördük. Yazının bu ilk kısmında bu önemli Arşiv Serisi boyutunun önemini aktaralım isterseniz.

 

Bizim elimizdeki albüme bakarsanız eğer Arşiv Serisi`nden şimdiye değin yayınlanan albümlerin sayısı 200`lerin epey üzerine çıkmış. Arşiv Serisi tahmin edileceği gibi TRT radyolarında icra edilen müziğin tüm türlerini kapsıyor. bu açıdan Türk Sanat ve Halk müzikleri başta olmak üzere ne denli büyük bir arşivden sözedildiği mutlaka daha iyi anlaşılmıştır. Hepimizin kişisel geçmişinde tartışılmaz yerlere sahip o muhteşem ses sanatkarları, korolar ve konserlerin kayıtları artık tek tek yayınlanıyor ya da yayınlandı.

 

Bu müziklerin meraklılarına buradan duyurmuş olalım ama gelelim esas bizim ilgilendiğimiz alana, yani caz müziğine.

 

Az evvel sözünü ettiğimiz açıdan TRT arşivinin ne kadar cazip fırsatlar sunduğunu eminiz tahmin ediyorsunuzdur. Çoksesli Müzikler adı altında ayrı bir bölümde yayınlanan seriden şimdiye değin bildiğimiz kadarıyla Atakan Ünüvar, Neşet Ruacan, Selmi Andak Besteleri ve şimdi de Tuna Ötenel`in TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası Yıldızları adı altındaki kayıtları yayınlandı.

 

Albüm kitapçığının ilk sayfasında bizzat TRT Genel Müdürü Sn. İbrahim Şahin tarafından kaleme alınan kısa yazıda "Ülkemizin en önemli caz sanatçılarından biri olan Tuna Ötenel`in, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası eşliğindeki kayıtlarını içeren albümü zevle dinleyeceğinizi umuyoruz" denilerek tanımlanmış.

 

Kurumun saygınlığına ve önemine yakışır özenle hazırlanan albüm şık ve kaliteli kapak ve baskısı, özenli kitapçığı ile her cazseverin arşivinde mutlaka bulunması gereken bir çalışma. İbrahim Şahin`in yazısının ardından Tuna Ötenel hakkında iki sayfalık özel bir biyografi çalışması ve devamında gelen bölüm TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası`na ayrılmış. Bu bölümdeki yazıdan da anlıyoruz ki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası 1982 yılında kurulmuş. İlk kurulduğu yıldan 1997 yılına kadar Türk hafif ve caz müziğinin yetiştirdiği en önemli isimlerden Süheyl Denizci`nin yönetimindeki orkestrayı şimdilerde Türk caz gitarının duayen ismi Neşet Ruacan sürdürüyor ve orkestra bugüne kadar 4 albüm yayınlamış.

 

Albüm kitapçığının son bölümünde Neşet Ruacan, Selçuk Sun, Yalçın Ateş, Emin Fındıkoğlu, Kamil Özler, İmer Demirer, Sibel Köse gibi ustaların Tuna Ötenel hakkında düştükleri kısa notlar ve toplam 8 parçadan oluşan albümün müzik listesi var.

 

Orkestra eşliğinde Tuna Ötenel`in solist olarak seslendirdiği caz parçaları sırasıyla şöyle;
- Body And Soul
- How Much Do You Love
- Polonia
- Count`em
- Groove Blues
- Splanky
- I Left y Heart in San Francisco
- There Will Never be Another You

 

Kayıtlarda eşlik eden orkestrada usta isimler mevcut, bu isimler bile başlı başına bir yazı konusu ama kısaca şöyle hatırlatalım; Elbette başta Tuna Ötenel (tenor saksofon), Süheyl Denizci (şef) ve Neşet Ruacan (şef ve gitarda) olmak üzere Yalçın Ateş (Saksofon), Aydın Özarı (Flugelhorn), Fatih Erkoç (Trombon), Eray Turgay (Kontrbas), Hasan Hür (Davul), İmer Demirer (Trompet), Serkan Özyılmaz (Piyano), Atakan Ünüvar (Saksofon), Nejat Dayıoğlu (Trombon), Erol Duygulu (Tenor Saksofon) gibi önemli isimler kayıtlarda enstrümanlarıyla yer almış.

 

Sevgili müzikseverler, Türk caz ve hafif batı müziği tarihinin bu önemli kayıtları bizlerin ve sizlerin sahip çıkmasıyla yaşayacak, geleceğe aktarılacak. Bu yüzden müziği ve cazı biraz olsun seven herkesin bu özel ve yeri doldurulamayacak mirasa mutlaka sahip çıkmalarını istiyoruz ve yapacağımıza da inanıyoruz. Ayrıca, projenin önemi ve içeriğini anlatmaktan kayıtlardaki müziklerin güzelliğini ve yorum kalitesini anlatmaya yer kalmadı ama bu detayı albümü satın alarak sizlerin keşfetmesi çok daha değerli olacaktır eminiz.

 

Cazkolik.com / 19 Şubat 2012, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.