İstanbul Caz Festivali`nin yaşam boyu başarı ödülü verdiği 85 yaşındaki armonika ustası Hasan Kocamaz ile Tunçel Gülsoy konuştu

İstanbul Caz Festivali`nin yaşam boyu başarı ödülü verdiği 85 yaşındaki armonika ustası Hasan Kocamaz ile Tunçel Gülsoy konuştu

 

İstanbul Caz Festivali 20. yılında Yaşam Boyu Başarı Ödülünü Hasan Kocamaz ve Durul Gence`ye takdim edecek

 

 

Türkiye caz sahnesinin en saygın köşesi İstanbul Caz Festivali`nin (İKSV) her yıl verdiği Yaşam Boyu Başarı Ödülleri`dir. Hepsi halen hayatta ve artık bir avuç kalan caz müzisyenlerimizin onurlandırıldığı ödüllerin sahipleri 4 Temmuz akşamı düzenlenecek bir törenle armonikacı Hasan Kocamaz ve davulcu Durul Gence`ye verilecek. Durul Gence`yi caz ve pop müzik dünyası iyi tanır. Genç dinleyiciler dahil her kuşak aşinadır ama Hasan Kocamaz öyle değil. Hem ilerleyen yaşı hem artık eskisi kadar konserlerde görünmüyor olması nedeniyle bir neslin hafızasında tazeliğini korusa da gençler için iyi bilinmesi gereken gerçek bir duayendir. Üstelik, ağız armonikası gibi son derece zor ve icracısının nadir olduğu bir enstrümanda çıkarttığımız dünya çapında bir değerimizdir. Toots Thilemans gibi Hasan Bey`den daha yaşlı müzisyenler halen albümler kaydedip, konserler veriyor olmasına bakarak keşke Hasan Kocamaz gibi büyük bir değeri aktif olarak sık sık konserlerde dinleyebilsek diye düşünüyor insan. Umarız öyle de olur.

 

Cazkolik olarak her yıl verilen başarı ödülü sahipleriyle (mümkün olduğu ölçüde) buluşup özel söyleşiler yapmak ve söylediklerini gelecek kuşaklara birer arşiv belgesi olarak aktarmak istiyoruz. Geçen sene yaptığımız Neşet Ruacan röportajı hayli okunmuştu, halen de okunuyor. Bu sene Hasan Kocamaz ile sevgili Tunçel Gülsoy kısa bir görüşme yaptı. Ama, önce kısaca gelin Hasan Kocamaz kimdir biraz bakalım.

 

Değerli radyo programcısı ve meslek ustamız sevgili Hülya Tunçağ, Akbank Caz Festivali`nin 20. yılı için hazırladığı özel kitapta Hasan Kocamaz`dan İstanbul`un (tabii Türkiye`nin) ilk caz klübünü açan kişi olarak bahsediyor. Ellili yılların İstanbul`un da giderek daha fazla sayıda insanın cazla ilgilenmeye başlamasıyla bir caz klübü ihtiyacı ortaya çıkmaya başladı. Bu işi yapsa yapsa yine caz müzisyenleri yapabilir. Nitekim öyle oldu. Türkiye`nin ilk caz klübü o yıl Bebek semtinde 360 ismiyle açıldı. Sahibi de Hasan Kocamaz`dan başkası değildi. Bu, Türk caz sahnesi için önemli bir gelişme ve ilkti. Hasan Bey ile konuşan Tunçel Gülsoy`da İstanbul Caz Festivali`nin 20. yılı nedeniyle hazırlanan özel broşürde Hasan Kocamaz hakkında yazdığı yazıda klüp 360`dan bahsederek biraz daha geniş bilgi aktarıyor. 1928 yılında dünyaya gelen Hasan Kocamaz ağız armonikasını Galatarasay`da okuduğu yıllarda öğrendi. Yetmedi, 1959 yılında Paris`te yapılan bir yarışmadan birinci olarak döndü. Gülsoy`un yazısını mutlaka bulup okuyun, karşınıza ne denli genç bir insanın çıkacağına şaşacaksınız.

 

Peki, Tunçel Gülsoy`la yaptığı söyleşide neler söylüyor bize usta müzisyenimiz. Örneğin, onun başladığı yıllara göre bugünün değerlendirmesinde eskiye göre ilgi daha yoğun olmasına rağmen yine de daha çoğalmasını arzuluyor. Hasan Kocamaz`ın genç caz müzisyenlerine ayrı öğüdü var; cazı daha basit ve öz icra etsinler istiyor. Bu şekilde sıradan dinleyicinin cazla çok daha hızlı teması olacağına inanıyor usta müzisyen.

 

Üstünde durduğu bir başka ayrıntıysa çalışmanın önemi... Bir caz müzisyeni günlük iş yapar gibi saatlerce çalmalı ve en az çaldığı kadar oturup dinlemeli. Ve, şu anda çalan yeni nesillerin eskiye nazaran daha ileride olduklarını üstüne basarak belirtmeyi de ihmal etmiyor.

 

Hasan Kocamaz`ın gençlere son tavsiyesi ise caz standartları konusunda. Standartların bir çeşit okul işlevi gördüğüne inanan Kocamaz cazla haşır neşir geçen 70 yılına bakınca bu konunun altını ısrarla çizmeyi tercih ediyor.

 

Hasan Bey`in artık yeni gruplar kurma, yeni müzikler yapma konusunda eskisi kadar imkanı yok ama hala çalmayı istediği müzikler var, örneğin "All The Things You Are", "Till I Met You", "Prisoners Of Love" Hasan Kocamaz`ın hem çok sevdiği hem de fırsat bulursa çalmaktan çok hoşnut olacağı müzikler.

 

Tunçel Gülsoy son olarak İKSV`nin verdiği ödülle ilgili ne düşündüğünü sormuş ve Hasan Bey`in verdiği cevap iönemli; "Bu benim için son derece değerli, kıyletli bir ödül. Bunun için herkese teşekkür ediyorum..."

 

Biz de sana herşey için teşekkür ediyoruz sevgili Hasan Ağabey.

 

Cazkolik.com / 03 Temmuz 2013, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Tunçel Gülsoy

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.