Flüt, keman ve viyolonsel sonatlarıyla dolu bir gece

Flüt, keman ve viyolonsel sonatlarıyla dolu bir gece

Geçen hafta, ılık bir sonbahar günü CRR’de izlediğim konseri yazmak istedim.

 

İstanbul’da konser deyince aklıma ilk gelen salonlardan biri CRR olduğu için önce aylık programına bakar ve sonra karar veririm, günü gelince de heyecanla beklerim konserin başlamasını. Önce CRR’nin kedileri sahnede belirir ve ışıklar söner.

 

2 Kasımda Voyages konseri vardı. Müzisyenler tanıdık sanatçılar; Cem Önertürk flüt, Elvin Hoxha Gayniyev keman, Poyraz Baltacıgil viyolonsel ve Cem Esen piyano.

 

 

Dünyaca ünlü dört sanatçı Cem Esen bestelerini seslendirdi

 

 

Uzun zamandır birbirinden derin ve anlamlı, böylesine özgün ve olgun eserler dinlememiştim. Konser başlamadan kısa bilgiler paylaşan besteci ve piyanist Cem Esen bestelerin pandemi dönemine ait olduğunu söyledi. Konserde dört beste seslendiren sanatçıların akışı şöyleydi;

 

İlk yarıda Cem Önertürk "Flüt Sonatı No.1 Op.14"ü seslendirdikten sonra, çellist Poyraz Baltacığıl "Viyolonsel Sonatı Op.23"ü seslendirmek üzere sahne aldı. Aranın ardından, Cem Önertürk "2 Numaralı Flüt sonatı Op.18"i seslendirdi ve son eseri de Elvin Hoxa Ganiyev "Keman Sonatı Op.24"ü çaldı.

 

Konser bitsin istemedim. 25 yaşındaki Cem Esen'in bestelerinin etkileyiciliği bir yana, her bir müzisyen üzerlerine özel dikilmiş elbise gibi icralarıyla etkileyiciydi. Konserin ardından heyecanımı paylaşmak için yanlarına gittim ve o gece unutulmasın diye yazmak istedim.

 

 

Poyraz Baltacıgil

 

Başta eser sahibi Cem Esen'den besteleri ve motivasyonuyla ilgili bilgi aktarmasını rica ettim, beni kırmadıkları için teşekkür ederim.

 

 

Cem Esen: "Geleneksel yapılarla oynayan bir besteciyim"

 

 

Cem Esen: Bu eserler pandemi döneminde yazıldı. Flüt sonatları 2020, çello ve keman sonatları 2021'de. Bu besteleri sahnede beraber icra ettiğimiz sanatçılara ithaf ettim. Onların teknik donanımları ve müzikal birikimleri eserde kullandığım yapıların inşasında büyük rol oynadı. Bu yüzden, bir noktada, icra etmesi zor parçalar oldular. İzlediğiniz konserde tüm bu sonatları dinleyicilere sunduk. Poyraz, Elvin ve Cem bu parçaları çok içselleştirdiler. Eserlerin içindeki inşa, dinleyiciye doyumlu bir şekilde ulaşabildiyse sanatçıların içsel ve güçlü yorumlarına borçluyuz. Umuyorum gelecekte bu müzikler başka sanatçıların repertuavrlarında da yer bulur.

 

Leyla Diana Gücük: Tekrar tebrikler. Biz dinleyicilere de bu uyumun geçtiğini söylemeliyim. Besteleme süreci olan pandeminin bıraktığı etkiler var ama olumlu kısmı bence, bu eserlerin ortaya çıkması olmuş. Biraz süreçten, yani beste anındaki duygularınızdan bahsetmenizi istesem. Ayrıca, efektler konuşmalar da dikkatimi çekti.

 

Cem Esen: 1. Flüt sonatımı aynı zamanda babama da ithaf ettim. Küçükken ona mırıldandığım bir temayı eserin içinde bazı noktalara ekledim. Babam da flütçüdür. 1. Flüt sonatımı yazarken henüz pandemi yoktu, kaydettikten iki hafta sonra karantina başladı. Genel olarak pandemiyi anlatan eserler diyemem. Ben yalnızca şu ana kadar yaşadığım ve biriktirdiğim duyguları bazen soyut, bazen somut konular ve detaylarle sublime ederek müzikle aktarıyorum. Bu süreçte pandeminin sıkıntılı süreci harici, dünyadaki başka çok daha fazla sıkıntılar ya da güzel olaylar da bana yansıyan şekliyle eserlerimde mevcut oldu.

