Bir caz albümünde iyi bir fikrin iyi işlenmiş hali; Chapter I: Wood

Bir caz albümünde iyi bir fikrin iyi işlenmiş hali; Chapter I: Wood

Yerli cazda geçen sene rekor sayıda albüm yayınlanmıştı. Biliyorsunuz, artık tüm bu albümleri arkadaşımız Beran Paçacı'nın editörlüğünde yürüttüğümüz Türkiye Caz Albümleri Arşivi'nden takip etmek mümkün, biz de öyle yapıyoruz. Bu yıl başı Covid-19 salgını patlak verince acaba bu sene albüm sayısında gerileme olur mu dedik ama şimdilik yayınlanan yeni albüm sayısı fena gitmiyor, geçen seneyi yakalayabiliriz.

 

Bu yıl yayınlanan albümlerde öne çıkan karantina günlerinde sanatçıların elinde bekleyen çalışmaları hızlandırması oldu. Farklı bir açıdan ülkenin caz albümleri havuzuna katkısı oldu denebilir.

 

Sevgili Tunçel Gülsoy'un Radyo Cazkolik'te "Evde Çalamadıklarım" programı tam bir güncel programdır. Radyo Cazkolik'te 10 yıldır, daha önce NTV Radyo ve Açık Radyo'daki yılları da sayarsak ülkenin en tecrübeli ve kesintisiz yayın yapan caz programcılarından biri. Onun programlarından gündemi takip etmek mümkün. Gülsoy bu hafta ABD Los Angeles'ta yaşayan caz piyanisti ve besteci Coşku Turhan ile sanatçının ilk albümü "Chapter I: Wood" üzerine renkli bir söyleşi yaptı. Turhan Los Angeles'ta, Gülsoy İstanbul'da. Günümüz teknolojisi artık bu kadar uzaklıkları dahi yakın hale getiriyor, aynı anda aynı odadaymışsınız gibi. Albümden müziklerin de aralara serpiştirildiği sohbet Turhan'ın sanatçı yanını, albüm konseptini, şimdi ve gelecek için planlarını tanımak, öğrenmek için mutlaka dinlenmeli.

 

Ayrıca, albüm de programdan hariç tekrar dinlenmeli zira oldukça güzel bir çalışma ortaya çıkarmış piyanoda Coşku Turhan, trompette Doruk Gönentür, kontrbasta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman.

 

Cazda konsept albümlerin yeri ayrıdır. Sayıca az ama epey iyi çalışma ortaya çıkmıştır. Türkiye'de yayınlanan albümlerin arasında da temalı albümler azdır (mesela Ozan Musluoğlu'nun albümleri). Turhan'ın albümü her bir parça isminde beliren ağaç isimleri üzerinden ağaç kavramı üzerinden ilerlese de ağaç burada ağırlıklı metaforik bir tema.

 

Daha önemlisi, Turhan'ın bir caz albümünde yer verdiği ortak bir temayı başarıyla işlemesi hiç az şey değil.

 

Solist olarak piyano/trompet ikilisinin seçimi, tecrübeli ritm ikilisinin güven veren ustalıklı eşliği, temaların bu topraklara yakın güçlü melodik bağı, kimi zaman Azeri melodilerini hatırlatan piyano cümleleri parçalara adını veren ağaçların doğada ve hayatımızdaki gururlu varlıklarına saygı sunar gibi. Bu ve benzeri açılardan Turhan'ın "Chapter I: Wood" albümü kesinlikle bu yıl yayınlanan albümler arasında en iyilerden olmayı hak ediyor.

 

Albümün içindeki müzik kadar kapak görseli de özenli ve düşünülmüş bir tasarım. Piyano tellerinden ağacın gövdesine, oradan dallarına uzanan etkileyici bir görsellik oluşturulmuş.

 

Turhan, programda albümde yeralan parçaların anlam ve hikâyelerini anlatıyor. Geleceğe dair düşüncelerini paylaşırken ilerde serinin gelişecek diğer albümlerin müjdesini de veriyor.

 

Bu albümün bir keşfi de trompetçi Doruk Gönentür. Tunçel Gülsoy tecrübeli bir cazsever olarak hemen farketmiş zaten. Gönentür'ün trompeti oldukça başarılı. Gülsoy'un da dediği gibi Paolo Fresu'yu hatırlatan bir tonu var.

 

İster ABD'de yaşadığı sürece, ister ülkesine geri döndükten sonra Coşku Turhan'ın müziğini yakından takibe almanızı öneririz.

 

Cazkolik.com / 28 Eylül 2020, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.