Chopin ile cazın kesiştiği çizgi

Chopin ile cazın kesiştiği çizgi

English and German text included


Merhaba sevgili Cazkolik dostları,


İstanbul‘un en güzel mevsimini yaşıyoruz bugünlerde sanıyorum. Bir yanda bahar havalarını anımsatan serin bir yaz geçirmekteyiz, diğer yandan da festivallerin biri bitip diğeri başlıyor. Sizlere bu ortamın getirdiği enerji ile hitap etmenin sevincini yaşamaktayım.


Bu yazımda amacım sizlere ünlü besteci Wofgang Amadeus Mozart‘ın 20 ve 23 numaralı konçertolarının caz yorumlarını sunmaktı. Ancak hazırladığım yazı ve müziklerimi yaşadığım bir gelişme üzerine bir sonraki aya ertelemeye karar verdim. Haziran ayında TRT prodüktörlerinden Sn. Osman Nuri Boyacı‘nın hazırladığı CAZ HAYAT programına konuk olmuştum ve o programda çaldığımız eserlerden biri Chopin`in Opus 53, La Bemol Bajör Polonezi‘nin caz yorumuydu. Çevremden gelen "Chopin`in caz yorumu mu olurmuş ne saçma bir şey’’ şeklindeki tepkileri dikkate alarak programın rotasını Frédéric Chopin’e doğru çevirdim. Çevirdim ki klasik müzikle, cazla en az bir kişi daha ilgilensin, merak etsin...

Sıkı Radyo Cazkolik izleyicileri hatırlayacaklardır, sevgili Tunçel Gülsoy ağabeyimizin "Evde Çalamadıklarım" programında "Chopin’in Doğumunun 200. Yıl Dönümü" anısına 2010 yılında yaptığımız radyo kaydında Frédéric Chopin‘e epeyce yer vermiştik. İlgi duyan izleyicilerimiz BURAYA tıklayarak dinleyebilirler. Sevgili Feridun Ertaşkan iyi ki güzel bir internet sitesi ve radyosu yapmışta hem işitsel, hem de görsel bir imkan sunulmuş cazseverlere...


Fransız baba ile Polonyalı bir annenin tek oğlu olan Frédéric Chopin doğduğundan beri Polonya şarkıları ve halk dansları ile büyür. Yedi yaşında ilk polonezi yayınlanan besteci Mozart hayranlığı ile Don Giovanni‘den ’’La ci darem la mano’’ çeşitlemelerini bestelemiştir.

1810 yılında dünyaya gelen ve 1849 yılında yaşama gözlerini kapayan Frédéric Chopin kısacık ömrüne muhteşem nitelikte çok sayıda eseri sığdırmıştır. Zengin bir duygu dünyasına sahip olup, aynı zamanda engin bir imgeleme gücü olan bestecinin bu özelliklerinin yansımalarını eserlerinde hissederiz.


1831 yılında Viyana ve Almanya‘dan geçip ömrünün sonuna kadar kalacağı Paris‘te prelüd ve noktürnler gibi lirik minyatürün romantik çeşitlerini; ’’balad’’, ‘’scherzo’’ ve ‘’fa minör fantaisie’‘ler gibi öyküleyici ve dramatik türleri; dansları, mazurkalarının devamının yanı sıra Polonezleri ve ayrıca valsleri, boleroları çalışmıştır. Valsler, impromptular, noktürnler zaman zaman bestecinin kadınsı (feminen) olarak da düşünülen kompozisyonlarının bir yönelimini oluşturmuştur. Valsleri hafif, uçucu dans edenlerin başını bolca döndüren valslerdir.


Bestecinin yapıtları doğaçlama niteliği göstermektedir. Caz yorumlamalarına müsait olan eserlerinden küçük bir bölümünü muhteşem bir şekilde yorumlayan Steve Kuhn Trio‘dan; 53 numaralı Polonezi, Op.28‘de yer alan Prelüdlerden 20 numaralı C Minör prelüdü, ve 7 numaralı prelüdü dinleyeceğiz.


Final parçamız ise albüme adını veren Baubles, Bangles, And Breads’in esin kaynağı ünlü bir besteci olan Borodin‘den geliyor. Borodin‘in eserinin sadece caz yorumunu çalacağız bu kez. Eserin orijnali etrafındaki süslemelerle kulaklara yabancı gelmeyen bir caz parçası çıkmış sonuçta.

