Afgan kadın şef Shogufa Safi ve kadın orkestrasının dramı

Afgan kadın şef Shogufa Safi ve kadın orkestrasının dramı

BBC'ye göre 2021 yılının '100 Kadını' listesinde yer alan Afgan şef Shogufa Safi ve Zohra isimli topluluğu Taliban'ın yeniden iktidara geldikten sonra ülke dışına çıktı.

 

BBC'den Freya Parr'ın haberine göre Afganistan'ın çoğu yetim ya da öksüz 13-20 yaşları arası genç kızlardan oluşan orkestrası daha önce Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü'nde görev yapıyordu. Okul, Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinden sonra kapatıldı. Safi de meslektaşlarıyla birlikte Katar Doha'ya kaçtı.

 

Shogufa Safi, "Umut asla başarısız olmaz. Karanlıkta bile bagetimin Afganistan için umut olacağına inanıyorum".

 

 

 

Zohra orkestrası nedir?

 

 

2016 yılında Afganistan Ulusal Müzisyenler Enstitüsü'nün müzisyenleriyle kurulan Zohra topluluğu adını Pers müzik tanrıçasından alıyor.

 

Orkestra, Afgan ve batı klasik müziğinin karışımına yönelik müzik yapıyor ve kurulduktan itibaren sayısız uluslararası konser verdi. Topluluk, 2017'de Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısında dünya liderlerinin önünde çaldı, ayrıca, İngiltere'ye ilk 2019'da British Library ve Oxford Üniversitesi'nde Londra merkezli St. John's Orkestrası ile birlikte çalmak için geldi ve yanlarında etnik enstrümanlar da getirdiler.

 

Sürgündeki Zohra müzisyenleri Afganistan'dan kaçmalarının ardından Doha'da yeniden bir araya gelerek Afganistan Ulusal Müzisyenler Enstitüsü'nden meslektaşlarıyla konser verdi.

 

 

 

Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü'nün dağılması

 

 

Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü genç Afganlara müzik eğitimi vermek için 2008 yılında sağlanan uluslararası destekle kuruldu.

 

Taliban rejimi altında müzik tehdit altında iken özellikle kızların eğitimini teşvik etme çabaları nedeniyle hedefti. 1996'dan 2001'e kadar süren ilk Taliban yönetiminden sonra Afganistan'da kız ve erkek çocuklara aynı sınıfta müzik eğitimi verebilen belki de tek kurumdu. Eğitimlerinde hem Afgan hem klasik müzik okutuldu.

 

Ağustos 2021'de Taliban kontrolü tekrar ele geçirdiğinde okul önce sessizliğe büründü ve ardından öğrenciler Kabil'den Doha'ya gittiler. Okulun kurucusu ve yöneticisi Dr. Ahmad Sarmast Ağustos ayında BBC'ye verdiği demeçte; "Eğer okula geri dönerlerse cezalandırılabileceklerini biliyorlar" dedi.

 

Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü (ANIM), Shogufa Safi'nin yönettiği Zohra orkestrasına da ev sahipliği yapıyordu.

 

Taliban tarafından uygulanacak muhtemel müzik yasağının kapsamı halen netleşmedi, ancak Kabil sakinleri, müzik çalma ve dinlemenin çoğunluğunun yasaklandığı 1996 tarihli ülkenin statüsüne geri dönüleceğinden endişeli.

 

ANIM öğrencileri, öğretim üyeleri, personel ve ailelerinin Katar'a ulaşabilmeleri konusunda destekçilerinin bağışçılarını bekliyor. Ümitleri ise bu okulun Portekiz'de yeniden açmak olacak.

 

Cazkolik.com / 08 Aralık 2021, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.