Müziğin sesi kulakta başka, cüzdanda başka duyuluyor

Müziğin sesi kulakta başka, cüzdanda başka duyuluyor

Dijital akış (stream) platformları bambaşka bir dünya yarattı. Bu dünyanın içinde adını her an duyduğumuz markaların yanısıra bu yeni dünyaya yenilikçi fikirlerle girmeye çalışan yeni markalar da var. İşte, bu haberde dünyanın dört yanında daha önce muhtemelen adını bile duymadığınız yenilikçi 6 dijital müzik platformuna dair haberler var. Ama önce bildiklerimize dair bilgilerimizi tazeleyelim.

 

 

Apple klasik müzik platformu Primephonic'i satın aldı, peki, bunu niye yaptı?

 

 

Temel amacı yerel ya da türe özgü veya tematik veya niş denilen türde Spotify, Apple gibi ana oyuncuların fazla ilgilenmediği alanları boş bırakmamak için yaptı. Zaten bu niş denilen az bilinen ama iyi hizmet sunan küçükler bu ara boşluklardan faydalanmayı amaçlar, anlaşılan büyükler onlara da pazar payı bırakmamakta kararlı. Apple, Primephonic için fazla yeni bir uğraya gerek duymayacak. Arayüzünü bile pek ellemeyecek ve giderek büyüyen klasik müzik pazarında da varolacak.

 

 

Spotify HiFi da devreye girdi

 

 

Duyan/duymayan kalmasın. Süper niş grup olarak anılan odyofilleri tavlamak için yapılan bu operasyonu daha önce Amazon ve Apple da yapmıştı şimdi bu alana Spotify da girdi.

 

 

Neil Young meğer başının çaresine bakıyormuş

 

 

Bu arada, ünlü şarkıcı Neil Young'ın 2017 yılından bu yana kendi hayran kitlesine doğrudan yüksek kaliteli arşiv hizmeti veriyormuş ve bu işten iyi de kazanıyormuş.

 

 

Qobuz'a HiFi yatırımı

 

 

Fransız kökenli Qobuz da HiFi alanına girmek için bir yıl önce 10 milyon Euro'luk bir yatırım almış. Türkiye'ye gelmemekte ısrar eden Qobuz (bırakın gelmeyi varolan Tidal da kaçtı!) klasik müzik ağırlıklı yayın kalitesini artırmakta kararlı görünüyor.

 

 

Lazer odaklı müzik uygulaması da nedir?

 

 

Bir de lazer odaklı müzik uyguluması diye bir şey var. Açıkçası biri sorsa ne olduğu hakkında fikrimiz olmayan bir uygulama bu (ya da bilen biri bize de açıklasın lütfen). Avustralya merkezli B2B müzik tonkoljisinin lisansı Tuned Global olarak geçiyor. Bu şirket yüzden fazla plâk şirketi üzerinden lisanslı müziği kendisi üzerinden akışa sunuyormuş. Bu şirketin daha önce Universal'den Sony'e, Pizza Hut'tan Waner'a, Samsung'dan Vodafone'a UFC Ultimate Sound uygulaması kapsamında birçok büyük grupla ortaklık yaptığı gelen bilgiler arasında. Tuned Global'in niş temelli akış hizmeti kapsamında plâk şirketleri için daha fazla gelir sağlayabileceği fikriyle ortaklığı artırarak sosyal medya, fitness ve alternatif benzeri platformlarla da ilgilendiği not edilmiş.

 

 

Gelelim öne çıkan yeni 6 markaya ve sundukları akış hizmet alanlarına:

 

 

Deedo

 

 

Afrobeat diye yazıp duruyoruz ama bunun arka plandaki iş modellerini ne kadar biliyoruz?

 

Nijerya merkezli uDux, Kenya merkezli Mdundo ve Boomplay gibi uygulamaları takip etmek gerek. Bu arada, Deedo ise Afrika merkezli ama bazı Avrupa bölgelerinden edindiği 14 milyona aşan kataloguyla Pan-Afrika akış hizmeti liderliğine aday görünüyor.

 

 

FanLabel

 

 

Fantasy Record bağımsız bir stream uygulaması değil, Warner, Universal ve Sony gibi büyüklerle çalışıyor. Bu uygulamanın hedefi listelerde yükseleceğine inandığı sanatçıları seçmeye çalışması. Anlayacağınız, bir tür borsa yatırım aktiği. Tuttu tuttu. Tutarsa kazanırım, tutmazsa öbürüne bakarım.

 

 

UFC Ultimate Sound

 

 

Bu stream hizmeti çok enteresan... Tüm dövüş sporları sanatlarıyla ilgilenen fanlar için oluşturulmuş yayın ağına hizmet ediyor. Dövüş sporları sanatları demek kısıtlayıcı olabilir, marka, tüm sporcuları kastettiğini belirtiyor ve aylık 5,99 dolara aboneliği var. İlginç değil mi? Bu şirketin evde egzersiz için de bir uyugulaması olduğunu belirtelim. Bu ve benzeri şirketlere altyapı hizmetini Tuned Global veriyor. Kimin eli kimin cebinde? Müzik deyip geçmeyin, muazzam bir sektör!

 

 

LYKA

 

 

Silikon Vadisi ve Hong Kong merkezli bu şirket 'hediye verme' merkezli yayın yapıyor. O da ne demeyin? Marka kendisini en büyük sosyal medya meydan okuyucusu olarak tanımlıyormuş. Bu marka da Tuned Global'dan hizmet alıyor. Kullanıcılar oluşturduğu etkileşimli içeriklerle moda markalarının hediye kartlarına benzer ödüller kazanıyorlar. LYKA kullanıcıları Ford, Bose, Toni Guy gibi 16 bin markayla ortak çalışıyormuş.

 

 

LINE Music

 

 

LINE Music popüler ücretsiz arama ve mesajlaşma uygulaması LINE tarafından 2015 yılında piyasaya sürülmüş, yani yeni değil. LINE Music 32 milyon kez indirilerek Japonya'nın en büyük yerel akış hizmeti haline gelmiş. Müzikte Japon pazarının gücü malumdur, dijitali seven Japonlar fiziki satıştan dijitale hızla geçiyor.

 

 

TrueID

 

 

Bu platform haberi de Tayland'dan. Aylık 22,2 milyon aktif kullanıcıya sahipmiş bu uygulama. Firmanın İngilizlerin Premier ligi yayın haklarına sahip olduğunu da belirtelim.

 

Cazkolik.com / 22 Ekim 2021, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.