Baubles, Bangles, And Beads albümü yukarıdaki eserleri de içerecek şekilde 2008 yılında Venus Records firmasından çıkmış. Albümün stüdyo kayıtları 30 ve 31 Ağustos 2007 tarihinde Newyork‘da gerçekleştirilmiş ve Venüs Records tarafından 2008 yılında Tokyo / Japonya‘da yayınlanarak satışa sunulmuş.


Klasik ve caz yorumlarının yeraldığı playlistimizi bir göz atarak Frédéric Chopin’in eserlerini dinlemeye koyulalım.



01 / Klasik Albümde / İdil Biret / Polonaises (Track 6 - Frédéric Chopin / Polonaise Op. 53;

02 / Caz Albümünde / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track 2 - Till the End of Time / Polonaise Op. 53)

03 / Klasik Albümde / Alain Planés / Préludes (Track 20 - Frédéric Chopin - Préluds Op. 28 No: 20 en ut mineur (C minor) / Largo)

04 / Caz Albümünde / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track 8 - Prelude for Jazz trio (after Chopins Prelude in C minor, No: 20, Op. 28)

05 / Klasik Albümde / Alain Planés / Préludes (Track 7 - Frédéric Chopin - Préludes Op. 28 No: 7 en la majeur (A majör) / Andantino)

06 / Caz Albümünde / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Prelude for Jazz trio - Track - 12 (after Chopins Prelude, OP. 28 - No: 7)

07 / Caz Albümünde / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track - 10 - Strings Quartet No. 2)


Klasik albümde yer verdiğimiz ülkemizin iftihar kaynağı Sn. İdil Biret, Polonaise Op.53‘ü yorumlamış. Op.28 Prelüdlerde ise ünlü müzik adamı, piyanist Alain Planés’in yorumlarını dinledik. Umarım beğeninizi kazanmıştır. Caz yorumlarında ise Steve Kuhn‘a kontrbasta Dave Finck, davulda Billy Drummond eşlik etmiş.


İsterseniz sözü tekrar sevgili Frédéric Chopin‘e getirecek olursak, bestecinin içe dönük bir ruh halinin, çok ince ve son derece hassas yapısının yukarıdaki eserlere yansıdığına sanırım sizlerde tanık olmuşsunuzdur. Frédéric Chopin‘in eserlerindeki bu yoğun duygusal, şiirsel, dramatik özellikler ile karamsar ve duyarlı karakteristik yapı kendisine bu doğrultuda anlamlar yüklenmesine neden olmuştu. Eserleri, tatlı geçitler, incelikli melodik süslemelerle örülüdür.


Müzik sadece içsel aktivitelerimizin iniş çıkışlarını taklit etmeyi becerebilir. Chopin‘in mahareti ise taklit yerine, insanoğlunun içsel iniş çıkışlarını eserleriyle taklitten gerçeğe dönüştürme becerisinde yatmaktadır.


Müzik insanı yücelten, insan olmanın anlamını ve erdemlerini hissetiren bir kavram kanımca. Satırlarıma Sn. Celal Şengör hocamızın Cumhuriyet Bilim Teknik‘teki ‘’Paris’te Son Konser ve Tanrılık Katına Yücelmek’’ başlıklı yazısından bir alıntıyı yaparak son vermek istiyorum. Şengör Hoca‘nın sözleri aynen şöyle; ‘’Ne diyor büyük Beethooven mektup yazdığı onbeş yaşındaki kız çocuğuna; ‘’ Bilim ve sanat yap, yalnız onlar insanı Tanrılık katına yüceltirler…’’


Müzikle kalın,


Salim Zaimoğlu


Kaynaklar:
1 / Chopin ve Şarkıları - Prof.Dr. Irena Poniatowska-Çeviri; Dr. O. Fırat Baş
2 / Chopin - Tuşlara Adanmış Bir Yaşam - Aydın Büke,
3 / Zaman içinde Müzik - Evin ilyasoğlu,
4 / Müzik Felsefesi - Tema ve Varyasyonlar - Aaron Ridley


Aşağıda gördüğünüz Frédéric Chopin fotoğrafı ünlü bestecinin bilinen tek fotoğrafıdır ve Louis-Auguste Bisson tarafından çekilmiştir.



