ABD'de yaşayan sıradışı Türk müzisyeni Mehmet Ali Sanlıkol müzik dünyasını şaşırtan yeni bir piyano tasarladı

ABD'de yaşayan sıradışı Türk müzisyeni Mehmet Ali Sanlıkol müzik dünyasını şaşırtan yeni bir piyano tasarladı

 

Mehmet Ali Sanlıkol'un aradığı seslerin peşindeki yaratıcı heyecanı piyanoyu yeniden tasarlamaya yönlendirdi

 

 

ABD'de yaşayan Türk caz müzisyeni, besteci ve multi enstrümanist Mehmet Ali Sanlıkol bir müzisyenin olağan sınırlarının ötesini merak eden sıradışı bir entelektüel ve mucid. Tıpkı Pat Metheny gibi. Metheny, yıllar önce icad ettiği Orchestrion isimli enstrümanıyla bir albüm kaydetmişti, Mehmet Ali Sanlıkol da aynı merak ve yaratıcı heyecanların içinde olan bir sanatçı.

 

Sanlıkol'a dair geçen ay gelen haber, onun, müziğin ötesine taşan heyecanı ve merakı hakkında önemli idi.

 

wbgh.org isimli web sitesinde yayınlanan haber Sanlıkol'un müzikseverleri heyecanlandıracak önemli ayrıntılar içeriyor.

 

 

Web sitesinden Arun Rath ve Kana Ruhalter ile konuşan Sanlıkol iki yeni enstrüman tasarladığını açıkladı

 

 

 

 

"Sanlıkol'un yeteneği karmaşık müzikal fikirleri çözümlemek"

 

 

Haberde, "Besteci, şarkıcı, multi-enstrümantalist ve New England Konservatuarı'nda profesör olarak çalışan Sanlıkol'un başka bir yeteneği daha var; karmaşık müzikal fikirleri çözümlemek" diye anlatılıyor. Cambridge'de grubuyla verdiği konserde Türk klasik müziğini Batı müziği ve cazla harmanlayan bir gösteri sunan sanatçı konserde ayrıca tasarımı ve yenilikçi fikirleri kendisine ait olan iki yeni enstrümanı da tanıttı.

 

 

 

The Renaissance 17 adlı klavyeli bir enstrüman ve elektrikli bir ud

 

 

"The Renaissance 17 ilk bakışta fütüristik ya da aşırı modern bir enstrüman gibi görünmüyor. Ahşap gövde içinde bir tür klavseni andırıyor ama enstrümanın iç kısmında mekanizmanın tamamı elektronik. Piyanonun siyah tuşları ikiye bölünmüş, Sanlıkol bu sayede Batı dışı gamları da çalabildiğini belirtiyor" diyor haberde.

 

Haberi hazırlayanlar Sanlıkol'u stüdyosunda ziyaret ederek kendisiyle konuştu. Sanlıkol sohbet esnasında; "Osmanlı-Türk modlarına, mikrotonal modlara dayanan kendi akor ve mizan şemalarımı programladığım örnekler vermek istedim. Bu akorları çaldığımda, Penderecki, Ligeti ve Batı klasik müziğin daha avangart döneminden kaynaklanan mikrotonaliteler gibi kulağa mikrotonal gelmiyorlar. Rönesans 17'yi tasarlamak istememin nedenlerinden biri de buydu. Piyanist olarak eğitim aldım. Bu enstrümanı Chick Corea ve Herbie Hancock gibi çalabilmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

 

 

Mehmet Ali Sanlıkol yakın tarihte CRR'de inanılmaz bir konser vermişti. Geçen sene yayınladığı Evliya Çelebi'yi anlatan "Bir İstanbul Çelebisi" isimli albümün lansman konserini vermiş ve salondan büyük alkış almıştı.

 

Yorulmak bilmeyen üretenliğe sahip olan sanatçı bu sene "Çalıcı Mehterler (The Musician Mehters)" isimli albümünü yayınladı.

 

Dünyaca ünlü ABD'li virtüöz müzisyenlerle de işbirliği yapan sanatçı geçen sene yayınladığı "Turkish Hipster" albümünde Türkiye'de sınırlı bir müzikal alanda kullanmaya alıştığımız zurnanın hak ettiği enstrümantal değerini kazandıran Sanlıkol o albümde Anat Cohen, Antonio Sanchez ve Miguel Zenon gibi önemli sanatçılarla çalışmıştı.

 

Ailesinin dünyanın farklı ülkelerinden topladığı çok sayıda orijinal enstrümanı Bursa'da özel bir müzede sergileyen Sanlıkol'u umarız bir gün tasarladığı bu iki yeni enstrümanla bir konserde izlemek ve dinlemek imkanı buluruz.

 

Cazkolik.com / 19 Haziran 2024, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.