Bu yıl 40. yaşını kutlayacak İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) geleceğe yönelik çalışmaları basın toplantısıyla açıkladı

Bu yıl 40. yaşını kutlayacak İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) geleceğe yönelik çalışmaları basın toplantısıyla açıkladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), festival ve etkinlikleriyle 40 yıldır İstanbul`un kültür-sanat yaşamında benzersiz bir rol üstleniyor. Aradan geçen 40 yılda yaptıklarını alt alta sıralayın ve sonra tüm bunların İKSV olmasaydı gerçekleşmeyecek olduğunu düşünün, işte o ürkütücü resmi hiç unutmayın, 40 yılın anlamı budur.

 

Dünyadaki kültür ve sanat üretiminin seçkin örneklerini, yeni girişimleri ve değişik akımları İstanbul`daki sanatseverlere sunmak, Türkiye`nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtmak ve İstanbul`u uluslararası kültür-sanat platformunun önemli merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, düzenlediği festival ve etkinliklerle 40 yıldır İstanbul’un kültür ve sanat yaşamında öncülük görevini üstleniyor.

 

İKSV’nin 40. yıl çalışmaları ve özel etkinlikleri, 17 Ocak Salı sabahı vakıfta yer alan Salon’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısında İKSV 40. yıl filminin gösteriminin ardından, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 40. yıl kutlamaları kapsamında yıl boyunca yapılacak özel etkinliklerin yanı sıra İstanbul Film, Tiyatro, Müzik ve Caz Festivalleri, Leyla Gencer Şan Yarışması, Filmekimi ve ilk defa düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali ile ilgili bilgileri paylaştı.

 

Toplantıda yaptığı konuşmada İKSV’nin geçen 40 yıl içinde uluslararası nitelikte dört festival ve iki bienal düzenleyen, yıl boyunca da özel etkinlikler gerçekleştiren bir kurum haline geldiğini söyleyen İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Yola bir “İstanbul Festivali” düzenleme hedefiyle çıkan İKSV, geçtiğimiz 40 yıl içinde uluslararası nitelikte dört festival, iki bienal ve yıl boyunca özel etkinlikler gerçekleştiren bir kurum haline geldi. Türkiye’de kültür-sanat alanında çalışan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak 40. yaşımıza ulaşmanın gururunu taşıyoruz. (…) Biz, 40. yılımıza nitelikli sanat etkinlikleri düzenlemekten de öte hayallerle giriyoruz; İKSV etkinlikleriyle genç bireylerin gelişimini desteklemek, alanında uzman sanatçılar yetiştirmek, sanatçıların ve sanatseverlerin yurtdışıyla bağını kuvvetlendirebilmek, ülkemiz için katılımcı ve sürdürülebilir kültür politikalarının geliştirilmesini sağlamak ve Türkiye’deki güncel sanat üretimine katkıda bulunabilmek istiyoruz.” dedi.

 

İKSV’nin 40. Yıl Basın Toplantısı’na, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Münir Ekonomi ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Çolakoğlu da katılarak toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Toplantıda, tüm İKSV çalışanları da hazır bulundu.

 

 

İKSV’den 40 yılın hikayesini anlatacak bir kitap

 

 

İKSV, 40. yaşı için, bu 40 yıllık birikimin, kurucuları, çalışanları, destekçileri, sanatçılar ve izleyiciler tarafından anlatılacağı bir kitap hazırlıyor. Vakfın kuruluş yıldönümünün kutlanacağı Haziran ayı içinde yayımlanacak kitapta, vakfın kuruluşundan bugüne geçirdiği dönüşümler, öne çıkan etkinlikler ve önemli dönemeçler, bu süreçlere katkıda bulunmuş kişilerin tanıklıkları aracılığıyla anlatılacak. İstanbul’un ?kültür-sanat yaşamına yön veren bir kurum olarak İKSV`nin 40 yıllık tarihini, bu tarihin yapılmasında emeği geçen kişilerin ifadeleriyle, çoksesli bir biçimde yansıtmayı amaçlayan kitap, Türkiye’nin ilk kâr amacı gütmeyen kültür-sanat kurumunun kuruluş, kurumsallaşma ve büyüme hikâyesini, doğrudan deneyimler yoluyla kayda geçirecek.

