Cazla uzak yakın ilgilenen herkesin Esbjörn Svensson Trio hakkında söyleyeceği birkaç sözü vardır eminiz. Cazın dünyada hakettiği değeri görmediği günümüzde, adına hayran grupları kurulan, aldığı ödüllerle bugün dahi yeni grupların ilham aldığı bir triodur. Bilenler bilir, bilmeyenler için bahsedelim...
* * *
Trio`nun etkilenmiş olduğu birçok müzik türünden biri olan İngiliz Yeni Dalga Rock`ın tekrarlara dayalı melodik örgülerini Esbjörn Svensson`un ölümü sonrası da devam ettiren Öström, elektronik katkılı albümleriyle son dönem girdiği devrimci dönemeçlerin devamı niteliğinde. Esbjörn Sevensson ile Magnus müzikal gramerlerini oluşturmuş isimlerdi, çocukluk arkadaşıydılar ve formülleri sadece kendilerinde saklı, benzeri şu ana kadar kurulamamış melodik bir duygu paylaşımı içinde çalıyorlardı. Magnus Öström`ün Esbjörn sonrası kendi müzikal yoluna devam edebilmesi için belki de Esbjörn`ün arkasından ağıt niteliğinde anıtsal bir albüm yapması gerekmekteydi...
Kuzey ekolünden gelen çoğu sanatçı, farklı isimlerle yeni denemelere, farklı projelere imza atarken birkaç istisna dışında E.S.T`nin Esbjörn, Berglund ve Öström`den oluşan triumviranın çizgisini bozmadan koruması, sonrasında Öström ve Berglund`un genç ve üstün yetenekli bir ekip ile çalışması, yine istisnalar dışında her projeye dahil olmayışları, seçici ve detaycılıkarının göstergesiydi. Magnus Öström`un birlikte çalıştığı isimler arasında Bobo Stenson, Lennart Åberg, Palle Danielsson, Svante Thuresson, Nills Landgren, Benny Golson, Mulgrew Miller, Roy Hargrove, Stefon Harris ve Pat Metheny gibi çok önemli isimler oldu.
Usta sanatçının Echo tarafından Yılın En İyi Uluslararası Davulcusu seçildiğini duyduğumda hakettiği saygınlığın taçlandırıldığını düşünmüştüm. Kuzey cazında alışık olduğumuz müziği çoklu katmandan oluşturma, kontrollü ses düşüşlerine ek fırça kullanımı, müstebit yinelemelerle ana melodinin altını çizme, davulun masa kontrolü tarafından kısılmasına ihtiyaç duymadan davulcunun biztihi insiyatifi ve becerisyle diğer enstrümanların önüne geçmemesi, bilinçli dengeleme, konserde dinleyicinin adeta rock konseri izlemiş gibi hissederken, konser sonrası iliklere kadar işleyen baskın caz etkisi 49 yaşındaki sanatçıyı efsaneler arasına dahil ediyor.
* * *
Magnus Öström,1985 yılında Royal Conservatory of Music`e kaydolmak için gittiği Stockholm`de farklı caz gruplarıyla çalmaya başlar. 1989`da tanıştığı Esbjörn Svensson ile ikiliye 1991-1992 yıllarında Dan Berglund`un da dahil olmasıyla E.S.T`yi kurulur. Üçlü, kaydettikleri 12 albüm ve bir DVD ile yüzbinlerce albüm satışına ulaşırlar. Öström 25 Şubat 2011`de ilk solo albümü Thread of Life,ı, geçen Ağustosta ise Searching for Jupiter isimli çalışmasını yayınlar.
* * *
Her iki albümde gitarlarda 1981 doğumlu Andreas Hourdakis, basta Nils Landgren ve Ida Sand, Janne Schaffer, Jeanette Lindstörm, Tim Hagans gibi isimlerle yaptığı çalışmalarla tanıdığımız, aynı zamanda klavye ve trompet de çalan 1974 doğumlu Thobias Gabrielson eşlik ederken ilk albümde ekipte olan Gustaf Karlöf piyanodaki yerini "Oddjob" grubundan tanıdığımız soundu daha da çekici hale getiren Daniel Karlsson`a bırakıyordu. Bohus Stüdyo`nun efsanevi ses mühendisi Åke Linton, E.S.T`nin başarısında olduğu gibi Magnus Öström`ün albümlerinde de özel pay sahibi. Albümün temellerinde Kuzey Avrupa`nın sık sık beslendiği edebiyat öğeleri ilham verici enstrüman kullanımıyla harmanlanan birinci sınıf sanat yaratımı oldukça olumlu eleştriler almıştır.
* * *
Öström kendisini Mick Tucker, Mitch Mitchell, Ian Paice, Billy Cobham, Roy Haynes, Tony Williams, Elvin Jones ve Paul Motian gibi ustaların mirasını devralmış olduğundan bahseder. Konserde dinleyeceklerimiz bize Esbjörn Svensson Trio`nun müziğini hatırlatsa da yoğun rock & fusion etkili bir karaktere de sahip olacak. Beklentilerimizi yüksek tutalım çünkü "Ballad for E" ve "Longing" parçalarında eskileri hatırlarken, yeni albümü Searching for Jupiter`de ise kendine has kelimelerle anlattığı hikayeleri ve dinamik kurgusuyla Magnus Öström müzikal kütüphanemize yepyeni bir yapıt kazandırıyor.
Burak Sülünbaz
Cazkolik.com / 15 Ocak 2014, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.