Depremin yaralarını sarmak için herkesin seferber olduğu bir dönemde öğrendik ki henüz büyük bir depreme hazır değiliz. İnşaat denetimi yok, kötü kumdan yapılmış beton ve nervürsüz, kötü bükülmüş demir depremin kendisinden daha fazla insan öldürüyor. İşin acıklı yanı kamuoyunun bu konudaki duyarsızlığı. Erciş’in depremde yıkılmış binalarının molozlarını bilim adamları inceleyip gerçekleri söyledikçe onları Van gölünün bir kıyısından suya boşaltıyoruz. Mühendis odaları, sivil toplum örgütleri, belediye başkanları sessiz. Deprem için toplanan paralarla duble yollar yapan, depremde çadır kurulacak alanlara rezidans yapan bir zihniyetle yarının ölümlerine zemin hazırlıyoruz.
İyi olan bir çok şey var. İnsanlarımızın bir felaket karşısında aralarındaki sosyal ve kültürel farklılıkları önemsemeyerek bir araya gelebilmeleri, deprem felaketini yaşamış vatandaşlarımız için seferber olmaları çok güzel şeyler. Şimdi ağlama sırası onlara geldi diyen zibidi densizlere MHP başkanı sayın Devlet Bahçesi’nin verdiği cevap aslında bu insanların ortak değerinin siyasi platformda yansıması. Bu yüzden Türkiye’nin geleceğine inanıyorum.
Türkiye bu yıl Cumhuriyet Bayramı`nı deprem felaketinden dolayı coşkuyla kutlamadı. “Evde Çalamadıklarım” bu hafta geride bıraktığımız Cumhuriyet Bayramı yıl dönümünü çok farklı bir programla kutlayacak. Gerçek bir Cumhuriyet Kadını olan sayın Özcan Atamert ile Cumhuriyet üzerine bir sohbet açacağız. Özcan hanımın çocukluk anıları ile başlayarak Atatürk kadınlara aslında ne demişti sorusuna cevaplar arayacağız.
Özcan hanımın kısa bir biyografisini www.lebriz.com web sitesinden alarak sizinle paylaşıyoruz:
Sanatçı, 1929 yılında İstanbul`da doğdu. 1972`de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimar Sinan Üniversitesi Dekoratif Resim Bölümü`den mezun oldu. Hocaları Prof. Kenan ÖZBEL, Prof. Mazhar RESMOR, Prof. Nurullah BERK, Prof. İsmail Hakkı OYGAR, Prof. Mustafa PİLEVNELİ`den feyz aldı.
1961-1982 yılları arası TRT-Türkiye radyolarında prodüktör spiker olarak görev yaptı. Gene TRT`de 1982`den 1996`ya kadar sözleşmeli prodüktör spiker olarak "Caz ve Hafif Müzik Dünyasından" programlarını, son olarak da TRT 1`de "Selam Anılar" programını sundu. TRT, Sanat Kuruluşları, Kadın Dernekleri ve çeşitli kuruluşlardan takdirname, onur plaketleri ve teşekkür belgeleri aldı. "Sanatçı ve Sanatseverler" ile "İst. Resim Heykel Müzeleri Derneği" kurucu üyesidir. Kadın Ressamlardan Bir Kesit, MSÜ ve Ressamlar Derneği, Yunus Emre, Boğaziçi Üniversitesi, Rekreasyon Derneği olarak yurtiçi ve yurtdışında yüzden fazla karma sergiye katıldı. Eserleri banka, koleksiyonerlerinde, yurt dışında çeşitli kuruluş ve sanatseverlerdedir. Sanatçı, 12 yıl Ana Kültür Sanat Dergisi`nde yazılar yazdı, sanat yönetmenliği yaptı. Ressamlar Derneği Denetim Kurulu Başkanı, Türkiye Tabiatını Koruma ve MSÜ Mezunlar Derneği şeref üyesidir. 7 Tepeden 7 Sanatçı Grubu kurucularındandır. Şiirlerini "Geçmişten Sesler ve Herzaman Bahar" adlı ilk şiir kitabında toplamıştır.
Kadir Atamert ile evli olan Özcan Atamert`in İlknur adında bir kızı vardır.
Müzikleri Özcan hanım ile birlikte ve Türk kadın müzisyenlerinden seçtik:
- Sevinç Tevs (eski bir kayıt-sürpriz!)
- Ayten Alpman / All Of Me
- Ajda Pekkan & İlham Gencer / All of Me
- Sema / Heybeli
- Jülide Özçelik / Nisan Valsı
- Maria Rita Epik / Artık Öğrenmeli
- Nilüfer Verdi / Kara Toprak
- Ayşe Tütüncü / Girit`e Mektup
- Nükhet Ruacan / Oba Oba
Son söz:
Türkiye Cumhuriyeti 88 Yıl önce kuruldu
Bize ne verdi, daha neler verebilir?
Sizce düşünmeye değer mi?
Bu program duyurusunu sevdiğiniz değer verdiğiniz insanlarla paylaşır mısınız?
Sevgiyle kalın,
Tunçel GÜLSOY
Sevgili arkadaşım Leyla Diana Gücük’e bu programın gerçekleşmesinde geçen muhteşem emeği için çok teşekkür ediyorum...
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.