Bu haber müziğin doğasını tümüyle değiştirebilir: 21. yüzyılın gerçek sanatına hoşgeldiniz!

Bu haber müziğin doğasını tümüyle değiştirebilir: 21. yüzyılın gerçek sanatına hoşgeldiniz!

Bestecilikte dünyada bir ilk yaşandı. Amerikalı besteci Nicholas Reeves'in bir bestesi kripto para birimi alıcıları (block chain) için düzenlenen bir dijital sanat müzayedesi Async Art'ta açık artırma ile 375 bin dolara satıldı. Bu, dijital dünyada bir müzik bestesine ödenen en yüksek ücret oldu.

 

Dünyada çoğumuzun aklının ermediği dijital işler oluyor. Dijital para birimleri yeni bir ekonomik kavram olmaktan çıkıp hayatın diğer alanlarına da etki etmeye başlıyor. Müzik ve bestecilik bu alanlardan biri ve başı çekenlerden biri Async Art isimli bir oluşum.

 

Async Art kripto para birimleri zinciri üzerine inşa edilmiş yeni bir oluşum. İşte, bu oluşumun gerçekleştirdiği bir müzayedede Reeves'in bestesi 375 bin dolara alıcı buldu.

 

 

Şimdi aklınıza gelen ilk soru bu nedir olacak?

 

 

Reeves'in bestesi bir klasik müzik eseri. Parça ilk olarak 2018 yılında Verdigris Ensemble tarafından sanatçıya sipariş edilmiş. Bu ensemble, 2017 yılında Teksas'da kurulmuş ve bölgedeki koral toplulukların önde geleni olarak biliniyor. Ensemble, bir ilk olarak besteyi kripto para birimleri üzerinden satmak istemiş ve satıştan elde edilen gelir topluluğa ait olacak.

 

20 dakikadan oluşan bu koral bestenin adı "Betty's Notebook". Haberin ayrıntılarına girdikçe soru soruyu doğuruyor. Betty Klenck kim? Betty'nin kim olduğunu anlamak için önce Amelia Earhart'ın kim olduğuna bilmek lazım. Earhart dünya tarihinde Atlas Okyanusunu uçakla tek başına geçen ilk kadın pilot. 1. Dünya Savaşı sırasında hemşirelik yapan bu aktif kadın uçağıyla 2 Temmuz 1937 yılında kayboldu ve yapılan tüm aramalara rağmen bedeni bulunamadığı için 20 Haziran 1938'de öldüğü ilan edildi. Betty Klenck tam burada devreye giriyor. Betty, Amelia'nın kaybolduğu gün ondan geldiği söylenen bir radyo sinyalini alan ve o tarihte 15 yaşında olan bir genç kız. İşte, bestenin bu radyo sinyali üzerine bestelendiği belirtiliyor. Bu karmaşık örgüyü ancak bu kadar kısa özetleyebiliriz.

 

Verdigris Ensemble bu besteyi dijital ortamlarda satmak isteyince Async Art'ın kapısına çalıyor ve şirket de düzenlediği müzayede ile bu besteyi 375 bin dolara başarılı bir operasyonla satarak bir ilki gerçekleştiriyor.

 

Kazanan firma ise sanal emlak ve koletsiyonlarda uzmanlaşmış kripto tabanlı bir fon olan Metapurse imiş.

 

Besteci Nicholas Reeves besteyi geliştirmek için 3 yıl çalıştığını belirtiyor. Beste, NFT adı verilen (non-fugible token) tabirinin baş harflerinden oluşan bir işleme tabi tutuluyor. Bu işlem aylar sürmüş. Farklı tınılar, ritmler ve ambiyanslar geliştirmek için besteci Reeves her katman için üç permütasyon geliştirmiş. Bu katmanların her biri satın alınabilir bir katmandan oluşuyor ve katmanların sahibi Klenck'in hikayesinin farklı yönlerini işitebilmek için permütasyonlar arasında geçiş yapabiliyor. Besteci Reeves; "Bu heyecan verici çünkü iki boyutlu bir hikâye anlatımı yerine, belki ona daha fazla boyut, daha fazla bakış açısı eklenebilir ve kullanıcılar yaratıcı sürecin bir parçası haline geliyor" diyor.

 

Tıpkı bir sanat galerisinde bir portre gören ve onu satın almak isteyen biri gibi diyor Reeves. Bu sayede beste tüketici temelli bir ürüne dönüşüyor. Müzik endüstrisi bakımından "Betty's Notebook" isimli beste sadece bir başlangıç ve olasılıkların sonsuz olduğu muhakkak.

 

Async Music ise, temel konsepti bir müzik parçasının içindeki katmanlara uyguluyor. Çok basit bir örnek olarak, bir şarkıdaki "Drum Track"in aslında açılıp kapatılabilen 5 farklı versiyonu olduğunu hayal edin. Bu "Drum Track" katmanına (veya Stem) sahipseniz, herkesin duyması için davulların hangi versiyonunun aktif olduğunu seçebilirsiniz.

 

Burada anlatılanların yine de konunun uzmanları tarafından bizlerin anlayacağı şekilde tarif edilmesinin gerekliliğinin farkındayız. Async Art, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş yeni bir sanat devrimi yaratmaya yardımcı olduğunu belirtiyor. Kullanıcılar, bağımsız olarak sahip olunan ve kontrol edilen bir ana eser ve farklı katmanlar içeren programlanabilir sanat eserleri yaratıyor, topluyor ve takas ediyor. Kullanıcıları da sanatın bir parçasına dönüşüyor.

 

Gökyüzü, yıldızlar vs bir manzara resmi hayal edin. Bu arada, Tokyo'daki bir koleksiyoncu arka plandaki figürün sahibiyken Londra'daki bir yapay zeka ise bir başka kısmını kontrol ediyor ve sahip olan herkes tabloyu istediği zaman sanatçının tasarladığı parametreler dahilinde değiştirebiliyor. Mesela Tokyolu koleksiyoncu gökyüzünü gündüzden geceye çevirebilirken bir diğeri nehri kendine göre ayarlayabilir.

 

Yani...

 

21. yüzyıl sanatına hoş geldiniz.

 

Cazkolik.com / 09 Haziran 2021, Çarşamba

 

Besteci Nicholas Reeves

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.