2016 protest şarkılarda patlama yaşanan yıl oldu. Öne çıkan 10 şarkıyı biraraya getirdik

2016 protest şarkılarda patlama yaşanan yıl oldu. Öne çıkan 10 şarkıyı biraraya getirdik

Müziğin her türünde 2016 protest şarkılar konusunda adeta patlama yaşadı. Her zaman vardı elbette, büyük bir geleneksel damar olarak toplumsal eşitsizlik, ayrımcılık, çevre konuları, yükselen ırkçılık, gelir dağılımı eşitsizliği, kültürel farklılıkların nefret suçlarına dönüşmesi, dinler arası çatışmalar, tahammülsüzlük, göç ve şiddet sanatta ve müzikte derin karşılıklar buldu. Popüler müzik endüstrisi her ne kadar bu alana değinen işleri ön plana çıkarmaktan kaçındıysa da özellikle Trump`ın başkanlık kampanyası dönemi sarfettiği sözler sadece Amerikan toplumunda değil bütün dünyada kızgınlıkla karşılandı. Latinler, Meksikalılar, Müslümanlar, uzakdoğulular kim varsa kızgınlığını türlü yasal yollarla ifade etti. Village Voice dergisi ekibi bu konuda geniş bir derleme hazırladı ve her tür müzikte bu konuda yapılan çalışmaları 50 adetlik bir dosyaya dönüştürdü. Biz de bu derlemenin içinden 10 adedini seçip yayına girdik. Dosyanın orijinalinde tahmin edebileceğiniz gibi latin ve Meksika ağırlıklı çalışmalar büyük yer kaplıyor ama temel sistem eleştirisi getirenden tutun göçmenlerin yaşadığı sorunlara, Suriye dramından tutun Afganistan`a, farklı tonlarda süregiden ırkçılık ve eşitsizliğe, dinler arası ayrımcılığa, Akdeniz`de boğulup giden binlerce göçmene kadar değişik çalışmalar mevcut. Bu çalışmalar arasında popüler müzik dünyasının çok ünlü isimleri olduğu gibi (özellikle latin kökenliler) hiç tanınmayan ya da belli çevrelerde tanınan isimler de var. Büyük prodüksüyonlarla kliplerini çekenler olduğu kadar basit ve ucuz yollardan sesini duyuranlar da var.

 


 

 

Anohni "Drone Bomb Me"

 

Afganistan`da ailesi drone`la öldürülen dokuz yaşında bir kız çocuğu tükenen umutları nedeniyle teröristlere katılmak için adeta yalvarır. Şarkı, savaşın yokedici, acımasız şartlarında çocukların dahi masumiyetini yitireceğini anlatıyor.

 


 

 

Becky G "We Are Mexico"

 

Becky G 2 milyona yakın tıklanan şarkısında sadece 80 saniyede aile bağlarını sıkı tutan ama iki kat fazla çalışmalarına karşın yine de daha azıyla yetinmek zorundan kalıp hayata tutunma mücadelesi veren Meksikalı göçmenleri anlatıyor.

 


 

CupcakKe "Picking Cotton"

 

Şarkının özü şu cümlede saklı; "Kesinlikle hâlâ köleyiz sadece pamuk toplamıyoruz". Kardeşleri kanun adamlarınca yasalar tarafından kanunen öldürülenler "teslim olduğumuz halde öldüm" diyor.

 


 

 

Helado Negro "It`s My Brown Skin"

 

Geçen yılın en çok ses getiren protest şarkılarından biri oldu Helado Negro takma isimli şarkıcının videosu. Meksika kökenli şarkıcı aslında yaptığı şarkıyı protest bir tavırdan ziyade durum tespiti yapmak için yazdığını ama şarkının bir anlamda doğru zamanda doğru yerde kendini konumlayarak bir anda başkanlık seçimleri döneminde latinlerin marşı haline geldiğini söylüyor.

 


 

 

Emilio Estefan "We`re All Mexican"

 

Emilio Estefan`ın "We`re All Mexican" şarkısı belki listedeki diğer şarkılar gibi protest bir şarkı değil, Trump`ın seçim kampanyasında sarfettiği sözlere tepki nedeniyle yıl yapılmış yüksek bütçeli prodüksüyonlardan biri ve ağırlıklı olarak hem latinlerin iyi insanlar olduğunu anlatmaya çalışıyor hem de Amerikaya bağlı insanlar olduklarını.

 


 

 

Solange "Don`t Touch My Hair"

 

Solange`ın davul, klavye ve yumuşak bir tonla söylediği şarkı insanların kültürel olarak başlarına sardıkları, taktıkları, doladıkları, takıp takıştırdıkları şeylere karşı saygı talep ediyor, engellenmeden bırakılmalarını talep ediyor ve bir anlamda sessizce isyan ediyor.

 


 

 

Esperanza Spalding "Ebony and Ivy"

 

Geçen yılın dikkat çeken protest şarkılarından biri caz coğrafyasının gözde ismi Esperanza Spalding`den gelmişti. Spalding şarkısında "kirli beyaz kurallar"dan, "plantasyona dayalı suçlar"dan sözediyor, koro şarkıda "İyi büyümek ve mutlu davranmak zordu, sarmaşıklar gibi davrandık, ağırlığımızı koyamadık" gibi sözler söylüyordu.

 


 

 

Swet Shop Boys "T5"

 

Oynadığı diziyle büyük üne kavuşan Riz Ahmed ve Heems`in yeraldığı Swet Shop Boys "T5" havaalanı güvenliğinde "kahverengi" olmak konusundan, Suriyeli mülteci krizine bir çeşit karşılaştırma yaparak dünyanı acı çeken yanlarını vurguluyor. Şarkının bir yerinde Greko-Roman mitolojisi Ilyada`ya atıfta bulunarak "Türkiye`den kaçtı, Roma`yı kurdu, ya bir teknede boğulmuş olsaydı" diyor!

 


 

 

Saul Williams "Down Some for Ignorance"

 

Amerika`nın en iyi şairlerinden Saul Williams "Down Some for Ignorance"da bilgisizliğin kasıtlı kucaklamasının mutlu bir güvenlikle kaplandığı bir döngüden sözediyor ve bizi uyarıyor.

 


 

A Tribe Called Quest "We the People"

 

Yaşadığımız zamanları anlatan, Amerikanın ırkçı ve bağnaz olmaya doğru ilerlediğini söyleyen, Amerikan pasifliğine yönelik sarsıcı bir şarkı. "Açsak yemek yeriz, susadığımızda içeriz, insan olduğumuz için çığlık atarız..."

 


 

Cazkolik.com / 22 Ocak 2017, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.