 

 

İKSV’den 40. yıla özel bir eser siparişi: Dünyaca ünlü gösteri topluluğu La Fura Dels Baus’tan İKSV için bir dünya prömiyeri: “İstanbul, İstanbul”

 

 

İKSV, 40. yılını birçok özel etkinlikle kutlamaya hazırlanıyor. Gerek görkemli sokak tiyatrosu etkinlikleriyle gerekse tiyatro ve opera yorumlarıyla dünya çapında tanınan gösteri topluluğu La Fura dels Baus’un İKSV tarafından özel olarak sipariş edilen yeni projesinin dünya promiyeri, ilk İstanbul Festivali’nin başlangıcının yıldönümünde gerçekleştirilecek.

 

 

Dünyaca ünlü Katalan La Fura dels Baus’un İKSV için özel olarak hazırlayacağı “İstanbul, İstanbul” adlı projenin dünya prömiyeri 21 Haziran Perşembe ve 22 Haziran Cuma akşamları Haliç Camialtı Tersanesi’nde gerçekleştirilecek. “İstanbul, İstanbul”, İKSV ile İstanbul arasında kurulan güçlü bağların altını çizerek, göz alıcı bir gösteriyle geçmişten geleceğe uzanacak olan bir buluşma olacak.

 

 

1979 yılında Barselona’da kurulan La Fura dels Baus, 1992 Barcelona Olimpiyatları’nın açılış gösterisinin yanı sıra pek çok büyük şehirde gerçekleştirdiği açık alan gösterileriyle dikkatleri üzerine çekti. Salzburg Festivali’nde operalarıyla yer alan topluluğun, La Scala, Sydney, Bochum, Paris, Roma ve Tokyo Operaları ile Bolşoy Tiyatrosu gibi pek çok yerde eserleri oynanıyor. La Fura dels Baus, 1999 yılında 11. İstanbul Tiyatro Festivali’nde faust sürüm 3.0 adlı gösterileriyle ülkemizde de büyük ses getirmişti.

 

 

Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası, iki Türk solistle İstanbul’da

 

 

İKSV’nin 40. yılında ev sahipliği yapacağı bir diğer önemli etkinlik ise dünyanın en prestijli orkestralarından Berlin Filarmoni Orkestrası’nın daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde vereceği konser olacak.

 

27 Eylül Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası konserinin sürprizi, solistlerinin dünya çapında adından övgüyle bahsedilen genç Türk sanatçılar, çellist Efe ve kardeşi kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil olması.

 

Berlin Filarmoni Orkestrası, 130 yıldır her bir konseri tüm dünyada dikkatle takip edilen günümüzün en önemli klasik müzik oluşumlarından biri sayılıyor. Richard Strauss, Gustav Mahler, Johannes Brahms, Edvard Grieg gibi büyük bestecilerin yönetiminde konserler veren orkestranın müzik yönetmenliği ve sürekli şefliğini 2002 yılından beri Sir Simon Rattle yürütüyor.

 

Muhteşem tonu, güçlü kişiliği ve ifade derinliği özellikle övgü toplayan Efe Baltacıgil, bugün yurt dışında adını en sık duyduğumuz viyolonselcilerimiz arasında. 2005 Genç Konser Sanatçıları Seçmeleri, Peter Jay Sharp Ödülü ve Washington Sahne Sanatları Cemiyeti Ödülü gibi ödüllerle kariyerine parlak bir başlangıç yapan Efe Baltacıgil, Eylül 2011’den beri Seattle Senfoni Orkestrası’nın çello grup şefliğini üstleniyor. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Curtis Institute mezunu kardeşi Fora Baltacıgil ise ilk orkestra deneyimini İstanbul Senfoni Orkestrası’nda edindikten sonra Philadelphia Orkestrası’nda ve ardından kontrbas grup şefi olarak Minnesota Orkestrası’nda çaldı. 2009 yılında, Berlin Filarmoni Orkestrası’na seçilen ilk Türk sanatçısı unvanıyla topluluğun üyesi oldu. Duo projelerde bir araya gelen iki kardeş en son Yo-Yo Ma’nın büyük ses getiren İpek Yolu Projesi’nde yer aldı.