Hello dear Jazzholic friends,


Istanbul `s most beautiful season I think we live today. We are having cool weather conditions which remind spring times on one hand, and on the other festivals, one ends and the other starts. With the energy which comes with this atmosphere, I am joyful to address to you now.


In this article, my goal was the famous composer Wolfgang Amadeus Mozart`s concertos No. 20, 23 to present the reviews of jazz. However, I decided to postpone my paper and music to next month due to a new development. In June, I was a guest of program “CAZ HAYAT” produced by Osman Nuri Boyaci and we played one of the Chopin works, Opus 53, la bemol major Polonez . I got responses from friends such as `What a silly thing would have been to the jazz interpretation ``Frédéric Chopin”. Taking responses into consideration, I changed the program course to more focus on “Frédéric Chopin”. By doing so, I aimed to increase interest and curiosity for jazz and clasic music for more people to attract.

Fanatic radio audiences will remember we had given room to F. Chopin in Dear Tunçel Gülsoy’s program ‘Evde Çalamadiklarim’ with 2010 radio log we did to commemorate the 200th anniversary of the F.  Chopin’s birth. Those who are interested might listen them from ‘Evde Çalamadiklarim’ archives.


Dear Ertaşkan, Feridun Bey, thanks for developing such a wonderful website, it is so good that we are able to get an opportunity as jazz Lovers both auditory and visually at the same.


The only son of a Polish mother and French father Frédéric Chopin was born in Poland and he grow up with the songs and folk dances of poland. Seven-year-old fascination with Mozart`s Don Giovanni, the composer`s first published Polonez `dare la mano ``from`` La ci composed variations.

Born in 1810 and died in 1849, during his short life, He fitted a serious of work of great quality. He had a rich world of feelings and imagination as well as a vast power of the reflections of the composer`s works, we feel these features.


In 1831, Vienna, and from Germany through the end of its life will be up in Paris, such as preludes and nokturns romantic lyrical miniature varieties;``ballad``,``Scherzo``and the``fa fanttaisie``ler minor species, such as narration and dramatic; dances, as well as the Polynesian, as well as the continuation of mazurka rolls, boleros were some of the works he accomplished. Vals, impromptular, nokturns time to time, the composer`s feminine, considered as a composition of the orientation of the creation. His valses are light, volatile and returns plenty of dancers head.

Composer’s works which shows the nature of his improvisation.


We will listen interpretations of jazz in a big way, who are available to review a small portion of the from works of Steve Kuhn Trio , 53 numbered Polonez, peruds which takes place in Op.28, C Minor prelud and number 7 perud.


Our final part comes from a famous composer Borodin who named album and inspired the baubles, Bangles, And Bread. We will play only jazz interpretation part of Borodin. Decorations around the ears of originals and a jazz piece that does not work out ultimately foreign.


Baubles, Bangles, And Beads album in 2008, Venus Records Company, was released including the above works from the recording studio, 30 and 31 August 2007 at New York `and Venus Records and performed in 2008, Tokyo / Japan also offered for sale was published.


A glance at the classical and jazz interpretations listed in our Playlist F. Chopin`s and Let`s listen to the works.


01 / Classic album – İdil Biret / Polonaises (Track 6 - Frédéric Chopin / Polonaise Op.53)

02 / Classic album  / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track - 2 - Till the End of Time / Polonaise Op.53)

03 / Classic album / Alain Planés / Préludes (Track 20-Frédéric Chopin –Préluds Op.28 No:20 en ut mineur (C minor) / Largo)

04 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track 8-Prelude for Jazz trio (after Chopins Prelude in C minor, No: 20, Op.28)

05 / Classic album / Alain Planés / Préludes (Track 7 - Frédéric Chopin - Préludes Op. 28 No: 7 en la majeur (A majör) / Andantino)

06 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Prelude for Jazz trio - Track -12 (after Chopins Prelude , OP.28-No:7)

07 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track - 10 - Strings Quartet No. 2)


Pride of our country, Idil Biret commented Polonaise Op.53 in classic album we presented. At Op.53 preludes, we listened famous musician, pianist Alain Planés`s comments. I hope this took some attraction and you enjoyed. In jazz comments, contrabass Dave Finck, Billy Drummond on drums accompanied.


