Dinlediğiniz müzik Eddie Henderson`ın "Tribute To Lee Morgan" isimli albümünden alınan efsanevi "The Sidewinder"dır.
Son yıllarda İstanbul da dikkatimizi çekmeden geçip giden bir çok konser oluyor. İstedik ki, birazdan okuyacağınız yazıyla ilgili konser böyle bir akıbete uğramasın, harika bir caz gecesi geçireceğinize dair kesinlikle referans veririz.
Peki, hangi konserden mi söz ediyoruz? Lafa şöyle başlamakta yarar var, İlhan Erşahin müthiş bir adam, 27 Nisan Çarşamba akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde İlhan Erşahin & Eddie Henderson`ın "Silver" ismini verdikleri konserleri yapılacak. Dedik ki sevgili İlhan ile ilgili yeni şeyler söylemek en azından bu yazı için şart değil zira beraberinde çalacağı adamlar gerçekten çok sıkı isimler. Yazının enerjisini onlara ayırırsak bize kızmayın lütfen.
Bundan bir süre önce elimize ilginç bir albüm geçmişti, ironik olarak kendilerine The Cookers diyen bir grup veteran caz müzisyenin Warriors isimli albümleri, ki albümün kapağına baktığınızda orta yaşı geçmeye başlamış bir grup insanın poz verilmiş muzipçe duruşlarla neşeli fotoğrafını görüyorsunuz. Albümü Cazkolik`te yayınlamıştık, dikkatli dinleyicilerimiz hatırlayacaklardır. İşte, 27 Nisan gecesinin en dikkat çeken ismi, usta trompetçi Eddie Henderson ile son karşılaşmamız bu albümle olmuştu, şimdi 27 Nisan konserini merakla beklemeye başladık. Oysa, Eddie Henderson ile bir önceki müzikal karşılaşmamız ise kendisinden feyz aldığı efsanevi trompetçi Lee Morgan için kaydetti özel bir albüm nedeniyle olmuştu, bu bizce daha önemli bir karşılaşma idi. Her ne kadar Eddie Henderson Lee Morgan`dan gerçekten çok etkilenmiş bir müzisyen olsa da yine de bu etki alanından çıkarak kendi yolunu, dilini bulabilmiş bir müzisyendir. Hatta, bir ilginç albümü daha var ki yazının bu kısmında hatırlatmak ilginç olacaktır, Lee Morgan`ın Blue Note serisinden çıkmış olan ünlü bir albümü daha vardır; Cornbread. Bu kaydın ilginç bir kapak tasarımı var, anımsayacaksınız. Eddie Henderson yayınladığı bir başka kendi albümünde Morgan`ın kapağının aynısını tasarımda kullanarak ilginç bir parodi de yapmıştı. Şimdilerde yetmişli yaşlarının eşiğinde olan usta müzisyeni İlhan Erşahin ile aynı sahnede izlemek hayli ilginç olacak.
* * * * *
Oysa aynı konserin bir başka önemli müzisyeni de davulcu Nasheet Waits. Wikipedia tarzı bilgilerle yetinmeye razıysanız babasının çok önemli bir davulcu olduğundan öteye fazla geçemezsiniz ama o zaman daha önce kendisini Jason Moran`la İstanbul da izlediğimizi bilemeyebilirsiniz örneğin. Hatta Moran`ın o İstanbul gezisinde kendisine eşlik eden asistan genç kızın cep telefonuyla annesiyle konuşmasını kaydettiği sample`ı daha sonra yayınlanan albümünde kullandığını da bilemeyebilirsiniz, muhtemelen hiç bilmediği Türkçe`nin kulağa gelen melodisi ilgisini çekmişti, hani Arjantin`li büyük yazar Jorge Luis Borges`in `Almancanın daha melodik hali` dediği Türkçemizin...
Lafa fazla daldık... Bu yıl 40 yaşına basan usta davulcu Waits, caz piyanosunda kırılma yaratan isimlerden biri olan Andrew Hill ile çalıştı uzun süre. Waits`in ilginç yanı çalıştığı isimlerin en öne çıkanlarının (Andrew Hill, Jason Moran, Fred Hersch) hepsinin piyanist olması. Bir de hepsinin modern cazın güçlü isimleri olması, bu hattı Andrew Hill`den başlatmak fayda var elbette. Ünlü Jazz Times dergisi tarafından 2001 yılında sık sık birlikte çaldıkları basçı Tarus Mateen ile birlikte `Cazda en heyecan veren rhythm section`ı olarak kabul edilmişlerdi. Sadece yukarda saydığımız bir kaç isme aldanmayın, birlikte çaldığı isimleri buraya yazmaya kalksak gerçekten uzun bir liste olur, hiç kalkışmayalım en iyisi.
* * * * *
Her ne kadar yazının son ismi olarak yer alsa da basçı Juini Booth, ülkemizde az tanınan bir isim olmasına rağmen otuz yıldan fazladır cazın içinde, Art Blakey`nin Jazz Messengers`ın da çalmış harika bir müzisyen. Onu ilginç yapan özelliklerden biri ise Kuzey Amerika, Kanada, Kuzey Avrupa gibi coğrafyalarda solo bas konserleri veren biri olması. Dünya müziğinden ve ritm-melodi anlayışından etkilenen Booth, Randy Weston, Sun Ra gibi majör isimlerle çok önemli konserler verdi. Solo bass konserlerine fırsat buldukça halen devam eden ve albümler yayınlayan Booth kontrbasta kişisel müzikal dilin peşinde biri olarak tanımlanıyor ve edebiyat, sanat çevreleriyle de yakınlıkları olduğunu duymuştuk.
* * * * *
Yazının en başında belirttiğimiz gibi bu konserin iki solistinden biri olan İlhan Erşahin`i bu yazıda bizim mahallenin çocuğu olarak ilan ettiğimiz için sadece kendisine olan sevgilerimizi belirterek bitiriyoruz.
Cazkolik.com / 07 Nisan 2011, Perşembe
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.