2011 Grammy adaylarında ortaya çıkan yeni sorular.

2011 Grammy adaylarında ortaya çıkan yeni sorular.

Günümüzünusta eleştirmenlerinden Patrick Jarenwattananon adayları açıklanan 2011 Grammy ödüllerinin farklı bir yanına bakmayı tercih etmiş. Dikkatimizi çeken de bu oldu, sıradan uzman tahmininin ötesinde kategorilerin adayları içinde dikkat çeken detayları işlerken bir yandan da kendi kazanan tahminini de eklemeyi ihmal etmiyor, elbette gerekçesi ile birlikte. İşin caz bakımından arka planını da bize anlatan görüşlerinin her cazseverin dikkatini çekeceğine eminiz.Cazkolik.com


Patrick Jarenwattananon, NPR - Grammy adayları açıklandı ama listelere bakınca dikkat çekici notlar gözümüze çarpmıyor değil. Örneğin Best New Artist dalında aday olan cazın genç nesil en iyi isimlerinden Esperanza Spalding 5 adaydan biri ama işi hiç olay değil çünkü kendi kategorisinde Justin Beeber gibi, Drake, Florence& The Machine and Mumford & Sons gibi rekabeti zor isimler var. Özellikle onların ticari başarıları, popüler güçleri ve pop gibi güçlü bir alanda olmalarını gözönünde bulundurursanız. Ama, yine de pek çok kişi Spalding gibi caz kökenli bir ismin böyle bir listenin içinde yer almasını yeterince başarı olarak görüyor. En azından cazın popülaritesi bakımından.

2011 caz adaylarında başka sürpriz durumlarda var; Gelin en iyi güncel caz albümü adaylarına bakalım;

BEST CONTEMPORARY JAZZ ALBUM

Adaylar;
- The Stanley Clarke Band, The Stanley Clarke Band (Heads Up International)
- Never Can Say Goodbye, Joey DeFrancesco (HighNote Records)
- Now Is The Time, Jeff Lorber Fusion (Heads Up International)
- To The One, John McLaughlin (Abstract Logix)
- Backatown, Trombone Shorty (Verve Forecast)

Dikkatimi çekti: Geçen sene bu kategoride Stefon Harris, Julian Lage gibi incelikli kavrayışa ve müziğe sahip dikkat çekici isimler görmüşken bu yıl Trombone Shorty’ye anlam veremedim. Aday albümü "Backatown" aşığı değilim ama iyi müzisyenlerle kalabalık gruplarla canlı bir müzik yaptığını biliyorum.

Tahminim: Stanley Clarke. En azından Joey DeFrancesco’nun Michael Jackson Tribute’unu kızdırmak pahasına, smooth cazdaki Jeff Lorber’ın popülerliğine, McLaughlin’in reenkarnatif hallerine, fikrimi bildiğiniz Trombone Shorty albümüne karşın  çağdaş anlamda caz yapan bu ustayı her zaman tercih ederim.

BEST JAZZ VOCAL ALBUM

Adaylar;
- Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee, Dee Dee Bridgewater (Emarcy)
- Freddy Cole Sings Mr. B, Freddy Cole (HighNote Records)
- When Lights Are Low, Denise Donatelli (Savant Records)
- Ages, Lorraine Feather (Jazzed Media)
- Water, Gregory Porter (Motéma Music)

Tahminim: Dee Dee Bridgewater. Vokalin büyük ismini tahmin etmek o kadar da zor olmasa gerek. Bir albümde iki büyük isim! Aday olduğu albüm Billie Holiday’e saygı albümü, bu durumu herkes gözetecektir elbet. Aslında büyük şarkıcı son iki albümüyle de aday oldu ama alamadı, bu bile bir işaret mi? Alın size bir başka işaret daha, Bridgewater bir önceki Grammy’sini evine Ella Fitzgerald Tribute albümü ile götürmüştü. Kesinlikle favori olduğunu kabul etmek lazım.