If you like, let’s continue to talk about again, F. Chopin, I believe you witnessed the reflections of composer`s inward-looking mood, very thin and extremely delicate structure to the above works. Chopin`s works, this intense, emotional, poetic, dramatic features with the moody and sensitive installation of the characteristic structure of meanings in this direction had caused him. His works has been weaved with art, sweet passages, subtle melodic embellishments.


Internal activities to music only is it able to mimic the ups and downs. Chopin`s ingenuity rather than the imitation, imitation of human beings to realize the capability of the works lies in the inherent ups and downs.


Music glorifies the man, and makes us feel the virtues of being human, the meaning of a concept being human, to me. I would like to complete my article by referencing Celal Şengör Hoca’s writing at Republican Scientific Technical `last concert in Paris, and uprising to god’s level’. His complete sayings is below:


Beethooven says in his letter he wrote to a 15 years old girl, `do Science and art, they are only things makes you praise to god’s level’

Stay with music,


Salim Zaimoğlu


Sources:
1. Chopin ve Şarkıları - Prof. Dr. Irena Poniatowska - Çeviri; Dr. O. Fırat Baş
2. Chopin - Tuşlara Adanmış Bir Yaşam - Aydın Büke,
3. Zaman içinde Müzik - Evin İlyasoğlu,
4. Müzik Felsefesi -Tema ve Varyasyonlar - Aaron Ridley,


Liebe Freunde von Cazkolik;


ich glaube, in diesen Tagen erleben wir die schönste Jahreszeit in Istanbul. Einerseits ist ein kühler Sommer, der uns an Frühlingzeiten erinnert; andererseit sind Feste die nacheinander beginnen. Ich freue mich darauf, euch mit Energie dieser Atmosphäre anzureden.


Eigentlich wollte ich mit diesem Aufsatz die Jazz – Interpretationen der Konzerte no. 20 und 23 vom berühmten Komponisten Wolfgang Amadeus Mozart bekanntmachen. Im letzten Moment habe ich beschlossen, meinen Aufsatz und die Musikstücke, die ich vorbereitet habe, zum nächsten Monat zu verschieben. Im Juni hatte ich im Programm namens „Caz Hayat“ von Osman Nuri Boyaci, einer der Hersteller von TRT, als Gast teilgenommen. Da hatten wir die Jazz – Interpretation des Musikstücks Op.53 Ab maj. Von Chopin gespielt. Dazu haben viele Leute negative Kommentare abgegeben, so dass ich die Richtung des heutigen Programms zu Frederic Chopin geändert habe, mindestens noch einen Person auf Jazz - und klassische Musik aufmerksam zu machen.


Strikte Anhänger des Radioprogramms „Cazkolik“ werden sich daran erinnern: In Erinnerung an Chopins 200. Geburtstag hatten wir letztes Jahr mit Tunçel Gülsoy beim Radioprogramm namens „Evde Çalamadıklarım“ ziemlich viel Zeit über F. Chopin aufgebracht. Zuhörer, die sich daran interessieren, können im Archiv von „Evde Çalamadıklarım“ finden. Gott sei Dank hat lieber Hr. Feridun Ertaşkan eine so schöne Webseite – und Internetradio hergestellt, die Jazz-lieber ermöglichen, solche Sendungen zu hören und sehen.


Frederic Chopin, der einzige Sohn eines Französischen Vaters und einer Polnischen Mutter ist seit seiner Geburt mit Polnischen Lieder und Volkstänze aufgewachsen. Als ein Mozart – Fan komponierte er die Variationen ’’La ci darem la mano’’ von Don Giovanni mit 7 Jahren.

Chopin hat zwischen 1810 und 1849 gelebt. In dieser kurzen Zeit hat er viele Werke geschafft. In seinen Stücken fühlen wir uns die Einflüsse von seinem Reichtum an Gefühlen und Vorstellungen.


Zufolge seines Umzugs nach Paris im 1831 hatt er; die romantischen Variationen der Lyrik – Miniatur wie Präludien und Nokturne; geschichtlich – und dramatische Sorten wie Balladen, Scherzos und Fantasien; Tänze; Mazurkas; Polonaisen, Walzer und Boleros bearbeitet.


Walzer, Impromptus und Nokturne setzen die Ausrichtung seiner Kompositionen, die manchmal als feminin wahrgenommen werden. Seine Walzer sind flüchtige, schwindelerregende Tänze.


