Faytonlarıyla ve Kordonboyu ile sıcacık sohbetlere dalmış insanlarına eşlik eden ılık meltemiyle İzmir kış mevsimini yazın uzantısı gibi yaşayan ender şehirlerdendir. Yılbaşına bir kaç gün kala İzmir’in caz etkinliklerini konuşurken İzmir’li yeni caz seslerine yer vermemiz gerektiğini düşündük ve bu seriye de ilk olarak caz vokalisti Lori Şen ile yaptığımız sohbetle başlamak istedik.
1983 doğumlu İzmirli müzisyen / vokalist Lori Şen İzmir Amerikan Lisesi öğrencisi olduğu sıralarda caza ilgi duymasıyla başlayan müzikle paralel giden yaşamı, eğitimini İsveç’te sürdürdüğü ikibinlerin başında Ystad Müzik Okulu’nun konserlerine okul korosu üyesi ve Charlotta Blom-Rudolv’un şan öğrencisi olarak katılmasıyla devam etti. 2000’de ODTÜ Fizik Bölümü’ne giren Şen aynı zamanda ODTÜ “Company” Müzikal Topluluğu’na katıldı. Üniversite yıllarında caza olan yakınlığının daha da artmasıyla okulda Yıldız İbrahimova’dan Uygulamalı Caz Dersleri alma şansı yakaladı. ODTÜ sonrası İzmir dönüşü Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Öğretmenliği konusunda yüksek lisans yaparken giderek ağırlaşan caz ve müzik tutkusu yüksek lisansını tamamlamasının ardından Dokuz Eylül’ün Devlet Konservatuarı Şan Bölümü öğrencisi olmasıyla akademik anlamdaki müzikal yaşamını zirve noktasına kadar taşımış oldu. Biz de, genç yaşına rağmen hayatına bunca şey sığdırmasına duyduğumuz şaşkınlık ve hayranlıkla Lori Şen’i bizzat kendisinden dinlemek için İzmir’in yeni açılan gözde sushi restoranında buluşmaya merakla gittik.
Lori Şen; "Türkiye’de ki önemli caz müzisyenleriyle
çalışmak ve gelecekte müzikal yapmak istiyorum.
Hayallerimde Broadway de olmak da var..."
Cazkolik Ekibi: Merhaba Lori, İzmir’deki caz etkinliklerinden bahsederken, İzmir’de İzmirli caz müzisyenlerine de yer vermek gerektiğini düşündük ve bu seriye de seninle başlamak istedik. Kısaca bize kendinden bahseder misin? Caz, hayatına ne zaman girdi?
Lori Şen: Öncelikle böyle bir söyleşi için teşekkür ederim. Küçüklük fotoğraflarımdan gördüklerim ve ailemin bana anlattığı kadarıyla, çocukluğumda da elime mikrofon alıp şarkı söylermişim. Amerikan Lisesi’nde başlayan caz müziğine olan merakım başladı, ardından 2001–2002 öğretim yılında İsveç’te eğitimime devam edip, Ystad Müzik Okulu’nun konserlerine okul korosu üyesi olarak katılmam ve Charlotta Blom-Rudolv’un şan öğrencisi olmam ile devam etti. Döndüğümde ODTÜ Fizik bölümüne başladım. ODTÜ’de Fizik bölümüne başladıktan sonra, gitmeden önce araştırıp girmek istediğim topluluğun ODTU Company Muzikal Topluluğu olduğuna karar verdim. Müzikallerden seçmeler sahneleyen bir topluluktu. Oradaki çalışmalarda herkes müzik ve müzikal aşığıydı. Bu aşk büyüdü ve ODTU’deki eğitimimin ikinci senesinde İsveç’e gidip müzikal okulunun sınavına girdim. ODTÜ’ye devam ederken Durul Gence’den caz tarihi ve Yıldız İbrahimova’dan uygulamalı caz dersleri aldım. Müzikal ve caza olan sevgim giderek büyüyordu.
Cazkolik Ekibi: ODTU fizik bölümü ve ODTÜ’de girdiğin müzik topluluğundan sonra müzik ve fiziğin birlikteliği... Bu iki branş arasında sana göre benzer noktalar var mı? Varsa senin hayatında ikisinin yeri nerelerde duruyor?
