Geçtiğimiz Pazar günü 80. yaşını kutlayan Benny Golson esas hediyesini takip eden Çarşamba aynı gün içinde Concords tarafından 2 albümü birden yayınlanınca aldı. Geçen Eylül'de kaydedilen JAZZTET'in ikibinlerdeki versiyonu niteliğindeki yeni albümü "New Time, New 'Tet" ile birlikte aynı gün 1957 ile 2004 arasında çıkarmış olduğu albümlerden bir de "The Best of Benny Golson" albümü yayınlandı.
Kendi kuşağının diğer ünlü meslekdaşlarına göre caz dinleyen çevrelerde daha az tanınan biri olmasına karşın günümüz cazının yaşayan en önemli müzisyen ve bestecilerinden biridir Benny Golson. Müzisyenlikte iki farklı şapkayı kimliğinde çok iyi taşıyan Golson'ın bir şapkası eşsiz tenor saksafonist yanı ile artık caz standartları arasına karışmış 'I Remember Clifford', 'Whisper Not', 'Stablemates, Along Came Betty', 'Blues March', 'Park Avenue Petit' gibi 200'den fazla ünlü caz bestesinin sahibi olan ikinci şapkasıyla bir başka Benny Golson. 1950'lerin başından bu yana sayısız albüm kaydeden Golson'ı majör müzisyen yapan detaylardan biri de çalış tarzındaki 'smoky' tadına sakladığı agresif üslubu, aralarda kurnazca çıkışlar yapan atakları, provokatif armoniler üretmeye yatkın besteciliği ve çalarken inanılmaz bir teknikle kullandığı nefes dengesidir. Benny'nin üslubundaki romantizmde kulağınız baştan çıkarıcı pastel tonlar işitirken dizginlenmemiş bir ayartıcılığıda bu romantizmin içine gizlemeyi başarır. Günümüzdeki pek çok sıkı caz fanı Golson'ın 50'lerin sonları ile 60'lı yıllarda küçük gruplarda gerek ekip lideri olarak gerekse de yan adam olarak çok ciddi bir kariyer oluşturduğunu unutmaktadır. Bu bereketli dönem 1956'da ayrıldığı Dizzy Gillespie'den sonraki dönemde başlar. Bu dönemde Art Farmer ile caz tarihinin en önemli gruplarından Jazztet'i kurarlar ve 'New York Scene', 'Modern Touch', 'Gone With Golson', 'Groovin' With Golson', 'Gettin' With It' gibi olağanüstü albümlerle süslerler. Bu döneme paralel olarak Art Blakey, Curtis Fuller gibi müzisyenlerin albümlerinde de yan adam olarak çalar, albümler kaydeder.
"New Time, New 'Tet" geçen Eylül ayında kaydedilmiş bir albümdür. Geleneksel bir albüm olmanın ötesinde bir konsept albümü niteliği taşıyan bu son dönem albümü içlerinde dördünün bestesini kendisinin yaptığı 11 parça taşımaktadır ama bu 11 parçanın düzenlemelerinin tümünde Benny'nin imzası vardır öte yandan. Benny'ye bu albümde trompet ve flügelhornda Eddie Henderson, trombonda Steve Davis, piyanoda Mike LeDonne, basta Buster Williams ve davulda Carl Allen eşlik etmektedir. Albümdeki 'Whisper Not' isimli parçada da Al Jarreau vokaliyle eşlik ediyor. Sırasıyla 'Grove's Groove', 'Airegin', 'From Dream to Dream', 'Whisper Not', 'Epistrophy', 'L'Adieu', 'Love Me in a Special Way', 'Gypsy Jingle-Jangle', 'Verdi's Voice', 'Uptown Afterburn' isimli parçalardan oluşan albümün 2009 başı için cazseverlere yeni yıl hediyesi gibi gelmesi kesin.
Aynı gün çıkan diğer albüm ise bir 'Best Of'. Dokuz parçadan oluşan bu 'Best Of' yukarda sözünü ettiğimiz bereketli yıllarda yayınlanan albümlerden derlenmiş olan parçalardan oluşuyor. Golson bestesi olan 'Whisper Not', 'Reunion', 'Are You Real?', 'Blues After Dark', 'I Didn't Know What Time It Was' gibi kendi bestesi olan parçaların yanına eklenen ve daha sonraki yıllara ait olan 'Along Came Betty', 'Five Spot After Dark' gibi parçalardan oluşmuş.
Son olarak şunu söyleyebiliriz ki, harika bir kariyere sahip olan Benny Golson'un son dönemine ait bu iki albüm her cazseverin arşivinde mutlaka bulunması gereken çalışmalardır.
Cazkolik.com / 23 Ocak 2009, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.