Die Werke des Komponisten haben zumeist Improvisation – Eigenschaften. Einen kleinen Teil seiner Stücke, die Jazz – Interpretation ermöglichen, werden wir vom wunderbaren Steve Kuhn Trio hören: Polonaise no. 53, Präludium no. 20 in C-Doll und Präludium no. 7


Unser letzes Stück kommt vom berühmten Komponisten Borodin, der Ursprung von Baubles, Bangles and Breads, dem Namen des Albums. Diesmal spielen wir nur die Jazz – Interpretationen von Borodin’s Werke. Mit einigen auf dem Originell aufgebauten Abwandlungen ist ein bekanntes Jazz Stück entstanden.


Das Album „Baubles , Bangles And Beads„ wurde von Venus Records im Jahre 2008 ausgestellt und erhält auch die obengenannten Stücke. Die Studioaufnahmen des Albums wurden am 30 und 31. August 2007 in Newyork ausgeführt, im 2008 veröffentlicht und in Tokio zum Verkauf angeboten.


Nun sehen wir unsere Playlist an, die Klassik und Jazz Interpretationen erhalten und hören wir Chopin’s Werke.


01 / Klassisches Album / İdil Biret / Polonaises (Track 6- Frédéric Chopin / Polonaise Op.53)

02 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track - 2 - Till the End of Time / Polonaise Op.53)

03 / Klassisches Album / Alain Planés / Préludes (Track 20 - Frédéric Chopin - Préluds Op. 28 No: 20 en ut mineur (C minor) / Largo)

04 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track 8 - Prelude for Jazz trio (after Chopins Prelude in C minor, No: 20, Op.28)

05 / Klassisches Album / Alain Planés / Préludes (Track 7-Frédéric Chopin / Préludes Op. 28 No: 7 en la majeur (A majör) / Andantino)

06 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Prelude for Jazz trio - Track -12 (after Chopins Prelude , OP.28-No:7)

07 / Jazz Album / Steve Kuhn Trio / Baubles, Bangles, And Beads (Track - 10 - Strings Quartet No.2)


Im klassischen Album hat Fr. Idil Biret, die „Stolz der Türkei“ hat Polonaise Op. 53 interpretiert, zugleich haben bei Prelude Op. 28 die Interprätation von Alain Planés, dem berühmten Klavierspieler gehört. Ich hoffe, beides hat Ihnen gut gefallen. Bei Jazz – Interpretationen von Steve Kuhn haben Dave Finck am Kontrabass, und Billy Drummond am Schlagzeug begleitet.


Nun kommen wir auf F. Chopin zurück; ich glaube, dass sie die Spiegelung der verschlossenen Stimmung und der empfindlichen Natur des Komponisten an obengenannte Stücke auch beobacten. Diese starken, gefühlsmässigen, dramatischen Eigenschaften und der pessimistische, empfindliche Charakter sind die Ursache dass man ihn auf diese Art und Weise erkannte. Seine Werke sind mit milden Übergaengen und melodischen Dekorationen eingespannt.


Musik kann nur die Schwankungen von unseren inneren Aktivitaeten imitieren. Die Besonderheit von Chopin liegt darin, dass er mit seinen Werken – anstelle der Imitation – die innere Schwankungen des Menschen in Wirklichkeit umwandeln kann.


Für mich ist Musik ein Begriff, der den Menschen sublimiert und ihn die Bedeutung vom Menschsein erklärt. Ich möchte mit einem Zitat aus einem Aufsatz unseres Mentors Hr. Celal Şengör in der Zeitschrift „Cumhuriyet Bilim Teknik“ zu Ende kommen.

Er sagt;


„Wie Beethoven dem 15-jährigen Mädchen in seinem Brief geschrieben hatte: ‘Lern Wissenschaft und Art, nur diese können den Menschen zur Stufe von Gott sublimieren.‘“


Bleibt mit Musik


Salim Zaimoğlu


Bibliographie:
1. Chopin und seine Werke – Prof. Dr. . Irena Poniatowska-Übersetzung; Dr. O. Fırat Baş
2. Chopin- Tuşlara Adanmış Bir Yaşam-Aydın Büke,
3. Zaman içinde Müzik-Evin ilyasoğlu,
4. Philosophie der Musik -Thema und Variationen-Aaron Ridley,

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Salim Zaimoğlu

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.