Alanya’da cazın 20 yıllık istikrarı: Akdeniz’in tatil beldesinde bir caz köprüsü

Alanya’da cazın 20 yıllık istikrarı: Akdeniz’in tatil beldesinde bir caz köprüsü

 

Alanya Uluslararası Caz Festivali bu yıl 20. yaşını kutluyor

 

 

12–20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festival, yalnızca programındaki sanatçılar nedeniyle değil, 20 yıl boyunca kesintisiz biçimde varlığını sürdüren bir yerel yönetim festivali olması itibariyla da Türkiye caz haritasında ayrıcalıklı bir konuma sahip.

 

Alanya Belediyesi ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) iş birliğiyle gerçekleşen festivalin ücretsiz olması ise bu hikâyenin en önemli ayrıntılarından biri.

 

 

 

Caz bu festivalde şehrin günlük hayatına karışıyor

 

 

Üstelik bu festivalin Alanya gibi bir turizm beldesinde gerçekleşmesi ayrıca anlamlı. Caz festivali bir tatil beldesinde yalnızca turiste sunulan bir kültür ürünü olarak kalmıyor; Alanya’da yaşayanlarla kenti ziyaret edenleri aynı meydanda, aynı müziğin etrafında buluşturuyor. Kızılkule Meydanı ve Alanya Kalesi gibi kentin tarihsel hafızasını taşıyan mekânların sahneye dönüşmesiyle ortaya çıkan tablo, müziği turistik dekor olmaktan çıkarıp bölgenin kimliğinin parçası haline getiriyor. Bir turist için Alanya’ya dair hatırlanacak şey yalnızca deniz ve güneş olmuyor; yerel halk içinse dünyanın farklı coğrafyalarından müzisyenlerle karşılaşmak gündelik hayatın değerli bir parçası oluyor.

 

 

 

Festivalin 20 yıllık istikrarı önem kazanıyor

 

 

Bu yıl programda sürekliliği kutlayan bir “nostalji festivali” olmak yerine cazın farklı yönlerini gösteren geniş bir panorama oluşturulmuş. 12 Eylülde Kerem Görsev Trio’nun 20. Yıl Özel Konseri ile Alanya Kalesi İç Kale Seyir Terası’nda başlayacak festival, 17 Eylül’de Önder Focan ve Şallıel Bros “Funkbook” feat. Cansu Akarsu ve The Puppini Sisters ile swing'den funk’a uzanıyor.

 

 

18 Eylül’de Eylül Ergül’ün ardından Grammy ödüllü Kübalı piyanist Ivan “Melon” Lewis ve The Cuban Swing Express ile latin cazın kapısını açacak.

 

 

 

Programın çeşitliliği önemli; festival “caz”ı tek bir ses, dönem veya coğrafya üzerinden tarif etmek yerine, farklı müzik kültürleriyle kurulan ilişkiler olarak gösteriyor

 

 

19 Eylül ise festivalin hafızasına ayrılmış özel bir gün gibi. İzzet Öz yönetimindeki Jazz Talks, Neşet Ruacan, Önder Focan, Cem Tuncer ve Selen Gülün’ü bir araya getirerek Türkiye'de caz müziğin yakın tarihini sahneye taşıyacak, ardından, Della Miles ve Cem Tuncer All Star Band feat. Selen Beytekin, Dilek Sert Erdoğan ve Selen Gülün konseri gelecek.

 

 

Festivalin müziği yalnızca dinletmekle kalmayıp hafızasını da aktarması önemli; 20. yıl için yerinde bir tercih, Aykut Uslutekin’in Cazın Büyüsü fotoğraf sergisi ve İzzet Öz koleksiyonundan 20 özel plağın sergilenmesi arşiv duygusunu güçlendiriyor.

 

 

 

Ve final, festivalin Alanya sınırlarını aşan uluslararası iddiasını özetliyor: 20 Eylül’de Burçin Büke Quartet’in ardından Buika sahneye çıkacak. Flamenko, caz, soul ve Afrika ritimlerini aynı müzikal kimlikte buluşturan Grammy ödüllü sanatçının konseri, 20 yıllık hikâyenin görkemli kapanışı olmaya aday.

 

Alanya Caz Festivali’ne gitmek için aslında yalnızca iyi bir konser programı yeterli bir neden değil; burada cazı tarihi bir kentin içinde, ücretsiz olarak, hem Alanya halkıyla hem de dünyanın farklı yerlerinden gelen ziyaretçilerle aynı anda paylaşma fikri var. Türkiye’de belediye eliyle düzenlenen bir caz festivalinin 20 yıl boyunca bu fikri koruyabilmiş olması ise başlı başına kutlanmayı hak eden bir başarı. Alanya bu eylül ayında yalnızca caz dinlemeye değil, 20 yıllık bir kültür alışkanlığının içine davet ediyor.

 

Cazkolik.com / 10 Eylül 2026, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.