Her bayram tatili öncesi ister şezlongda, ister yolda arabada, ister doğa yürüyüşünde nerde isterseniz tatilinize eşlik edecek müzikler öneriyoruz. Bu uzun Kurban Bayramı tatili öncesinde de mütevazı albümlerden bir seçme hazırladık. Mütevazılığı bir tür yol ve tatil eşliği için uygun soundlu albümler olduğunu düşünmemizden kaynaklanıyor ama baştan anlaşalım, bu albümler eller havaya değil ve bir sıralama yok, dinlediğimiz sıraya göre alt alta yazdık.
"2016"; Jesper Lundgaard Trio
Basçı Jesper Lundgaard, tonu yer yer Charles Lloyd'u anımsatan saksofoncu Hans Ulrik ve gitarist Niclas Knudsen ile 2016 yılında bir trio albümü çıkarmıştı. Bu kontrbas/gitar/saksofon üçlüsü enstrüman bileşimi ve tınılarıyla ortama usul usul eşlik edebilen müziklerle dolu. Eğer Storyville Records kaydı bu albümdeki müzikleri severseniz Lundgaard'ın başka albümlerine de bakabilirsiniz. Listedeki tüm albümler gibi bu albüm de dijital platformlarda mevcut.
"Italian Opera Meets Jazz", Mike Del Ferro
Eğer tatillerde antik kalıntılarla dolu tarihi yerleri gezmeyi sevenlerdenseniz Mike Del Ferro'nun da bir seyyah olarak gezip gördüğü yerlerden ilham aldığı bu müzikleri sevebilirsiniz. Popüler müzik sarmalından çıkarak benzer müzikleri dinlemekten öte bir seçenek "Italian Opera Meets Jazz" albümü. Del Ferro'nun Metropole Orkestrayla yaptığı kayıtlar albüm çıktığı yıl epey konuşulmuştu. Napoliten şarkıları, Puccini ve Verdi'nin aryalarını caz, blues ve Afro Cuban ritmlerle harmanlanması hoşunuza gidebilir.
"I Told You So", Delvon Lamarr Organ Trio
"Careless Whisper" kavırına günün parçasında yer verdiğimiz organist Delvon Lamar'ın yeni albümü "I Told You So" tatil enerjisini yükseltecek bir kayıt. Özellikle orgun sarhoş edici sounduna bayılanlardansanız bu albüm kesinlikle sizin için. Şimdiden kendinizi tuhaf figürler sergilemeye hazırlayın ama bunları araba sürerken yapmayın.
Bu listede bizden Chet Bakerlar, Miles Davisler gibi her zaman dinlediğiniz klasikleri önermemizi beklemeyin, daha az bilinen, çoğu yeni ama dinlediğinizde aa güzelmiş tebessümü uyandıracak müzikler olmasına dikkat etetik ve elbette böylesi albümlerin sınırı yok. buradakiler sadece ufak bir kısmı.
"BlueZzin T'il Dawn", Natalia M. King
Kıvrım kıvrım Blues klarnetli bir müziği en son ne zaman dinlediniz? Belki de unutamayacağınız albümlerden birini önermek üzereyiz. Natalia M. King'in sesinde kendine hayat bulan şarkılar bunlar. Hiddet, sevinç, hüzün, zaferle dolu şarkılar. Olmadık anlarda hafızanın derinliklerinden çıkan anılar gibi müzikler. İster yalnız, ister kalabalık ortamlarda Natalia'nın sesi havayı bir anda değiştirecektir.
"Expansions and Transformations: Part I II.", Rosie Turton
Tromboncu ve besteci genç sanatçı Rosie Turton'un bu albümü kim ne kadar sever emin değiliz ama biz sevdik. Turton bu EP çalışması için 'süreksizlik ve evrimin bunun müzikle zihnin nasıl iç içe geçirdiğinin keşfidir' diyor ve devam ediyor; 'Müzikteki ani duygusal karşıtlıklardan hoşlanıyorum, insanları içine çekmek ve dinlerken onları bir yolculuğa çıkarmak istiyorum'. Yani, müzik fikirlerin ve kavramların süreksizliği ile ilgili. Bir bakın. Olmadı tatilden dönünce dinlersiniz.
"El Arte Del Bolero", Miguel Zenon/Luis Perdomo
İki latin ustayı buluşturan "El Arte Del Bolero" yani "Bolero Sanatı" adını taşıyan bir kayıt. Her iki ustayı da iyi bilir ve severiz. İkilinin müziği bu haberin ortak teması tatil olduğuna göre gündüz güneş ışığı değil de gecenin ilerleyen saatlerine daha uygun. Gündüz içilen biraların yerini daha sert içkilere bıraktığı saatlere. Bolero son dönem caz müzisyenleri tarafından yeniden keşfediliyor ve bolerodan virtüöz özellikli yeni ifadeler yaratılıyor. Boleronun duygusal çizgisi cazın baladlarına yeni ufuklar açıyor ve bunu özellikle latin müzisyenler iyi yapıyor hatta albümden "Alma Adentro" gibi parçalarla dinleyiciyi adeta bayıltacak kadar yoğun yapıyor.
"The Inner The Outer", Natacha Atlas
Öneri çizgimizde radikal değişiklik yapalım ve Natacha Atlas'ın nargile kafası yapan yeni albümündeki müziklere değinelim. 57 yaşındaki usta şarkıcı "The Inner The Outer" isimli yeni albümünde Arap kıvraklığından vazgeçmez iken elektronik beatlerle ilginç bezemeler yapmış ve albümde Atlas'a Yazz Ahmed gibi, Jason Singh, Samy Bishai gibi renkli isimler eşlik etmiş. Bakalım egzotik tadı elektroniklere yükleyen Atlas'ın albümü dinleyiciden nasıl ilgi görecek. Atlas'ın trompetçi Yazz Ahmet ile buluşması tek başına haber bile olur. "The Inner"a dikkat!
"Social Distancing: Coming Together While Apart", The Afro-Peruvian Sextet
Bu albüm tatilde dahi farkındalığımızın azalmaması için uyarı olsun. Davulcu Hugo Alcázar, perküsyoncu Freddy "Huevito" Lobatón, basçı Mario Cuba, akustik gitarist Yuri Juárez ve saksofoncu Laura Andrea Leguía'nın desteğiyle trompetçi ve besteci Gabriel Alegría liderliğindeki The Afro-Peruvian Sextet albümünde pandemik halimize değinirken sosyal eşitsizliklere vurgu yapıyor.
"The Golden Hour", Dave Koz/Cory Wong
Muhtemelen tatil moduna en uygun albümlerden biri Dave Koz'un "The Golden Hour" albümü olacak. Bir smooth caz ustası olan Koz, Cory Wong ile tam tatillik müziklere imza atıyor. Alto saksofonun teni yakan güneş tadındaki tınısı sizi tatil azgını mı yapar yoksa uysala mı çevirir bilinmez ama elinizin altında bulunsun.
"Seven", Cameron Graves
Yeni nesil dahilerden Cameron Graves'in "Seven" albümünü listeye alalım mı almayalım diye epey düşündük, listede içimize en az sinen albüm olduğunu itiraf ediyoruz ama sonunda hadi alalım kararı ağır bastı. Bu albüm tatilde illa günün bir dilimine denk gelecekse Graves'in müziği sabahlanan gecelerin ardından kolay kolay kendine gelemeyenler için olsun.
Cazkolik.com / 16 Temmuz 2021, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.