BEST IMPROVISED JAZZ SOLO

Adaylar;
- "Solar," Alan Broadbent, from Live At Giannelli Square: Volume 1 (Chilly Bin Records)
- "A Change Is Gonna Come," Herbie Hancock, from The Imagine Project (Hancock Records)
- "Body And Soul," Keith Jarrett, Jasmine [Keith Jarrett and Charlie Haden] (ECM)
- "Lonely Woman," Hank Jones, Pleased To Meet You [Hank Jones and Oliver Jones] (Justin Time Records)
- "Van Gogh," Wynton Marsalis, Portrait In Seven Shades [Jazz At Lincoln Center Orchestra] (Jazz At Lincoln Center)

Dikkatimi çekti: Seçilecek olan Wynton Marsalis. Lafı gelmişken, çok saçma bir kategori değil mi? Bu yıl uygun niteliklere sahip kaç solo kaydedilmiştir ki sorarım. Her neyse, bu yıl Akademi beş veteran özellikte çok iyi müzisyeni aday göstermiş. Hakem kararıyla Ted Nash’in albümündeki iyi işlenmiş solosuyla alır götürür.

Tahminim: Hank Jones. Şahsen, belki Herbie Hancock’ın aldığı Grammy’leri küçümseyen biri olabilirim ama ölmüş olan insanlara verilen ödüllere dair kesinlikle öyle hissetmiyorum. Ve, Hank Jones, kompakt, aldatıcı basitlikteki solosuyla çok zarif.

BEST JAZZ INSTRUMENTAL ALBUM

Adaylar;
- Positootly!, John Beasley (Resonance Records)
- The New Song And Dance, Clayton Brothers (ArtistShare)
- Historicity, Vijay Iyer Trio (ACT Music + Vision)
- Moody 4B, James Moody (IPO Recordings)
- Providencia, Danilo Perez (Mack Avenue Records)

Dikkatimi çekti: Vijay Iyer. Ben "Historicity" albümünü bu listede olur diye düşünmemiştim. Grammy’ciler konu caz olunca nedense tutucu oluyorlar, bu müzik zor bir müzik ama yine de benim favori albümlerimden, kazanırsa ödül aldığını görmekten mutlu olurum.

Tahminim: James Moody. Keşke James Moody’nin kanserle olan savaşına bu adaylık destek olsaydı, bundan çok mutlu olurdum. Bu nedenle bu ödülden hiç şikayet etmem.

BEST LARGE JAZZ ENSEMBLE ALBUM

Adaylar;
- Infernal Machines, Darcy James Argue’s Secret Society (New Amsterdam Records)
- Autumn: In Moving Pictures Jazz-Chamber Music Vol. 2, Billy Childs Ensemble Featuring The Ying String Quartet (ArtistShare)
- Pathways, Dave Holland Octet (Dare2 Records)
- 54, Metropole Orkest, John Scofield & Vince Mendoza (Emarcy/Universal)
- Mingus Big Band Live At Jazz Standard, Mingus Big Band (Jazz Workshop, Inc./Jazz Standard)

Dikkatimi çekti: Darcy James Argue’s Secret Society. Argue’nun müziğinin değerine dikkat çekmek gerektiğini düşünüyorum.  Bir de bu adamları klüpte izlediniz mi hiç? Belki 70 kişi varlar, klüplerin sıkışır ortamlarında daralıp yine de müziklerini çalıyorlar.

Tahminim: Mingus Big Band. Geçen yıl bu ödül New Orleans Jazz Orchestra’ya gitmişti, onlar da muhteşem bir grup, Akademi üyeleri eğer swing grupları konusunda yakın düşünmeye devam ediyorlarsa bu yılın seçimi Mingus Big Band olur.

BEST LATIN JAZZ ALBUM

Adaylar;
- Tango Grill, Pablo Aslan (Zoho)
- Second Chance, Hector Martignon (Zoho)
- Psychedelic Blues, Poncho Sanchez (Concord Picante)
- Chucho’s Steps, Chucho Valdés And The Afro-Cuban Messengers (Four Quarters Entertainment)
- ¡Bien Bien!, Wayne Wallace Latin Jazz Quintet (Patois Records)

Dikkatimi çekti: Chucho Valdes. Hiç bir albüm Chucho Valdes’in çalarken çevresinde yarattığı girdabı ifade edemez, cidden, onu mutlaka piyanosunun başında izlemeniz lazım. Chucho tango, caz gibi bir çok türde çalabilen gerçek bir ustadır.

Tahminim: Chucho Valdes. Bu ödülü onun kadar hakeden başka biri bu listede bulmak zor.

Cazkolik.com / 23 Aralık 2010, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.