Pat Metheny böyle bir albüm için neden 30 yıl bekledi?

Pat Metheny böyle bir albüm için neden 30 yıl bekledi?

Pat Metheny yeni albümü Unity Band`ı Haziran (2012) başında yayınladı. Bu ilk cümle sıradan gibi görünse de sıradanı aşan öte yanı var. Çünkü (bir anlamda) yeni albümüyle bir önceki arasında tam otuz yıl var. Cümlenin devamı böyle gelince durum daha ilginç hal alıyor... İlginç olan ise Metheny`nin otuz yıl arayla ilk kez albümünde tenor saksafona yer vermiş olması.

 

Otuz yıl önceye gidelim... 1980 yılına... Metheny`nin ilk albümünün üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmiş, yıl 1980 ve Metheny o yıl yayınladığı albüme 80/81 adını vermiş ama albümün dikkat çeken çok önemli iki ismi daha var; tenor saksofon efsanesi Dewey Redman (Joshua Redman`ın babası) ve bir başka tenor ustası Michael Brecker. Artık ikisi de hayatta olmayan iki usta isim üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen hala büyük bir ilgiyle dinlenen 80/81 isimli albüme Metheny ile kalıcı imzalarını atmışlardı. Metheny o sıralar kuşkusuz farkında değildi ama aradan geçen onca yılın ardından bir daha tenor saksofon kullanmak taa bu albüme kadar denk gelmedi. Bu konuya özel olarak bakındık ama Metheny nasıl bir yorumda bulunmuş bulamadık, kuşkusuz basının da ilgisini çekecek bu ayrıntıya bir yerde cevap vermiştir.

 

Metheny`nin yeni grubunun ve albümün adı Unity Band.... Daha ismini anmadık ama otuz yıl sonra gelen albümün saksofon kahramanı günümüzün büyük bir ustası; Chris Potter. Çok usta bir isim olmasına karşın caz sahnesinde `star` olmayan müzisyenlerden Chris Potter. İkilinin öne çıkan isimleri haricinde davulda Metheny`nin çok uzun süredir birlikte çaldığı isimlerden Antonio Sanchez var. Basta ise üçlünün isminin yarattığı fırtınanın henüz çok uzağında ama kendi fırtınasını başlatmış çok genç bir isim olan Thelonious Monk ödüllü basçı Ben Williams var. Kadroya 4 * * * *, albüme de 4 * * * * yıldız.

 

Metheny albümle ilgili açıklamalarında Mike ve Dewey ile 80/81 albümünün devamını yapmayı hep çok istediğini, kendi aralarında da sürekli bunu konuştuklarını ama bir türlü denk gelmediğini söyleyerek lafı Chris Potter`a getiriyor. Potter`la ilk kez Antonio Sanchez`in ilk çıkış albümünde çalmışlar. Zaten bu projeyi yapmaya karar verdiğinde de aklına Potter`dan başka bir isim gelmemiş. Albümü dinleyince kesinlikle hak veriyorsunuz, özellikle açılış parçası New Year ve beşinci parça Leaving Town. İkilinin performansları birbirlerini aşarak ilerliyor resmen... Özellikle Leaving Town...

 

Albümle ilgili bir önemli diğer not ise bir önceki kaydı Orchestrion`da kullandığı kendi tasarımı olan Orchestrion isimli cihazı bu albümde de kullanmış olması. Aslında albüm bilgilerinde yazmasa bir çok parçada farketmesi imkansız ama Signals Orchestrion isimli yedinci parça hariç.

 

Pardon... Yukarda gitar tenor saksofon ilişkisine dair bir açıklamasına rastlamadık dedik, o cümlenin hala bir kısmı doğru ama Metheny`nin bir başka ifadesinde 80/81 albümündeki gitar tenor ilişkisinden çok etkilendiğini söylüyor ama niye arada otuz yıl olduğuna dair (belki kendisinin de bir fikri yok, olabilir tabii...) bir açıklaması yok.

 

Pat Methney Unity Band isimli yeni grubu ve aynı isimli albümüyle sıradışı, müthiş, şu bu gibi terimlerle izah edilecek bir albümden öte, her şeyiyle kesinlikle tam 4/4`lük bir albüm kaydetmiş.

 

Cazkolik.com / 09 Ağustos 2012, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.