Gerçek caz arayanlar için Japonya'dan harikulade bir altmışlar re-enkarnasyon albümü

Gerçek caz arayanlar için Japonya'dan harikulade bir altmışlar re-enkarnasyon albümü

Japonya caz dünyasının önde gelen grubu Kyoto Jazz Sextet ülkesinin sınırlarını aşan yirmi yıllık köklü maceraya sahip Kyoto Jazz Massive grubunun kurucusu Shuya Okino tarafından hayata geçirilen etkileyici bir caz altılısı.

 

Besteci ve DJ Shuya Okino, babası caz kafesi işleten bir müzisyen olan ve ortaokuldan itibaren caz piyanistliği yapan Yusuke Hirado (piyano), 46 yaşındaki basçı Katsuhito Koizumi (bas), 47 yaşındaki trompetçi Shinpei Ruike (trompet), aynı dönemin isimlerinden saksofoncu Ken Kurihara (saksofon) gibi Japon caz dünyasının önemli isimlerden oluşan topluluğun kurucusu Kyoto Jazz Massive ikilisinin DJ ve bestecisi olan Shuya Okino tarafından çağdaş caz müziğine dair yeni ifadeler geliştirmek amacıyla performans ve kayıt grubu olarak hayata geçti. Aynı zamanda, tümüyle eski usul analog kayıt yapma amacı güden altılı 2015 yılında Blue Note Japan tarafından "Mission" isimli bu makaleye konu olan ilk albümüyle çıkış yaptı.

 

İlk canlı performansını da aynı yıl Kyotographie Kyoto Uluslararası Fotoğraf Festivali kapsamında gerçekleştiren grup aynı sene Billboard Live Tokyo ve Osaka'daki performanslarının ardından caz klüplerinde sahne almaya başladı. Grubun tamamı orijinal bestelerden oluşan albümü "Unity" ise yine Blue Note firmasından 2017 yılında çıktı. Grubun en yeni çalışması geçen sene yayınlanan "Succession" albümü oldu.

 

Her caz grubunun ilk albümü gelecekte izlenecek yolun işaretini verir. Kyoto Jazz Sextet için de ilk albümü "Misson", adı gibi bir misyona sahip olma özelliğini taşıyor ve bu misyon da Blue Note'un efsanevi 1960'lı yıllardaki caz sesine benzeyen çağdaş bir caza sahip olma iddiasıdır.

 

"Mission" albümünde 1963 ile 1966 arası dönemde yayınlanan caz müziklerinden seçilen 7 parçaya yer veriyor. Grup, albümün konseptini akustik enstrümanlar kullanarak 21. yüzyıl caz müziğini yaratmak olarak ifade ediyor.

 

Tümüyle analog olarak yapılan kayıtlardaki enstrümanların tamamı akustik. Mastering aşamalarında da analog yöntemler kullanıldı. Parçalarda duyacağınız bazı sampling, looping, mash-up gibi şeyler de dijital giriş olmadan müzisyenler tarafından yapıldı. Kyoto Jazz Sextet bu teknikleri kullanarak Miles Davis, John Coltrane, Art Ensamble Of Chicago, Harry Whitaker, Dee Dee Bridgewater gibi efsanevi isimler ve Flying Lotus, Theo Parrish gibi çağdaş sanatçılardan etkilenerek 60'ların caz müziğini yeniden yorumlayarak yarattı. Dijital platformlarda şimdilik yer almayan albümü 30 Ağustostan itibaren Bandcamp üzerinden satın alabilirsiniz.

 

Albümde yer alan parçalar:
1 Search for the New Land (Lee Morgan)
2 Speak No Evil (Wayne Shorter)
3 The Melting Pot (Freddie Hubbard)
4 Succotash (Herbie Hancock)
5 Mr. Jin (Wayne Shorter)
6 Jinrikisha (Joe Henderson)
7 Up a Step (Hank Mobley)
8 Eclipse (S. Okino, Y. Okino, Y. Kurobane, H. Yoshizawa)

 

Müzisyenler:
Shinpei Ruike(tp)
Takeshi Kurihara(ts)
Yusuke Hirado(p)
Yoshihito “P” Koizumi(b)
Masanori Amakura (ds)
Guest: Naruyoshi Kikuchi(ts) on 2, 8

 

Prodüktör: Shuya Okino (Kyoto Jazz Massive)
Ortak yapımcı: Kenichi Ikeda (ROOT SOUL)
Supervisör: Yoshihiro Okino(Kyoto Jazz Massive/Especial Records)

 

Tüm parçalar Shuya Okino ve Kenichi Ikeda tarafından düzenlendi, sadece ikinci parça Shuya Okino, Kenichi Ikeda ve Takeshi Kurihara ile dördüncü parça Shuya Okino, Kenichi Ikeda ve Yusuke Hirado düzenlemesidir.

 

Cazkolik.com / 02 Eylül 2023, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.