Küba`nın genç ve dahi nitelikli piyanistlerinden Harold López Nussa genç yaşına rağmen kariyerinde önemli başarılara ve albümlere imza atmış bir yetenek. Genç piyanistin son albümü ise şimdi albüme adını veren parçasını dinlediğiniz El Pais De Las Maravillas. Albümde günümüzün en önemli tenor saksofoncularından David Sanchez`le birlikte çalan Nussa`ya Ghetto konserinde saksofonda Irving Acao, trompette Mayquel Gonzalez, kontrbasta Felipe Cabrera ve davulda Ruy Lopez Nussa eşlik edecek.
Cazkolik: Mr. Nussa, siz klasik müzik üzerine eğitim almış, henüz çok genç ve çok yetenekli bir piyanistsiniz, caz ilk ne zaman dikkatinizi çekti hatırlıyor musunuz ve klasik eğitim alırken klasik üzerine kariyer planınız yok muydu?
Harold López Nussa: Caz ilgimi ben daha küçük bir çocukken çekmişti, babam bir caz davulcusu amcam da piyanistti ve ben evde olsun, konserlerde olsun sürekli babamları dinliyordum, bu yüzden caz müziğini oldum olası hep çok sevmişimdir ama ilk kez caz çalma denemelerime ancak 18 yaşlarımdayken başlayabildim zira ilk baştan itibaren hep zorlu bir klasik eğitim aldığım için yazılmamış müzikleri çalma konusunda çok zorluk yaşıyordum, hayal etmesi bile zor geliyordu bana. Ama zamanla, ufak ufak içimde doğaçlama yapabilen bir yan olduğunu farketmem uzun sürmedi, şimdiyse en çok sevdiğim şeylerden biri. Doğaçlama bakımından her bir konsere, o konserde neler olacağını bilmeden çıkmak çok heyecan verici. Bu bakımdan klasik müzik gibi değil, klasik müzik çok ciddi bir eğitim ve ciddiyet isteyen bir müzik dalı ama artık bu müziğe nerdeyse hiç zamanım yok.
Cazkolik: Babanız ve amcanız, her ikisi de caz müzisyeni, onların varlığı, müzisyen olmaları sizin müzikal ve kişisel gelişiminize nasıl bir etkide bulundu?
Harold López Nussa: Ailem benim müzikal ve kişisel gelişimime çok büyük destek oldular, sadece babam ve amcam değil, annem de piyano öğretmeniydi ve bana her zaman sadakatle doğru olanı göstermek için çırpınırlardı, elbette babam ve amcamın bu müziği anlamam ve sevmem konusunda bana inanılmaz katkıları olmuştur.
Cazkolik: Peki, klasik eğitim almanızın caz üzerine beste yapmanıza katkısı oldu mu?
Harold López Nussa: Tabii ki, olmaz mı... Bana göre klasik müzik, tüm müzikler arasında en önemli müzikal ifadeye sahip türdür ve benim bestelerimle yorumlarımın üzerinde çok etkileyici bir gücü vardır. Biliyor musunuz, pek çok caz müzisyeni enstrümanında sahip olduğu titizlik ve keskinliği zamanla biraz kaybeder, enstrümanının tını ve renk çeşitliliği konusunda daralma yaşar, oysa klasik eğitim almış müzisyenlerde buna pek rastlamazsınız, öyle ciddi bir eğitimleri vardır anlayacağınız.
Cazkolik: Peki, Küba dünyaca ünlü caz müzisyenleri yetiştirme konusunda çok başarılı ve yaratıcı bir ülke, bize bu konuda ne söyleyebilirsiniz ve bu konuda siz bize hangi isimleri telaffuz etmek istersiniz?
Harold López Nussa: Küba gerçek bir müzik ve müzisyen adasıdır, üstelik sadece caz konusunda da değil. Pöpüler müzikler, rumba gibi türlerde inanılmaz yetenekli isimlere sahibiz. Bu konuda artık birer marka haline gelmiş olan mesela Chucho Valdés, Emiliano Salvador, Frank Emilio, Gonzalo Rubalcaba gibi önemli isimleri memnuniyetle sayabilirim.
Cazkolik: İlk büyük konser tecrübeniz hangisiydi, Avrupa da mı, Küba`da mı nerede yaşadınız?
Harold López Nussa: İlk önemli konser tecrübemi 16 yaşındayken Matanzas Senfoni Orkestrası ile yaşamıştım, çok heyecanlıydım ve konserde Ravel`den çalmıştık, benim için harika bir deneyim olmuştu.
Cazkolik: Heritage isimli albümünüz diskografinizde oldukça önemli ve dikkat çekici, sizin için Heritage nedir? Bir çeşit Afrika`daki kökenlere geri dönüş mü?
Harold López Nussa: O albüm günümüzün müzikal ve kişisel kalıtını onurlandıran bir çalışma oldu. Bu miras aileden, arkadaşlardan, öğretmenlerinizden, tanıdığınız müzisyenlerden ve sahip olduğunuz kültürden gelerek sizde buluşmuş şeylerin tümü demek.
Cazkolik: Bay Nussa, 2005 yılında katıldığınız Montreux Caz Piyano yarışmasında çok önemli bir ödül kazandınız, bu ödül hayatınızda nasıl bir değişiklik yarattı?
Harold López Nussa: Bu ödül benim için tamamen sürpriz oldu. Biliyor musunuz, benim aynı zamanda ilk kez büyük caz müzisyenleriyle bir arada olduğum bir şey oldu ve bana uluslararası caz kariyerim için gerekle tüm kpıları açan bir anahtar oldu.
Cazkolik: Bir dönem Omaro Portuonda gibi bir efsanenin grubunda piyanı çaldınız onunla çalışmak nasıl bir şey?
Harold López Nussa: Omaro, geleneksel Küba müziğinin yaşayan en önemli starı. Bilinen tüm büyük Küba`lı müzisyenlerle birlikte söylemiş biri. Benim için onun grubunun bir parçası olmak tarif edilemez bir onur. Ondan çok şey öğrendim, hala birlikte çalışıyoruz ve hala da öğreniyorum...
Cazkolik: Gelelim biraz bizim buralara, daha önce İstanbul`da bulunmuş muydunuz? Bizim dinleyicimiz Küba`ya Küba insanına ve Küba müziğine büyük ilgi gösteren bir dinleyicidir ve konserinizi de merakla bekliyorlar eminim...
Harold López Nussa: Bir kez Omara ile tesadüfen gelmiştim, benim için harika bir şehir olarak aklımda kaldı, İstanbul`u gerçekten çok sevmiştim ve bu kez kendi müziğim için gelecek olmak benim için daha da heyecan verici, İstanbul`da çalmayı dört gözle bekliyorum.
Cazkolik: Mr. Nuss, sizi daha fazla yormayalım ve son soru olarak gelecekle ilgili planlarınız, yeni albümleriniz, konserlerinizle ilgili yeni bilgileri soralım...
Harold López Nussa: Ooo, geleceğe dair pek çok umudum ve planım var. İlk olarak Brezilyalı gitarist Swami Jr. ile duo projesi yapacağız ve Ağustos ayında Avrupa`da küçük bir turnemiz olacak, ayrıca, Cuban rumba gruplarıyla çalmayı çok seviyorum. bir diğer projemde Mali`i bir şarkıcıyla tümüyle başka bir proje üzerine çalışıyoruz, quartet, quintet gibi bir şe olacak o da, şimdilik böyle...
Cazkolik: Mr. Nussa, içten ve detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederiz, merakla konserinizi bekliyoruz.
Cazkolik.com / 01 Mayıs 2012, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.