 

Kariyerlerini yurt dışında başarıyla sürdüren Baltacıgil kardeşlerin, Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası ile birlikte çalacağı İKSV 40. Yıl Konseri kuşkusuz uzun süre hafızalardan silinmeyecek.

 

 

Türkiye ve Hollanda diplomatik ilişkilerinin 400. yıldönümüne özel projeler

 

 

2012 yılında İKSV ayrıca Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında da özel etkinlikler gerçekleştirecek.

 

Çağdaş dansın Avrupa’daki en önemli ve dünyadaki en başarılı temsilcilerinden biri olan Nederlands Dans Theater, 14 Haziran Perşembe ve 15 Haziran Cuma akşamları iki özel gösteri için İstanbul’da olacak. İlk kez 2004 yılında 32. İstanbul Müzik Festivali kapsamında İstanbul’a gelen topluluk, bu kez genç ve dinamik grubu NDT 2 ile dünyaca ünlü koreograflar Jirí Kylián, Paul Lightfoot, Sol Leon ve Alexander Ekman’ın yapımlarından oluşan bir programla seyirciyle buluşacak. 1959 yılında kurulan ve sanat yönetmenliğini Paul Lightfoot’un üstlendiği Hollandalı topluluk, her yıl dünya çapında 160’tan fazla performans sergiliyor.

 

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenecek bir diğer etkinlik ise 10 Kasım Cumartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek konuk şef Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’nın konseri olacak. Dünyanın en iyi senfoni orkestralarından biri olarak kabul edilen Kraliyet Concertgebouw Orkestrası her biri virtüöz 120 müzisyenden oluşuyor. Kurulduğu 1888 yılından bu yana Strauss, Mahler, Debussy ve Stravinsky gibi pek çok önemli besteci tarafından yönetilen orkestra BBC Music Magazine tarafından verilen müzik ödüllerinde 2007 yılının en iyi orkestrası seçildi. 2007 yılında şef Mariss Jansons yönetiminde 35. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konserini vermek üzere İstanbul’a gelen topluluk, 2012 yılında dünyanın en saygın ve aranılan şeflerinden Lorin Maazel yönetiminde tekrar İstanbul’da olacak.

 

Bu özel projelerin yanı sıra 400. yıl etkinlileri kapsamında İstanbul Caz Festivali’nde de çeşitli konserler gerçekleştirilecek.

 

 

İKSV’den “2012 Çin Kültür Yılı” projeleri

 

 

Türkiye ile Çin arasındaki kültürel  yakınlaşmayı ve politik ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan “2012 Türkiye’de Çin Kültürü Yılı”, sene boyunca İKSV tarafından düzenlenecek çeşitli etkinliklerle de kutlanacak. 2013’te “Çin’de Türk Yılı” olarak sürdürülecek olan bu alışveriş ülkelerin, insanların birbirlerini kültürleriyle, sanatlarıyla olabildiğince yakından tanımalarına olanak sağlayacak.

 

 

İKSV, 2012 yılı boyunca düzenleyeceği İstanbul Festivalleri’nde “2012 Türkiye’de Çin Kültürü Yılı” için özel bölümler ayıracak.

 

 

31. İstanbul Film Festivali kapsamında Çin filmlerinden oluşan özel bir bölüm yer alacak. 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Pekin Operası görsel bir şölen sunarken, Şanghay’dan gelecek olan Song and Dance Ensemble Çin kültürünün çağdaş çizgilerini yansıtacak. Ayrıca, Ansai Waist Drummers ekibi geleneksel sokak etkinliklerinden bir örnek sunarken, Uçurtma  Atölyesi ve Sergisi gençlere yönelik bir eğitim projesi olarak dikkat çekecek.

