Joe Lovano, "Bird Songs", Blue Note, 2011

Joe Lovano, "Bird Songs", Blue Note, 2011

Charlie Parker eline son kez alto saksofonunu aldığından bu yana üzerinden tam 55 yıl geçti, geçti evet ama o günden bu yana caz müzisyenleri hala onun müziğinin yarattığı miras ile boğuşup durmakta. Parker derken, sözünü ettiğimiz adam cazın bugün ortak dili olarak tanımlanan Bebop`un arkasındaki mimarından söz ediyoruz demektir. Doğaçlamaları oldukça hızlı ama hatasız değildi evet ama şaşırtıcı derecede karmaşıktı, sarsıcı güzellikleri vardı. Arkasında bıraktığı albümleri tarifsiz estetikle yüklü iken hayret verici hayranlık uyandırırdı.

Tenor saksofonist Joe Lovano bugün 58 yaşında belki artık ama kesinlikle eski caz dünyasının en ünlü müzisyenlerinden biri haline gelmiş bir veteran değil. Dolayısıyla, bu Bird`ün diliyle büyüyen adamın yeni albümü Charlie Parker Songbook`u son derece stilize tavırla ele almış yeni albümünde. Zaten kendisi de bunu böyle söylüyor, bu aslına bakılırsa bir Charle Parker Tribute albümü değil diyor. Sadece onun mirasından yola çıkarak ele aldığım, kendi bakış açımı özetlediğim yeni parçalar diyor albümü için ve bunun böyle olduğunu albümü tümüyle dinlediğinizde kendi ellerinizle yeterli ipuçlarını tek tek topluyorsunuz.

1947 tarihli parçaların 2011 alternatiflerini sunmuyor size usta müzisyen, alternatif yeni yollar öneriyor, ana yollarda gitmenizi önermiyor, radikal bakış açıları oluşturuyor. Parker`ın bilinen cümlelerinden yola çıkarken yeni şeyler söylemenin yollarını arıyor.

Örneğin straight bir bop parçası olan Passport`tan zengin nağmeler çıkarmış, Yardbird Suite`i baladik bir dua gibi tasavvur etmiş. Saksofonunu Jackson Pollock`ın fırçası gibi kullanmaktan çekinmeyen Lovano sisli cümlelerini eksik etmemiş parçalarda. Böylesi zengin bir aranjmana ancak onun gibi bir sound ustası girebilir çünkü yoksa altından kalkamayacağınız kaotik bir yapının içinde buluverirsiniz kendinizi maazallah.

Caz müzisyeninin meydan okuyanı makbuldür. Olanı resmetmek size pratik zenginlik getirebilir ama Parker`ın mirasına hiç bir şey katmaz, ortalık böyle yüzlerce albümle dolu, siz kendinizi işin neresinde görüyorsunuz dinleyiciye bunu anlatmanız zor olur. Meydan okumanın romantizmi ise kuşkusuz size entelektüel zenginlik olarak geri dönecektir ama bu sorumluluğun altından kalkabilirseniz.

Ünlü antik Yunan felsefecisinin sözünü hatırlayın, aynı suda iki kez yıkanamazsınız, bunu gayet iyi bilen bir müzisyen olan Lovano üstüne aldığı sorumluluğu kendi bildiği şekilde yapmayı tercih ederek bize söylenecek yeni cümleler bulmanın küstahlığıyla sesleniyor Bird`ün arkasına saklanarak ama yücelterek, onurlandırarak, saygısını kesinlikle eksik etmeyerek.

Cazkolik.com / 22 Şubat 2011, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.