 

Sonatlarımın bazı kısımlarında yer verdiğim "konuşma, sesle tepki" kısımları tamamen mizaçtır. Ben, geleneksel yapıda müzikler bestelesem de aslında geleneksel yapılarla oynayan biriyim. Çoğu zaman onları parodik olarak kullanırım. Bu kullandığım ses, konuşma kısımları, eseri tamamen yenilikçi kılmak için değildi, öyle olsa çok daha farklı şeyler yapılabilirdi. Bunu yapay şekilde sırf yapmış olmak için yapmayı sevmiyorum. (Benim yenilikçilik anlayışım karakteristik unsurlara bağlı.) Yalnızca, işin esprisi, misal; o an televizyon programında bizim onların yayınını izlediğimizi fark eden bir televizyon yıldızının birden bize televizyon içinden el sallaması gibi, sanatçının da performans esnasında, müziğe dışardan yön verme bilincinde olduğunu gösteren ve bunu kontrol edebildiğini seyirciye aktaran, o "an"ı yaşadığının farkında olan ve seyirciyle müzik dışı birebir iletişime geçen bir mizaçtan ibaret. Mesela, bir Lied'imin soprano partisinde sanatçı eseri bir şiir üzerine icra ederken birden yeri böcekler basar, şiir bozulur, sanatçının dikkati dağılır, sonra şiiri bozduğu için seyircilerden özür diler, ama tüm bunları bir noktada da müziğin akışında gerçekleştirir. Bunun gibi.

 

Çello sonatımda da, çellist egoizmi simgelemekte, bir noktada kadansta çıldırıp hırsıyla bizi en sonunda bağırarak şaşırtıyor. Sonra piyanoya dönüp 1-2-3-4 şeklinde komut veriyor ama piyano korktuğu için ilk planda çalmaya çekiniyor.

 

Leyla Diana Gücük: Evet, oldukça ilgi çekişi efektler daha da ilginç kılarak iç dünyamızla bestecinin ruh halini buluşturmuş oluyoruz.

 

 

Cem Önertürk

 

Diğer müzisyenlerden de konser ve besteler hakkında düşüncelerini istedim.

 

Cem Önertürk’ün görüşleri şöyleydi;

 

 

Cem Önertürk; "Cem Esen müzikte hem geleneğe, hem modern anlatım diline hakim"

 

 

Cem Önertürk: Cem Esen ile tanışıklığımız uzun senelere dayanıyor fakat samimiyetimiz sosyal medyadan ibaretti. Cem Esen‘in babası da benim gibi flüt sanatçısı. Cem çok güzel eserler ortaya çıkaran biri ve geçmişte yayınladığı albümlerden birini dinledikten sonra ona Instagram’dan 'artık flüt için bir eser yazmanın zamanı gelmedi mi' diye sormuştum? O da "çok isterim, bunu önceliğime alacağım“ diye cevap vermişti. Yaklaşık altı ay sonra Cem "Birinci Flüt Sonatı" ile karşıma çıktı ve bu eseri ne zaman kaydedebiliriz diye konuştuk. Belirlediğimiz tarih çok manidar. Karantinadan bir ay önce "Birinci Flüt Sonatı"nı kaydederek Spotify üzerinden yayınladık. Pandeminin altıncı ayı civarı "İkinci Flüt Sonatı" ve solo flüt eserlerini de kaydetme fırsatı bulduk. Bütün bu eserleri tek bir albüm başlığı altında yayınladık. Albümün ismi “Flutopia” oldu. Çok olumlu kritikler ve geri dönüşler aldık. Tabi bu geri dönüşlerin çoğu Cem’in harika besteciliği üzerine diyebiliriz. Cem klasik batı müziği gelenekleri ve kültürüne bağlı. Aynı zamanda, modern dönemin anlatım diline de bir o kadar hakim. Bestelerini seslendirmek benim için büyük keyif, aynı zamanda, gerçekleştirdiğimiz konserlerde izleyicilerin de dikkatle bu eserleri takip etmesi bizleri çok sevindiriyor.

 

Sanatçılarmızla ne kadar gurur duysak az, kendilerine çok teşekkür ediyor ve yeni besteleri heyecanla bekliyorum.

 

Elvin Hoxha Ganiyev

 

 

Leyla Diana Gücük

 

Cazkolik.com / 21 Kasım 2022, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Leyla Diana Gücük

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Murat Esen
    22 Kasım 2022 Salı 05:48

    Sayın Leyla Hanım,Cem Esen ve sahne arkadaşları için yazdığınız güzel yorumlar için çok teşekkür ediyorum..Umarım Cem'in eserleri önümüzdeki dönemlerde daha çok dinleyiciye buluşma şansı yakalar..Günümüzün genç sanatçılarına destek vermeniz çok önemli..Saygılarımla..

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.