Bu haftanın genç müzisyeni piyanist Kürşad Deniz. Sizlere onu kendi ağzından tanıtmaya çalışacağım.

Bu haftanın genç müzisyeni piyanist Kürşad Deniz. Sizlere onu kendi ağzından tanıtmaya çalışacağım.

(Bu yazıya ait okunma rakamları 14 Şubat 2011 tarihinden sonrasına aittir.)


Zuhal Focan: Kürşad Deniz kimdir??

Kürşad Deniz: 1983 İstanbul doğumluyum. Piyano çalmaya 4-5 yaşımda bir çok enstrüman çalan babam sayesinde başladım. Galatasaray Lisesi’nde okurken 7. sınıfta blues çalmak için kurduğumuz gruba kadar genelde klasik piyano eserlerini çalıştım. Bu grup sayesinde blues ile ilgilenmeye başladım ve kısa bir süre sonra evdeki caz albümlerinin daha çok ilgimi çektiğini farkettim. İlk favorilerimden birinin, bir Dave Brubeck konser kaydındaki "Take Five" olduğunu hatırlıyorum. Kontrabasçı Caner Kaptan ile aynı sınıfta ve gruptaydık. O sıralar bulduğumuz 1-2 kitaptan da teorik olarak bazı şeyleri öğrenip bu eserler üzerinde uygulamaya çalışıyorduk. Yatılı okuduğumuzdan, ara sıra zar zor izin alıp Gramofon’a ve yakınlardaki diğer konser mekanlarına gidip caz dinlemeye çalışıyorduk. Bu arada KASDAV Müzik Yarışması’nda da 1.lik ödülünü kazandık.? ?Liseyi bitirip Galatasaray Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği eğitimine başladığım sene Nezih Yeşilnil ve Deniz Dündar ile sanırım 2003 sonlarında ilk defa Nardis’te konsere çıktım. Konservatuvar ya da bir üniversitede müzik bölümünde okumadığım için o güne kadar hiç tanımadığım bir çevrenin içine dahil oldum ve müzisyenlerle tanışmaya başladım. Aslında biraz da hayatım ikiye bölündü diyebilirim. Ancak her alanda duyduğumuz alaylı-mektepli çekişmesinin caz müzisyenleri arasında hiç hissedilmemesi benim için her zaman itici bir güç olmuştur.? ?Üniversitede okurken sınıf arkadaşlarımla bir yazılım şirketi kurduk ve halen de bir yandan bu iş ile uğraşıyorum. Sabah erken saatlerde evden çıkıp gece konser sonrası dönmek bazen yorucu olsa da yaptığım iki şey de çocukluk hayalim ve ikisinden de vazgeçmek istemiyorum.? ?İlk defa Nardis’te çıktığım günden beri benim için çok değerli yerli-yabancı bir çok müzisyenle çalışma şansı buldum ve kendimi bu açıdan çok şanslı hissediyorum. Ayrıntı görmek ve birkaç kayıt dinlemek isteyenler MySpace sayfamı, konser programımı takip etmek isteyenler Facebook grubumu ziyaret edebilirler.?

Zuhal Focan: Kayıt yapmak gibi bir isteğin, projen var mı? Varsa kimlerle??

Kürşad Deniz: Kayıt yapmak zor bir iş. Konserde çalmaktan çok başka bir alan. İnsanlara müzik ile düşüncelerinizi, hissiyatınızı kalıcı olarak sunuyorsunuz. İyice düşünüp tartmadan, albümüm olsun diye bu işe kalkışmak istemiyorum, biriktireceğim çok düşünce var gibi geliyor daha. Kimlerle kısmı ise daha da zor tabii ki bu kadar iyi müzisyenin arasında.? ?Bunun dışında şu sıralar sıklıkla beraber çalıştığımız Sibel Köse Dörtlüsü ile bir albüm belki olabilir. Grup olarak uzun süredir beraberiz ve bu potansiyeli değere dönüştürmezsek kayıp olur gibi geliyor.

Zuhal Focan: Genelde (Türkiye’de ve dünyada) caza nasıl bir gelecek öngörüyorsun??

Kürşad Deniz: Caz müziği bana her zaman gittikçe uzayan bir yol gibi gelmiştir. Eskiler asla unutulmaz, bırakılmaz ama üstüne hep daha yeni, modern tınılar, fikirler eklenir. Bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum.? ?Ne yazık ki işin ekonomik boyutunun da şu anki gibi devam edeceği fikrindeyim. Ülkemizde bulunan, bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki caz kulübünün, zor şartlar altında, ekonomik güçten çok manevi değerlerle ayakta kaldığını görüyoruz. Bu ekonomik sıkıntı ve caza karşı ilgisizliği tamamen eğitime bağladığım için sonu gelmez bir paragrafa girmesem daha iyi olacak herhalde.?

Zuhal Focan: Senden sonra yetişen gençlere söylemek istediklerin??

Kürşad Deniz: Her müzikte olduğu gibi cazda da enstrümana hakimiyet bir olmazsa olmaz. Bu sıkıntıların aşılması için mümkünse bu işin okulunda okuyarak bir klasik temelin atılması çok önemli. Aklından geçenleri çalamamak bir müzisyen için büyük sıkıntı olabilir.? ?Caz müziği tamamen yaratıcılık ve alışveriş üzerine kurulu. Açık fikirli olmak bu açıdan önemli. Kendinizden ödün vermeden diğer müzisyenlerle bir uyum içinde çalabilmek gerekiyor, bunu gerçek hayattaki bir sohbete benzetebiliriz. Doğal olarak karşısındakinin dediklerini anlamak ve aynı konudan bahsedebilmek için bir müzisyenin kulağı mutlaka iyi olmalı. Bunun için eski ustaların fikirlerini bilmek, her fırsatta müzik dinlemek önemli, bu kitap okumak gibi.? ?Kısaca teknik için iyi bir klasik temel, sahneye hakim olmak için bol konser ve iyi bir kulak için bol transkripsiyon öneriyorum gençlere.??

Kürşad Deniz ile ilgili linkler:?
http://www.myspace.com/kursaddeniz?
http://www.facebook.com/group.php?gid=12064312234

Müzikle kalın...

Zuhal Focan
31 Aralık 2009, Perşembe
focan@nardisjazz.com

Cazkolik.com

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Zuhal Focan

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.