Kültür Emeği platformu ve Selda Dudu, Evrim Hikmet Öğüt ve Özge Ç. Denizci tarafından hazırlanan rapor kültür sektörü ve emekçileri üzerine hazırlanan nadir çalışmalardan biri olarak dikkati çekiyor.
Raporu hazırlayanlar, bu araştırmanın özellikle pandemi öncesi süreçte Türkiye genelinde, müzik sektörüne hâkim olan çalışma koşullarını anlamayı hedefliyor. Araştırma aynı zamanda, pandemi sürecinin müzik emekçilerinin istihdam ve gelir durumlarına yansıyan olumsuz etkilerini ortaya koyarken, söz konusu genel koşulları göz önünde tutan bir değerlendirme yapmayı da amaçlıyor.
Kültür sektörünün sektörel yapısını bilmekten, anlamaktan uzağız. Bu konuda yapılan araştırmaların sayısı sınırlı olduğu için değişimi de anlamaktan uzak kalıyoruz. Bu ve benzeri araştırmalar bize sektörün durumunu anlamamız için sağlıklı fotoğraflar ve veriler sunuyor. Bilhassa Covid-19 döneminin kültür ve eğlence sektörü üzerindeki etkisi hâlâ sağlıklı analiz edilebilmiş değil ama hangi müzisyenle, bu sektörün içinde yer alan hangi isimle konuşursanız konuşun size kendi tecrübeleri aktarır, işte, ancak onları dinleyince sorunun genişliğini ve derinliğini anlayabiliyorsunuz.
Raporun giriş kısmındaki tespitler daha başta sorunun derinliğini ortaya koyduğu gibi yapılacak işlerin çokluğunu da gösteriyor ama bunlar nasıl yapılacak, kimler yapacak gibi kritik sorular da haliyle tespitlerin arkasından zihnimizi meşgul etmeye başlıyor.
Şu ilk tespitlere birlikte bakalım;
Bu araştırma, müzik emekçilerinin çalışma ve gelir durumlarına ilişkin üç temel gerçeği ortaya çıkarmayı amaçlıyor:
1. Sektörün, iyi bilinen ancak yeterli veriden yoksun güvencesiz çalışma koşullarını somut biçimde ortaya koymak;
2. Prova saatlerinin çalışma süresine eklenmesi örneğinde olduğu gibi sektörün göz ardı edilen sorunları tespit etmek;
3. Çalışma durumunda bile müzik emekçilerinin karşı karşıya oldukları çalışan yoksulluğunu göz önüne sermek.
4. Bunlara ek olarak, araştırma, pandeminin müzik emekçilerinin gelir durumuna etkisini saptamayı da amaçlıyor.
Türkiye’deki müzik emekçilerinin çalışma koşulları ve gelir durumları üzerine yapılan çalışmanın raporu müzik emekçilerinin genel profili, çalışma koşulları, gelirlerine ilişkin bulgular, sosyal güvenlik sorunları, işyeri ve iş güvenliği sorunları, birden fazla işte çalışma, mesleki kayıplar gibi daha bir çok tespiti öne çıkarıyor.
Rapora bu linkten erişebilirsiniz. Raporu her okurumuzun okumasını ve paylaşmasını diliyoruz.
Raporun sonunda, raporu hazırlayan Selda Dudu, Evrim Hikmet Öğüt ve Özge Ç. Denizci'ye ait bilgileri de bulabilirsiniz.
Cazkolik.com / 24 Haziran 2022, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.