Çağdaş müziğin sıradışı ustaları Charlemagne Palestine ve Rhys Chatham Duo Borusan Müzik Evi`nde süren Nova Muzak konser serisi kapsamında 29 nisan akşamı bir konser verecek.
* * *
Anlamlı bir müzik cümlesinin sizde yaratabileceği muhtemel çağrışımları zihninizde iyice bir yoklayın, sonra yüklediğiniz tüm anlamları silin, iptal edin, yok edin... Yerine bir şey koymaya çalışmayın, sadece cumartesi akşamı konsere gidin. Bilet fiyatları son derece makul, bir bilet alın ve konserden on beş dakika kadar önce orada olun ki ortama uyum sağlayın, sonra bırakın konser başlasın. Duyacağınız sesler, sonik kompozisyonlar, izleyeceğiniz muhtemel videolar... her şey sizin için yeni bir çağrışım olacaktır.
* * *
1947 yılında Brooklyn`de dünyaya gelen Charlemagne Palestine henüz 12 yaşındayken Beat kuşağının büyük şairi Allen Ginsberg, Gregory Corso, Kenneth Anger gibi isimler için konga ve bongo çalmaya başladı. İsmine bakınca bu onun ismi değil diyeceğiniz biri, doğru, esas ismi Chaim Moshe. Bu yıl 70 yaşına basan bu ilginç sanatçı, gençlik döneminde Manhattan`da sanat okuluna gitti. Bir süre sonra Museum of Modern Art`ın karşısındaki Saint Thomas Episcopal Kilisesi`nde klavsenci olarak 1962 ile 69 yılları arasında hergün on, on beş dakikayı bulan çalışmalarıyla zamanla muazzam bir karizma üretti ve ünlendi. Yaptığı bu iş belki ilk büyük çıkışı oldu çünkü Charlemagne`ın ürettiği sesler bir müzik parçası olmaktan öte birer çağdaş sanat yapıtıydı.
* * *
Palestine`ın aklınıza gelebilecek her bakımdan benzersiz bir adamdır, ne bir kategoriye girer ne de tanımlabilir. Onu ancak orada bulunup izlemeniz lazım. 1970`lerde verdiği bir röportajda söylediği gibi "hiçbir şey olmak istemedim" cümlesi sonra kendini bir çalışma serisinde leit motif olarak gösterdi. Haberin resminde gördüğünüz heykellerle dekore ettiği piyanoyu "Hayvan İlahileri" isimli çalışmasını yaptı.
* * *
Yani, sadece müzik değil, yani, anladığımız anlamda müzik değil yaptığı. Yaptığı 55 dakikalık "Strumming Music" isimli çalışması bir hipnoz trans parçasıdır. Kesintisiz ve uzun bir dalgalanmadır. Aynı şekilde "Schlingen-Blangen" isimli çalışması da parçanın başınad nosuna kadar son derece az harekete sahip olsa da çok çarpıcı bir çalışmadır.
* * *
Cumartesi akşamı Charlemagne ile duo projesinde izleyeceğimiz diğer isim Rhys Chatham ise Charlemagne ile 1974 yılında karşılaştı. Amerikalı besteci, gitarist, flütist, trompetçi... çok sayıda enstrümanı çalabilen avantgart minimalist eğilimli sanatçının müziğini dinlediğinizde punk rock dersiniz. İkilinin birlikte nasıl bir performansa imza atacağını bilemeyiz, bilmeyelim zaten, onları cumartesi akşamı Borusan Müzikevi`nde izlemek en iyisi. Bu deneyimi önemseyin. Orada olun. Tecrübe edin. Sizdeki etkilerini gözleyin. Şaşırtıcı sonuçlar çıkarabilirsiniz. Son not, Palestine – Chatham Duo`dan önce Liz Harris`in solo projesini dinlemeyi unutmayın.
Cazkolik.com / 28 Nisan 2017, Cuma
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.