4 Nisan neden Dünya Davulcular Günü seçildi?

4 Nisan neden Dünya Davulcular Günü seçildi?

Bir aydan fazla geçse de haberi vermekte sakınca yok. Türkiye'de pek bilinmese ve 30 Nisan Dünya Caz Günü gibi daha ünlü diğer günlerin gölgesi altında kalsa da 2013 yılından bu yana her 4 Nisan Dünya Davulcular Günü olarak kutlanıyor.

 

Davulcular deyice belki çoğu kişinin aklına düğünlerde, ramazan aylarında askılı davulcular gelebilir ama sorun yok, onlar da davulcu fakat bu günün asıl kastettiği müzik gruplarının davulcuları (drummers).

 

 

Peki bu gün nasıl ortaya çıktı?

 

 

4 Nisan Dünya Davulcular Günü'nün kutlanmasının geçmişi 2013 yılına uzanıyor, yani 10 yıllık bir geçmişi var.

 

Fikir Almanya'da ortaya atıldığı ve ilk orada kutlanmaya başlandığı için Almanya merkezli olabilir ama dünyada da kutlanmaya başlanmış.

 

Kendi davul okulunu açan Christian Schages isimli bir davulcu dünyanın dört bir yanındaki davulculara saygı göstermek amacıyla böyle bir girişimi başlatmış.

 

 

Peki neden 4 Nisan?

 

 

İşte, haberin bu noktası daha ilginç gelebilir.

 

4 Nisan çünkü bu günün seçilmesinin mantığı davulcuların çoğunun ilk öğrendiği ritm 4/4'lük olduğu için Nisanın dördü seçilmiş.

 

Geçen 4 Nisan kutlanan güne dair bir özel haberi Euronews yayınladı. Ünlü haber portalı haberini süslemek maksadıyla müzik tarihinin efsane haline gelmiş 5 davulcusunu öne çıkaran habere yapmış ve daha rock alanından seçilmiş davulculara yer vermiş.

 

 

Euronews'un seçtiği ilk davulcu The Who'nun davulcusu Keith Moon olmuş

 

 

Haberde; "Bir davulcunun taklidini yapması istenirse eğer tüm gezegenin Keith Moon'un çalışına benzer bir şeye yaklaşacak olmasının bir nedeni var. Merhum Keith Moon, The Who'nun arkasındaki itici güçtü. Hızlı yaşadı ama daha hızlı çaldı. Moon, grup arkadaşları Roger Daltry, Pete Townsend ve John Entwistle'ın rock stillerine groove getirdi. Klasikler dışında başka nerede rock davul solosu kadar küstah ve neşeli bir şey duyabilirsiniz? Benim en sevdiğim Moon parçası, grubun “Won't Get Fooled Again”in müzikal ara bölümlerinde Moon'un davuluna vuruş şekli olmalı" diye özetliyor Moon'un tarzını.

 

 

Euronews'un seçtiği ikinci davulcu John Bonham ve Dave Grohl olmuş

 

 

Haberin seçtiği ikinci isim iki kişiden oluşuyor ve şöyle özetlemiş; "Güçlü çalımıyla grubun hüzünlü fantezisini demirleyen Led Zeppelin'den John Bonham ve itici sezgileriyle Nirvana'ya ve kendi projesi Foo Fighters'a hayat veren Dave Grohl'u da anmak gerekir".

 

 

Haberin listesinin üçüncü sırasında az kişinin adını bildiği bir usta Gregory Coleman ve çoğumuzun eleştirisini çekecek bir isim The Beatles'ın Ringo Starr var

 

 

"Coleman bu listede olmasını beklenen bir isim olmayabilir, ancak onun sesini tanıyacağınıza bahse gireriz" diyor Euronews. Coleman, 1969 yılında 'Amen, Brother' adlı bir parça yayınlayan funk ve soul grubu The Winstons'ın davulcusuydu. The Winstons kısa bir süre sonra 1970 yılında ABD'nin güneyinde çok ırklı bir grup olarak sahne almanın zorlukları nedeniyle dağıldı. Ama Winston'ların sesi yaşamaya devam etti. “Amen Break” olarak bilinen “Amen, Brother” davul parçası müzik tarihinde en çok örneklenen kayıt olsa da ne yazık ki Winston'lar Amen Break'in kullanıldığını 1996 yılında, telif hakkı ihlali iddiası için zaman aşımı süresi geçtikten sonra öğrendiler ve bu nedenle hiçbir telif ücreti alamadılar. Coleman 2006 yılında evsiz ve yoksul bir şekilde ve muhtemelen müziğe yaptığı katkıdan habersiz olarak öldü.

 

Hemen kızmayın, Euronews haberinde Starr'a dair şu açıklamada bulunmuş; "Rock dünyasında gösterişli davulcular tercih edilse de esasen pek çok grup için gizli silah genellikle elini abartmayan davulculardır. Paradidling'i minimumda tutan ve bunun yerine gösterişsiz sololar yerine eşlik eden perküsyonun değerini anlayan biri. Ringo Starr müzikseverlerin ve grup üyelerinin öfkesine maruz kalmış olsa da grubun başarısının temel taşlarından biri olduğuna şüphe yok. Bir dönemin başlangıcında yer alan ve kayıt yapan Starr, rock yıldızı bir davulcunun nasıl olabileceğine dair kalıbı şekillendirdi. Sadece gürültü yapmakla ilgilenmiyordu, Starr'ın tek derdi yenilikti. Kitine grup arkadaşlarıyla aynı merak ve deneysellik duygusuyla yaklaştı. Her dolgu, farklı bir ses kombinasyonunu denemek için yeni bir fırsattı. Starr'ın dehasını anlamak istiyorsanız, 'Strawberry Fields Forever'a koyduğu her zaman şaşırtıcı dolgulardan başka bir şeye bakmayın".

 

 

Euronews listesinin dördüncü sırasında bir metal davulcusuna yer vermiş. Şöyle diyor;

 

 

"Davul meraklılarının öykündüğü isimlerden biridir Neil Peart".

 

 

Hatta aralarında şöyle bir espri de varmış;

 

“Bir ampulü değiştirmek için kaç davulcu gerekir?”

 

“Beş: Biri ampulü takmak için, dördü de Neil Peart'ın bunu ne kadar daha iyi yaptığından bahsetmek için.”

 

Peki Neil Peart nasıl oldu da bu kadar saygı gördü? Çok basit. Çok ünlü prog rock grubu Rush'ın davulcusu ve söz yazarıydı ve sevilmesinin bir nedeni vardı: Rush teknik açıdan son derece karmaşık bir müzik ortaya koyuyor ve dudak uçuklatan teorisine rağmen dinlemesi harikaydı".

 

 

Euronews'un hakkını yemeyelim. Listesinin son sırasında bir caz davulcusuna yer vermiş; Art Blakey

 

 

Blakey'i haberde şöyle özelemişler; "Bu davulcuların tamamı rock and roll geleneğinden gelmiş olsa da, bu müziğe öncülük eden davulcuları anmazsak hata ederiz. Elbette blues ve cazdan bahsediyoruz. Batı klasik geleneğinde perküsyon incelikli bir eşlikçi olsa da, 19. yüzyılda öncülük eden ve 20. yüzyılda dünya çapında popülerleşen caz, 60'lardaki popüler müzik patlamasının dayanacağı bir müzikal doku yarattı. Öyleyse, Dünya Davulcular Günü'nde son büyük davulcumuz olarak cazın en iyi ritim ustasından daha iyi kim şampiyon olabilir? Art Blakey".

 

Cazkolik.com / 13 Mayıs 2024, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.