Duru bir müzik, derin bir anlatım... Anouar Brahem'in Zorlu PSM konserinden izlenimler

Duru bir müzik, derin bir anlatım... Anouar Brahem'in Zorlu PSM konserinden izlenimler

Geçen Cuma İstanbullu caz seyircisini iki konser arasında tercih yapmak zorunda bırakan bir “Caz Cuması” akşamıydı.

 

Bir tarafta tek kişilik dev kadro Raul Midon ve şef Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz Orkestrası, diğer tarafta Arap müziğini çağdaş müzikle kesiştiren ud virtüözü ve besteci Anouar Brahem ve dörtlüsü.

 

Ben de o gece ikilemde kalmama rağmen Brahem’i izlemeye gittim. Sahnede birbiriyle mükemmel uyumlarını her konserde perçinleyen “Siyah Giyen Adamlar”ı Zorlu PSM Turkcell salonun başarılı akustiği sayesinde her bir enstrümanın ayrışmalarını rahat duyabildiğimiz bir konserde izledik.

 

Konseri izlerken dikkatimi çeken istisnasız her parçanın, en azından benim için, zamansız klasiklere dönüşmüş olduğuydu. Çağdaş müziğe ilk merak sardığımda kravatı gevşeterek rahat bir soluk alabilmenin huzuruyla eşdeğer olan yaşama yarenlik eden bu müzik o akşam salondaki dinleyicide gözlediğime göre pek çok kişinin de hayatının tema müziğine dönüşmüştü adeta.

 

 

Anouar Brahem Cazkolik için Orhan Kahyaoğlu'nun Brahem'in müziğine dair yazdığı kitabıyla poz verdi

 

Brahem’in kendine özgü müziğinde Doğu geleneğinin Batılı caz ustalarının enerjileriyle meydana getirdikleri kimyayı dinlemekten hep keyif aldım.

 

Değerli üstâdım Orhan Kahyaoğlu’nun Brahem’in müziği üzerine yazdığı kitabının başlığı sahnede izlediğimiz performansın muhteviyatını en doğru şekilde ifade edecek sözlerden oluşuyor; "Duru Derin Çıplak".

 

Benzersiz durulukta bir müzik ve derin bir anlatım dili dinleyicinin kulağına tüm çıplaklığıyla en ince detayına kadar algılanan bir icrayla ulaşıyordu.

 

Konser sonrası fuayede imza veren grup üyeleriyle sohbetimizde “hatırlayabildiğimiz kadarıyla” İstanbul’daki konserlerinden Arkeoloji Müzesi Bahçesi ve Topkapı Sarayı konseri olmak üzere önceki konserlerinden ve bu akşam salondan ve seyircinin yoğun ilgisinden duydukları mutluluktan bahsettik. Dostane tavırları, her dinleyici ile uzun uzun sohbetleri övgüyü hakedecek cinstendi.

 

Brahem, Kahyaoğlu’nun kendisine imzalayarak hediye ettiği kitapla poz verirken, Kahyaoğlu’ndan övgü dolu sözlerle bahsediyordu.

 

Fuayede konser öncesi ve sonrası peynir-ekmek gibi satılan CD ve plâklar dinleyicinin fiziksel medyaya olan ilgisinin sürdüğünün göstergesiydi.

 

Konserde sonna doğru dinlediğimiz “The Astounding Eyes of Rita”nın introsundaki ilk dört notayı duyar duymaz seyircinin alkış patlaması Brahem’in buralarda ne kadar sevildiğinin ifadesi olarak algıladım.

 

Hem Amerikan cazını hem Orta Doğu müziğini ilgiyle takip eden meraklı bir kulak olarak umarım bir gün ustayı son albümündeki kadrosundan Dave Holland, Jack DeJohnette ve Django Bates ile de sahnede izlemek nasip olur diyerek evrene mesajımı gönderiyorum.

 

Burak Sülünbaz

 

Cazkolik.com / 22 Mayıs 2022, Pazar

 

Burak Sülünbaz caz müzisyenlerinden oluşan koleksiyonuna Brahem ve ekibiyle birlikte çekildiği kareyi de kattı.

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Burak Sülünbaz

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.