Lori Şen: ODTU’de bitirme projesi olarak "Müziğin Fiziği’’ diye bir konu seçtim. Çok sevdiğim hocam Dr. İbrahim Günal’ın danışmanlığında güzel bir proje yaptım. Müzik pratik zeka gerektiriyordu, fizik de pratik zekanın bir ürünüydü. Fiziği seviyordum fakat müzik hep ağır basıyordu. İzmir’e döndüğümde Dokuz Eylül Fizik Öğretmenliği yüksek lisans programına başladım. Bu arada şan derslerine devam ettim ve şan hocamın yönlendirmesiyle giriş koşullarında çok büyük bir yarış olmasına rağmen Dokuz Eylül Konservatuarı’na kabul edildim. Yüksek lisansın son yılında konservatuara başlamış oldum. Işıkkent Eğitim Kampüsü’nden fizik öğretmenliği yapmam için teklif aldım. Konservatuarın ilk yılında, öğretmenliğe devam ettim. Öğretmenlikten de çok keyif almama rağmen yine müzik ağır bastı hayatımda ve öğretmenliği bırakmak durumunda kaldım. Hayatımda hep müziğin olması gerektiğine karar verdim. İki senedir sadece konservatuara devam ediyorum ve fizik alanında öğrencilere özel ders veriyorum. Konservatuarda akademisyen olmak isterim. Öğretmenlik deneyimimin de etkisiyle bu yol bana daha yakın gözüküyor.
Fotoğraftakiler (soldan sağa); Yasemin Seymenoğlu, Beliz Hazan, Lori Şen ve Ceren Erdur
Cazkolik Ekibi: İzmir’de caz etkinliklerini, caz müzisyenlerini ve İzmir caz dinleyicilerinin etkinliklere katılımlarını nasıl değerlendiriyorsun?
Lori Şen: İzmir’de ciddi bir caz dinleyici kitlesi olmuyor. Bir caz cafe ya da caz club adıyla bir mekan olmamasına rağmen, yavaş yavaş bazı mekanlarda caz dinleyicileri artıyor. In & Out Quartet Aksak Lounge’ta çıkıyor. Ayrıca Sir Winston Tea’de Cumartesi geceleri ve La Cigale’de Çarşamba geceleri ben de In & Out Quartet ile sahne alıyorum. İzmir Caz Festivali, İzmir halkına cazı sevdirmek amaçlı çok etkili bir organizasyon. Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi’nde de etkinlikler yapılıyor. Bütün bunların etkisiyle yavaş yavaş artan bir dinleyici kitlesi söz konusu. Bunun dışında, caza karşı bir önyargı da olabiliyor. İnsanın ilk kez hangi caz parçasıyla karşılaştığı da çok önemli. O yüzden cazı sevdirmek amaçlı ilk seçilecek parça da önem kazanıyor.
Cazkolik Ekibi: Gelecekte kendini müzik dünyasında nerede görüyorsun? Bu konuda başka müzisyenlerle birlikte yapmak istediğin projelerin var mı?
Lori Şen: Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu yıl Amerika’ya gidip Berklee College of Music sınavına girdim ve kazandım. Berklee pahalı bir okul ve sponsor bulmam gerekiyordu. Büyük firmalara sponsorluk dosyalarımı yolladım. Şu anda sponsor bulamadığım için kaydımı dondurdum ve umarım en yakın zamanda bulurum.
Gelecek için gerçekten müzikal yapmak istiyorum. Hayallerimde Broadway’de olmak da var. Kısa vadeli olarak Türkiye’ye müzikali tanıtmak ve cazı sevdirmek isterim. Şu anda çalıştığım In&Out Quartet grubundan çok şey öğreniyorum. Onlarla gelişiyorum ve bu bilgi birikimimi paylaşabileceğim Türkiye’deki diğer önemli caz müzisyenleriyle de çalışmak istiyorum.
Biz de Lori’nin bundan sonraki müzik hayatının çok iyi geçeceğine olan inancımızla birlikte bu kadar güzel çalışmalar yapan bir insanın en yakın zamanda Berklee College of Music için sponsor bulabilmesini temenni ediyoruz.
Söyleşi:
Beliz Hazan
Ceren Erdur
Yasemin Seymenoğlu
Fotoğraflar:
Yasemin Seymenoğlu
Cazkolik.com / 06 Ocak 2011, Perşembe
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.
selma karabulut
bu güzel söyleşi için teşekkür ediyorum.....
Bu Yoruma Cevap Yazın »