DARK dizisi müziklerinin karanlık bestecisi

DARK dizisi müziklerinin karanlık bestecisi

Dizi film meraklıların yakından tanıdığı, şimdiden kült bir seriye dönen DARK dizisinin müziklerini yapan Avustralyalı besteci Ben Frost'un dizi için yaptığı müzikler İngiltere merkezli Invada Records tarafından üç volüm albüm halinde yayınladı.

 

İlk notasından itibaren ciddi endişe duyabileceğiniz bir müzik bu ve elbette TV dizisinin amacı için yapılmış olsa da albümleri dinleyince farkedeceksiniz ki diziyi izlemeseniz dahi müzik olarak da çarpıcı çalışmalar.

 

Ben Frost'un adı punk rock ve metal gibi müzikal alanlarda geçse de esasen bir deneysel müzik bestecisi. Böyle müzikler yapan birinin Avustralya'dan çıkması ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir, nitekim, kendisi de sonradan kuzey Avrupa'ya, İzlanda'ya göç etmiş.

 

Frost'un müziklerini dinleyen çoğu müzikseverin aklına önceki neslin önemli ismi Brian Eno gelebilir ama DARK dizisi müziklerine dinlerseniz eğer -ki yine hatırlatalım bunlar dizi için yapılmış müzikler- Eno'nun müziği Frost'inkiler kadar karanlık değil ama Eno'nun insansızlaştırılmış alanları anlatan müziğini andıran yanları var.

 

İzlanda'ya taşındıktan sonra dostları Valgeir Sigurðsson ve Nico Muhly ile "Bedroom Community" adını verdiği bir topluluk kuran Frost imzasına dönüşecek şekilde elektro gitarlar, elektronikler ve oda müziği tellileriyle kurguladığı kimi zaman gerçekten çok gürültülü ilginç müziklere imza attı.

 

İlk önemli çıkışını 2007 yılında "Theory of Machines" ile yapan Frost ikibinler sonrası tüm müzik türlerine göre daha yaratıcı alanlar oluşturarak deneysel müziğin ne kadar önemli ve baskın bir tür olabildiğini ve ikibinlerin insanının hızla karabasana dönüşebilen dünyasını anlattığı işlere imza atmaya başladı. Bu çalışmaların klasik anlamda besteler olmaktan öte birer ses tasarımı olduğunu unutmamak gerek.

 

Frost'un müziğinin geçmişe dönük bir başka izdüşümü olarak ünlü yönetmen Andrei Tarkovsky'nin "Solaris" filmini görmek mümkün. Nitekim, 2011 yılında kısa bir bilim kurgu belgesel film müziği yapmıştı genç sanatçı.

 

Muhtemelen bu film sonrası film müziklerinde önemli işlere imza atacağı çalışmalara yöneldi. 2011 Cannes Film Festivali'nde büyük ilgi gören "In Her Skin" ve "Sleeping Beauty" gibi filmlerin müziklerini yaptı.

 

Ertesi yılın çoğunu Kongo'da geçiren sanatçı bu sıra video sanatçısı Richard Mosse ile Venedik Bienali adına görsel/işitsel bir enstalasyon yaptı. Kongo'ya gitmesinin ardında yine Brian Eno olduğu söyleniyor. Eno'nun Afrika müziğine sevgisi Frost'u müziğin kökeni bu olağanüstü kıtaya yönlendirmiş. Bu dönemi temsilen 2014 yılında tamemen elektronik olarak kaydettiği "Venter" isimli albümü yayınladı.

 

Bir sonraki çalışması ise Frost gibi birinin kesinlikle kayıtsız kalamayacağı video game müziği alanıydı, nitekim, "Rainbow Six: Siege" isimli oyun müziği 2015 'te oyunla beraber piyasaya sürüldü.

 

Deneysel müziklerin kaderi sanatın tüm alanlarıyla işbirliği yapabilmesidir. Tiyatro da bunlara dahil. Frost, ilk tiyatro prodüksüyonu uyarlaması için müziği 2016 yılında çıktı. Sonraki yıllarda başta DARK olmak yine TV dizileri ağırlık kazandı.

 

Ben Frost'un müziği çağdaş insanın katastrofi duygusunu günümüz müziğinde en iyi tarif edenlerin başında geliyor. Kimi müziklerinde kullandığı frekanslar dinlerken bile bedensel rahatsızlıklar yaratıyor. Bunca etkileyici karanlık manzaralara rağmen Frost'un YouTube'da videolarının halen 100 binin epey altında izlenme rakamlarına sahip olmasını açıklaması ise güç.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 30 Temmuz 2020, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.