 

 

İstanbul Festivalleri 2012 yılında tüm hızıyla devam edecek

 

 

İKSV, 2012 yılında, 40. yıl özel etkinliklerinin yanı sıra, İstanbul Film, Tiyatro, Müzik ve Caz Festivalleri, Leyla Gencer Şan Yarışması, Filmekimi ve ilki düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali’ni gerçekleştirecek.

 

İKSV’de yer alan Salon da yıl boyunca güncel müziğin merakla beklenen isimlerinin yanı sıra tiyatro ve edebiyat etkinliklerine de evsahipliği yapmaya devam edecek.

 

“BiTamBiÖğrenci” projesi 40. yılda yeniden hayat buluyor; Daha fazla genç sanatla buluşacak

 

 

İKSV, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştireceği “BiTamBiÖğrenci" projesi kapsamında, sanata duyarlı herkesi, kültürel etkinliklere katılma şansı bulamayan öğrencileri sanatla buluşturmaya davet ediyor.

 

 

İKSV, 2007 yılında başlattığı projenin kapsamını 2012 yılından itibaren genişleterek, işbirliği içinde olduğu sivil toplum kuruluşlarını çeşitlendirmeyi ve bu sayede daha fazla gencin bu imkândan yararlanmasını hedefliyor. “BiTamBiÖğrenci" projesi kapsamında, İKSV’nin işbirliği yaptığı sivil toplum kuruluşları aracılığıyla belirlenecek, 21 yaşını henüz tamamlamamış 10.000 gence projeden faydalanma imkânı yaratılacak.

 

 

40 yılda sayılarla İstanbul Kültür Sanat Vakfı

 

 

Geçen 40 yılda, İKSV’nin düzenlediği İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni 8,5 milyon kişi takip etti.

 

İstanbul Film Festivali: 30 festivalde 109 ülkeden 2.514 yönetmenin 3.767 filmini 3.197.000 sinemasever izledi.

 

İstanbul Tiyatro Festivali: 17 festivalde, 4.500’e yakın sanatçının 469 performansını 375.000 seyirci izledi.

 

İstanbul Müzik Festivali: 39 festivalde 40.000’i aşkın sanatçının 2.835 gösterisini 3.360.000 seyirci izledi.

 

İstanbul Caz Festivali: 18 festivalde 4.000’i aşkın sanatçının ?500 konserini 600.000 müziksever dinledi.

 

İstanbul Bienali: 12 bienalde 1.000 sanatçı ve sanatçı kolektifinin 3.000’e yakın yapıtını 750.000 kişi gezdi.

 

1973 yılında düzenlenen 1. İstanbul Festivali 25 gün boyunca devam ederken İKSV’nin 2011 yılında düzenlediği etkinlikler yılın 207 gününe yayıldı.

 

1973 yılında düzenlenen 1. İstanbul Festivali’nin bütçesi 8.000.000 liraydı. (1 doların 14 lira ettiği düşünülürse, toplam bütçe 571.428 dolar ediyordu.) Vakfın 2011 yılı bütçesi ise 29.879.814 TL (yaklaşık 17 milyon dolar).

 

İKSV 40 yıl boyunca çalışmalarını 4 farklı ofiste yürüttü. 1973 yılında Gümüşsuyu’ndaki ofisinde çalışmalarına başlayan vakıf, daha sonra taşındığı Yıldız Sarayı’nın ardından, 15 yıl boyunca çalışmalarını sürdüreceği Beyoğlu’ndaki Luvr Apartmanı’na taşındı. İKSV, 2010 yılında, kendi mekânı olan Şişhane’deki Nejat Eczacıbaşı Binası’na taşındı.

 

İKSV, 40 yıl boyunca Türkiye’den ve dünyadan 97 sanatçıya “Onur Ödülü”, 45 sanatçı “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” takdim etti.

 

Kentin farklı yerlerini kullanarak İstanbul’a yeni etkinlik mekânları kazandıran İKSV, 40 yıl boyunca 126 faklı mekânda etkinlik düzenledi.

 

Cazkolik.com / 17 Ocak 2012, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.