2013 yılında İstanbul Caz Festivali tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile onurlandırılan Kocamaz nââşı, uzun yıllar yaşadığı Kilyos'un Ağlamış Dede Mezarlığı'na defnedildi.
Hasan Kocamaz Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen özel bir etkinlik ile anıldı
(Soldan sağa) Nazlı Toprak, müzisyen Efe Gazi, Leyla Diana Gücük, Ayşe Mortaş (Hasan Kocamaz'ın kızı) ve Önder Focan
CRR Fuaye’de arkadaşlarımız Leyla Diana Gücük ve Nazlı Toprak tarafından düzenlenen "Yüzyılın Yüzleri" Caz Söyleşileri 15 Mart Cuma günkü programını Hasan Kocamaz'ın hayatını ve müziğini konuşmak ve sanatçıyı hayatta iken hatırlamak amacıyla planlanmıştı.
Ancak, usta sanatçının etkinlik gününden bir gün önce vefat ettiği haberinin duyulmasıyla planlanan etkinlik Kocamaz'ın caz müziğine katkıları niteliğinde anmaya dönüştü.
Anma etkinliğine konuk olarak katılan Hasan Kocamaz'ın kızı Ayşe Mortaş duygu dolu anılarını izleyicilere paylaştı. Gitarist Önder Focan ve trompetçi Efe Gazi ise bir mini canlı performans ile Hasan Kocamaz'a veda etti.
Radyo Cazkolik, "Evde Çalamadıklarım" programcısı Tunçel Gülsoy
Önder Focan, Hasan Kocamaz ile Nardis’teki canlı performanslarına dair anılarını anlattı. Anma etkinliğinde, Radyo Cazkolik'teki "Evde Çalamadıklarım" isimli radyo programında 2017 yılında Hasan Kocamaz’ı ağırlayan Tunçel Gülsoy Kocamaz ile ilgili düşünce ve anılarını paylaştı.
Hasan Kocamaz kimdir?
Armonika sanatçısı Hasan Kocamaz 22 Mayıs 1928 tarihinde İstanbul Nişantaşı'nda dünyaya geldi.
Müziğe, Galatasaray Lisesi'nde davul çalarak başladı ama zamanla trompet, bandoneon gibi enstrümanlara yönelerek müzikal yeteneklerini geliştirdi.
Lisenin ünlü izci grubu İzcaz'da ağız armonikası çalmaya başladı ve bu enstrüman üzerindeki başarısıyla dikkatleri üzerine çekti.
1951 yılında Paris'e giden Kocamaz, Fransa'daki Milli Armonika Kulüpleri Birliği tarafından düzenlenen ağız armonikası yarışmasında birinci oldu ve Amerikalı ünlü armonikacı Larry Adler ile birlikte konserler verdi. Paris'teki başarısının ardından ABD'de Berklee Müzik Okulu’ndan burs kazanmasına rağmen müzik yaşamına ülkesinde devam etmeyi tercih etti.
1958 yılında İstanbul'un Bebek semtinde "306" ismiyle Türkiye'nin ilk caz kulübünü açarak caz müziğinin yaygınlaşmasına katkı sağladı. Kocamaz, Erdem Buri, Fazıl Say, Nejat Cendeli, Turan Eteke gibi dönemin önemli müzisyenleriyle birlikte sahne aldı.
Gerçek bir caz tutkunu olan Kocamaz, caz dışında başka türde müzik yapmayı reddetti ve 1961 yılında müzik hayatına 17 yıl ara verdi. 1977 yılında Emin Fındıkoğlu'nun ısrarı ile yeniden sahne almaya başlayan Hasan Kocamaz trompet ve ağız armonikası çalarak müziğe devam etti.
Kariyeri boyunca sadece iki CD'de yer aldı. 1997 yılında Emin Fındıkoğlu'nun "Sinir, Standard and Other Dog Songs" albümünde yer alan "Body and Soul" ve "Now's the Time" parçalarına eşlik etti. Ayrıca, 2000 yılında "Feyza I'm New" albümünde "Love You Medley" adlı parçada dinleyiciyle buluştu.
Hasan Kocamaz, 2013 yılında İstanbul Caz Festivali'nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü Durul Gence ile birlikte aldı. 2017 yılında Tuna Ötenel ve diğer ünlü müzisyenlerle beraber İKSV Salon’da gerçekleşen özel gecede yer aldı.
Emin Fındıkoğlu 2023 yılı Mayıs ayında Kocamaz'ın 95. yaş günü dolayısıyla Cazkolik’de yayınladığı özel yazıda “... Onyıllar böylece akıp gitti, keyifli çalmalar geride kalmıştı artık, doksanlı yaşların yorgunluğu çıkıyordu. Gene de ağız mızıkasını, cep trompeti ve flügelhornunu yanından ayırmadı, ara ara üflemeyi sürdürüyor. Bir efsanedir Hasan Kocamaz ve kendisiyle bütün bir caz devri boyunca birlikte swingli çalabilme şerefini de tanımıştır bana.” diyordu.
Yüzyılın Yüzleri söyleşileri devam ediyor
Öte yandan, Cumhuriyetimizin 100. yılına saygı amacıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun (CRR) fuayesinde düzenlenen "Yüzyılın Yüzleri" söyleşi programları yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
Ücretsiz ve herkese açık olan programların caz bölümünü Cazkolik yazarları ve radyo programcıları Leyla Diana Gücük ile Nazlı Toprak hazırlayıp canlı olarak sunuyor.
Her ay düzenlenen etkinlik serisi, caz müziğin önde gelen isimlerini ve dönemlerini konu alarak izleyicilere benzersiz bir deneyim sunuyor.
Bu ay, 22 Mart ve 29 Mart tarihlerinde iki etkinlik daha gerçekleşecek. Her oturum, Türk caz tarihine katkıda bulunmuş müzisyenlerin hayatını ve kariyerini ayrıntılı şekilde ele almaya devam ediyor.
22 Mart Cuma; Süheyl Denizci
TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nın kurucusu Süheyl Denizci'nin yaşamı ve müzik kariyeri ele alınacak 22 Mart Cuma günü etkinlikte ele alınacak. Süheyl Denizci'nin etkileyici geçmişi ve müzikal başarıları üzerine arşivde yer alan ses ve yazılı kayıtlardan oluşan sunum ve canlı müzik performansı gerçekleşecek.
Konuk: Salim Dündar, Müzisyenler: Can Tutuğ (Vib), Turgay Genç (tenor saksofon), Eylül Güntekin (bas)
29 Mart Cuma; Ayşe Tütüncü
Mart ayının son etkinliğinde piyanist ve besteci Ayşe Tütüncü'nün hayatı ve müziğine yer verilecek. Tütüncü, sohbetin yanı sıra gitarist Sinan Altıparmak ile bir canlı performans da gerçekleştirecek.
Katılım ve ayrıntılı bilgiyi CRR'nin resmi web sitesinde bulabilirsiniz.
Leyla Diana Gücük, Nazlı Toprak
Cazkolik.com / 16 Mart 2024, Cumartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.