Avrupa caz sahnesinde yeni çıkan albümler

Avrupa caz sahnesinde yeni çıkan albümler

Hayatımızı korona salgını istila etmiş olabilir ama konuşucak, dinleyecek başka şeylerimiz yok değil. Mesela yeni albümler. Müziksevere her an heyecan veren yeni müzikler. Bu haberde canlı ve dinamik bir panoramaya sahip Avrupa caz sahnesinde yayınlanan yeni albümlerin bir kısmına göz gezdirdik, aldığımız notlar ve albümlerin dinleme bağlantılarıyla yayına aldık. Şölene buyrun.




Tineke Postma; "Freya" (Edition Records)


Hollandalı saksofon sanatçısı Tineke Postma önceki çalışmalarına göre biraz daha 'free' alana yöneldiği yeni albümü "Freya"yı yayınladı. Geçen yılın sonlarında İngiliz plâk şirketi Edition ile sözleşme yapan sanatçıyı Herbie Hancock ve Wayne Shorter gibi efsanelerle çalışmasıyla tanıyoruz. Avrupa çapından dünya çapına geçiş yapan Postma albümünde trompetci Ralph Alessi, basçı Matt Brewer, davulcu Dan Weiss ve piyanist Kris Davis ile çalışan Postma'nın albümünü dinleyenleri maceracı, riskli ve özgüvenli müzikler bekliyor. Şimdi tabi herkesi aklına albümün adının ne anlama geldiği sorusu gelecek, ona da açıklık getirelim, Freya İskandinav mitoojisinde yaratılış, sevgi ve doğurganlık tanrıçası imiş. Tüm Frizyalı çocukların annesi kabul edilen bir tanrıça. Postma da anladığımız kadarıyla anne olmasını bu şekilde kutluyor. Albümün kapak görseli Şikago'lu sanatçı Chad Kouri'ye ait.





Gianmarco Scaglia & Paul Wertico Quartet; "Dynamics in Meditation"  (Challenge Records)


Açıkçası bu albüm, içindeki "Ornette" isimli parçasıyla dikkatimizi çekmişti, hatta, önce albümün adı sandık ama parçalardan biriymiş. Efsanevi davulcu Paul Wertico triosuyla İtalyan basçı Gianmarco Scaglia ile dinamik meditatif müziklere imza atmış. Scaglia albüm için 'bence müzik çoğu zaman kelimelerden daha iyi konuşur. Bu albüm tam olarak kişiliğimi, hayata ve müziğin kendisine olan yaklaşımımı yansıtıyor' diyor.





Nuphar Fey; "Serenity Island"  (Hypnote Records)


İsrailli piyanist Nuphar Fey çoğumuz için yeni bir sanatçı. Genç bir sanatçı olduğu için istikrarlı olursa ilerde adını sık duyarmışız gibimize geliyor. Çoğu çağdaşı gibi klasik müzikten, modern sinematik soundlara dalgalı lirik bir anlatımı var. Bir önceki albümde "Ornette" ismi ilgimizi çekmişti, bu albümde "Kerem" ismi. Kerem kim bilmiyoruz ama genç sanatçının müziği birçok müzikseverin ilgisini çekebilir diyerek listeye dahil ediyoruz.





Paolo Fresu Quintet; "ReWanderlust"  (Túk Records)


Paolo Fresu'dan bu hafta başka bir vesileyle Cazkolik'te söz etmiştik ama o boş durmayıp arada yeni bir başka albümü çıkarmış çalışkan sanatçı. Aslında yeni değil, 1997 tarihli bir albüm. Yeni baskı, yeni kapak. Ama güzel bir kayıt. Trompet ve flugelhorn da Fresu, tenor ve soprano saksofonda Tino Tracanna, tenor saksofonda Erwin Vann, piyanoda Roberto Cipelli, kontrbasta Atilio Zanchi ve davulda Ettore Fioravanti'den oluşan İtalyan topluluk İtalyanların sevilen plâk şirketi ve Fresu ile sık çalıştığını bildiğimiz Tuk isimli firmadan çıkarmış albümü. Albümün kapağındaki tasarım nesnesiyse Paola Pezzi isimli sanatçıya ait. Avrupa tadı başka oluyor. Dinleyin seveceksiniz.





Emil Brandqvist Trio; "Entering the Woods"  (Skip Records)


Çıktığı günden beri ki 28 Şubat oluyor, değinmek istediğimiz, çıkar çıkmaz CazFM'de yayına girdiğimiz Emil Brandqvist'in albümü Skip Records'tan çıktı. Hamburg merkezli firma iyi albümler yayınlaması ve geniş sanatçı kataloguyla tanınıyor. Firma kurumsal sitesinde albüme dair ayrıntılı bir yazı yayınlamış, meraklısı oradan bakabilir. Başta Alman caz sahnesi olarak Avrupa ve Kuzey Amerika ve Japon caz pazarında hatırı sayılır ilgi gören sanatçı piyano trioları arasında öne çıkıyor. Hem caz klüplerinde hem caz festivallerinde aranan isimlerden biri olarak "Entering the Woods" albümünü seveceğinizi tahmin ediyoruz.





Enrico Pieranunzi; "Common Views"  (Challenge Records)


İtalyanların dünyaca ünlü caz piyanisti Enrico Pieranunzi ki bizde de hayli tanınan ve sevilen bir piyanisttir, "Common View" isimli albümünü Jesper Somsen ve Jorge Rossy ile yayınladı. Üç usta sanatçının ferah, kaliteli ve eşitlikçi işbirliği dinleyini iyi şeyleri hakettiğini düşündüğü sanal bir dünyada yaşatıyor. Sanal çünkü içinde yaşadığımız dünyanın gerçeği salgın hastalıklar, aptalca çekişmelerle dolu, Pieranunzi ve arkadaşlarının dünyasıysa aslında olmasını arzu ettiğimiz dünya.





Pekka Plykkanen; "Nu Bottega"  (Challenge Records)


56 yaşındaki tenor saksofoncu Pekka bizde az tanınmasının aksine Avrupa ve dünyada bilinen tecrübeli bir sanatçı. Sayısız önemli sanatçıyla işbirliği yaptığı ve çok sayıda projenin içinde yer aldığını biliyoruz. Aynı zamanda eğitimci olarak çalışan Pekka "Nu Bottega" isimli yeni albümünü çıkardı. Albümün genel fikrinin İtalyanların rahat yaşam tarzına yönelik bir lezzet ifadesi olduğunu söylemek mümkün. Albümün ismi 'yeni restoran' anlamına geliyormuş. Mutfakta hep beraber neşeyle yemek yapmak, hep beraber yemek, sofralar, mutluluklar vs. Bugünlerde bu mutluluklar pek kalmadı ama nasılsa ilerde yine yaşanır. Pekka da böyle bir sanatçı. Dinleyin.





Yuri Honing; "Bluebeard"  (Challenge Records)


Avrupa caz sahnesine dair yeni albümler serisi haberini Hollandalı saksofon sanatçısı Yuri Honing'in 20 Martta çıkan "Bluebeard" albümüyle tamamlayalım. Avrupa caz sahnesinin en karakteristik tenorlarından birine sahip usta sanatçı eski nesillerin solo anlatımdaki ustalığın günümüzdeki sembolü. Özellikle derin anlamlarla yüklü dramatik ifadeleri saksofonuyla mükemmel aktaran sanatçı akustik quarteti ile son yıllarda sanatının zirvesinde işer yapıyor. Bu yeni albümü her yönüyle ilgiyi hakediyor.



Cazkolik.com / 11 Nisan 2020, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.