Özellikle 2012 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi bahçesinde verdiği konser ile Türk müzikseverler ile neredeyse özel bir bağ kurmuştu. Lars Danielsson, bu kez 20 Mayıs akşamı İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda uzun zamandır beraber çaldıkları Liberetto dörtlüsü ile sahneye çıkacak. Tam da yeniden toparlanmayı ve unuttuğumuz güzellikleri bizlere hatırlatmak için ruh halimize en iyi gelecek konser olabilir.
4 yıldan sonra yeniden görüşme imkanı bulduğum Lars Danielsson ile son senfonik albumlerinden ve Türkiye ile süregelen etkileşimlerinden konuştuk.
Senfonik Lars Danielsson
Lars Danielsson, Mart 2023'te Göteburg Senfoni Orkestrası ile çift albümden oluşan Symphonized album setini yayınladı. Bu çok yeni projesi hakkında Cazkolik’e bilgi veren Lars Danielsson, Symphonized çalışmasının 2 albümden oluştuğunu ve çok heyecanlı olduğunu belirtti.
Lars Danielsson, bugüne kadar David Liebman, Jack DeJohnette ve John Scofield gibi dünyaca ünlü yıldızlarla birlikte çalmasının yanı sıra Danimarka Radyo Senfoni Orkestrası, St. Petersburg ve Göteborg Senfoni Orkestraları’nda solist olarak yer aldı. Dolayısıyla, çello klasik müzik geçmişi ve çalışmaları ile senfoni orkestralarına yabancı değil.
Albümlerin biri Liberetto parçalarının senfonik düzenlemelerine ayrılan Liberetto Symphonized, diğer albümü ise English Horn’lar için yaptığı Double Concerto For English Horn / Oboe D'Amore, Contrabass / Cello And Orchestra.
Senfonik Liberetto albümünde Liberetto grubu üyeleri Piyanist Grégory Privat, gitarist John Parricelli, ve davul ve perküsonda Magnus Öström, Göteburg Senfoni Orkestrası ile birlikte çalıyor.
Sanatçı, English horn için yaptığı senfonik albümü yaklaşık 1 yılda, Liberetto için yaptığı senfonik albümünün ise biraz daha hızlı bir sürede, yaklaşık 6 ayda tamamlandığını söyledi. Her iki kayıt da şefliğini Peter Nordahl'ın üstlendiği 79 üye ve konuk caz müzisyenlerinden oluşan büyük bir orkestra ile yapılmış.
2019 konserinden bir anı
Müziğimizde doğaçlamaya mutlaka alan açıyoruz
“Grubumla özellikle sahnede çalarken, doğaçlama yapmak için her zaman alan bırakıyoruz. Sahnede her çalışımızda müziğimizin farklılaşması, farklı ruh hallerine bürünmesi hoşuma gidiyor. Ancak, senfoni orkestrası için beste ve düzenleme yaparken elbette doğaçlama bölümleri sınırlı” diyen sanatçı, orkestra müzisyenlerinden caz çalmalarını istememiş.
Bu senfonik projede Avrupa caz sahnesinden konuk caz sanatçıları da var. Trompetçi Arve Henriksen Liberetto Symphonized albümünde, Paolo Fresu ise trompeti ile 2 albümde de birer parçada yer alıyorlar. ACT plak şirketi tarafından yayınlanan albümdeki tüm parçalar ve düzenlemeleri Lars Danielsson’a ait.
Lars Danielsson'un yeni projesi geliyor?
Sanatçı, üzerinde çalıştığı yeni projesini de fısıldıyor: 2024 baharında yine Göteborg Senfonisi ile bu sefer vurmalı çalgılar için Perküsyon konseri projesi. Lars Danielsson anlaşılan senfonik müzik yapmaya, müziğinde yeniliklere devam edecek.
Lars Danielsson müziği
İskandinav cazı tartışmaları hep süregelir, Lars Danielsson bu tanımlamaları düşünmediğini söylüyor. “Müziğimin dinleyenlerin hayalgüçlerine yer bırakmasını istiyorum ve bu nedenle kendi dünyalarında kalmaları için müziğimde boşluklar bırakmayı seviyorum. Müziğimin İskandinav kısmı bu olabilir. Bu melodik duyarlılık bakımından İskandinav diyebiliriz ama dünyamın farklı bölgelerinden esintiler de müziğimde yer alıyor: Avrupa, Amerikan halk müzikleri, Almanya, Türkiye, Doğu gibi. Benim için kalbimle insanların kalpleri arasında müziğimle doğrudan bağ olması önemli. Duygularımı kelimeler ile ifade etmek yerine aralara sahip müziğimle ifade ediyorum. Yıllar önce İsveçli bir gitarist “Az olan değil, daha fazla olan özdür’ demişti. Ben yine de az ve öz çalmayı tercih ediyorum” diyor gülerek.
CRR 20 Mayıs Liberetto Quartet Konseri ve Türkiye ile bağı
Lars Danielsson'ın 20 Mayıs’ta İBB CRR’deki konseri için İstanbul’a gelecek Liberetto Quartet'i, on yıldan uzun süredir birlikte çalıyor, albüm yapıyor. İngiliz gitarist John Parricelli, piyano virtüözü Gregory Privat'ın yanı sıra eski EST davulcusu Magnus Ostrom’dan oluşan dörtlü, caz, klasik müzik ve Avrupa halk müziği arasında tekniği güçlü lirik bir romantizmle ama tekrara düşmeden dolaşıyor.
1987 yılından beri Türkiye'ye geliyorum
İlk kez 1987 yılında Türkiye’ye geldiğini belirten Lars Danielsson, Okay Temiz ile tanıştığını ama uzun zamandır görüşemediğini söyledi. Pek çok kez İstanbul ve Ankara’da konserler veren sanatçı, Orange Market ve Taksim by Night gibi besteleriyle zaten Türkiye ile olan etkileşimini albümlerine de yansıtıyor. “Her zaman Türk seyircisi bana ilham veren iyi enerjiler sunmuştur” diyen Lars Danielsson ekliyor: “Yıllardır Türk seyircisinden aldığım iyi titreşimleri şimdi onlara geri vermek zamanı” dedi.
İstanbul Harbiye İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sahne alacak sanatçıya piyanoda Gregory Privat, gitarda John Parricelli, davul ve perküsyonda ise Magnus Öström eşlik edecek. Konser 20.00'de başlayacak.
Nazlı Toprak'ın Lars Danielsson ile 2019 konseri öncesi yaptığı röportajı okumak için bu linki kullanın.
Lars Danielsson'un Cloudland albüm yazısını okumak için bu linki kullanın.
Nazlı Toprak
Cazkolik.com / 17 Mayıs 2023, Çarşamba
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.