Randy Brecker kariyerinin önemli albümü "Randy in Brasil"i yayınladı

Randy Brecker kariyerinin önemli albümü "Randy in Brasil"i yayınladı

Randy Brecker'ın 51. Grammy adayı yeni albümü "Randy in Brasil" ile geri dönüşü şık oldu. Tümüyle Brezilya'da kaydedilen albümü eleştirmen John Kelman'ın kaleminden okuyacağız. Bizde de satışa sunulan albüme Türk müzikseverlerin büyük ilgi göstereceğini sanıyoruz. Randy Brecker belki de hiç de haketmediği şekilde ağabeyi Michael Brecker'ın ününün gölgesi altında kaldı. Oysa Randy son 40 yılın en dikkati çekici ve parlak trompetçilerinden oldu hep. Nisbeten kısa sayılabilecek albüm diskografisi çok büyük 'hitler çıkarmadı belki ama sahip olduğu orijinal soundu ona sayısız albüm kaydında bulunma fırsatı sağladı. Horace Silver'dan Steve Khan'a, John Scofield'dan Steely Dan'a kadar herkesle çaldı. Brecker'ın tonu hararetli ve ısırgandır. Armonisi Scofield'a benzer. Melodi duygusu sert mizaçlıdır ve bu da onu herhangi bir şekilde duyduğunuzda ayırtedilebilir kılar. Randy in Brazil oldukça geniş ve yetenekli bir kadroyla Brezilya'da kaydedildi ve bu albüm onun ayakları en yere basan, tarzı en anlaşılabilir ve farkedilir albümü olmasını sağladı.

Bu tarz kalabalık kadrolu çalışmalarda genellikle bir iç grup yani çekirdek bir ana kadro olmayışı müziğin soundunda bir eksiklik, bir lider yoksunluğu hissettirir ama albümü kabaca şöyle bir ilk dinleyişinizde bile Brecker size temiz bir ses vermeyi başarıyor. Randy in Brasil albümün tamamında keyboardlarda ve prodüktör-aranjör olarak Ruria Duprat ile gitarda Ricardo Silveira'nın olması çok önemli bir yapıştırıcılık, birleştiricilik sağlamış. Çalınan parçalar Djavan, Gilberto Gil, Ivan Lins ve Joao Bosco gibi çok popüler Brezilyalı önemli isimlerden alınmış. Brecker'ın da iki parçası var;  Guaruja tempolu, neşeli bir balad olmuş, Sambop ise funky karakterli sambavari bir ruha sahip.

Brecker Brothers birlikte müzik yaptıkları zamanlarda kültürel farklılıklarla yakın ilişki içinde oldular. Bu nedenle Brezilya müziği tanımadıkları bir müzik olmadı hiç bir zaman. Flora Purim, Joao Donato, Hector Martignon gibi isimlerle birlikte çaldıkları da oldu. Randy in Brasil de en dikkat çekici ayrıntı ise çoğu albümde ritm section olmayışına rağmen müzikte bir marka haline gelmiş olan Brecker Brothers soundunun albüme sinmiş olması.

Neticede, Randy Brecker Brezilya'nın Bossa Nova ve Samba gibi ritmik formlarını albümü başarıyla yerleştirmiş olduğunu belirtelim. Randy Brecker'ın albümü Randy in Brasil hafif tembelsi soundu, oldukça güzel parça seçimi, Brezilya müziğiyle kendi orijinal sesinin başarılı karışımıyla belli ki kariyerinin en önemli albümlerinden biri olacak.

Albüm aşağıda sıralaması;
01 Pedro Brasil
02 Ile Aye
03 Guaruja
03 Me Leve
04 Malasia
05 Sambop
06 Oriente
07 Maca
08 Olhos Puxados
09 Rebento
10 Fazendo Hora
11 Aiaiai

Müzisyenler; Randy Brecker: Trumpets, Paulo Calazans: acoustic piano, keyboards, Ruria Duprat: keyboards, acoustic piano), Fender Rhodes, clavinet, voice, Ricardo Silveira: acoustic/electric guitar, Sizao Machado: acoustic/electric bass Teco Cardoso: soprano saxophone, alto / tenor / soprano / bariton saxophone, flute, Da Lua: percussion, timba, Andre Mehmari: acoustic piano, Robertinho Silva: drums, Joao Parahyba: percussion, timba, Paolo Calazans: acoustic piano, keyboards, Caito Marcondes: percussion, Gilson Peranzetta: acoustic piano, Rogerio: acoustic bass, Edu Ribeiro: drums, Rubinho Ribeiro: voice.

Cazkolik.com / 12 Aralık 2008, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.