Rusların "anavatanı" İngilizlerin üzerine pop cazın güneşi gibi doğdu...

Rusların "anavatanı" İngilizlerin üzerine pop cazın güneşi gibi doğdu...

İngiltere'nin Norweech şehrinde yaşayan, asıl adıysa Aoife Hearty olan İrlanda kökenli bu güzel sesli hanımefendi sesini dünyaya duyurmaya çalışıyor...

Geçtiğimiz sene başında kendisiyle ortak arkadaşlarımız sayesinde İstanbul’da tanıştığım Rodina’nın, o zamanlarda da kayıtları ve düzenleme süreci devam eden bir albüm çalışmasının olduğunu biliyordum. İngiltere’ye dönüşlerinden birkaç ay sonra ise albümün çıkış haberini almak ve albümün de kısa sürede İngiltere’deki eleştirmenlerden çok güzel tepkiler aldığını öğrenip, satışlarının da çok iyi gittiğini duymak onun adına beni çok mutlu etti diyebilirim. Kendisi de, albümü de bu güzel tepkileri ciddi manada hakediyor zaten. Albüm çıktıktan sonra bizi unutmayıp, albümünü buradaki arkadaşlarının evlerine kadar gönderdiği içinde ayrı bir mutlu oldum ne yalan. Bende evime, hatta elime kadar gelen bu emek dolu albümü size biraz tanıtmak istedim ki, bu güzel sesli bayanı, İngiltere’nin yağmurlu ve bulutlu göğüne doğan bu güneşi, sizde keşfedin, güneşten nasibinizi sizde alın...

Onun müziğini anlatmak için sanırım biraz kişisel gelişim sürecine bakmakta fayda var. İrlanda’dayken çevresini Folk öğelerinin sarmalamasıyla harmanlanmaya başlayan bu müzikal süreci,  İngiltere'ye adım attıktan sonra, yeni yetme olduğu o dönemlerde  T.L.C., Faith Adams gibi R&B sanatçılarından etkilenip, bu müzik türünü ağırlıklı olarak takip etmesi izler. Zaten albümü dinleseniz ne demek istediğimi rahatlıkla hemen anlarsınız.  Epey  geniş bir skalası var. Jazzy, R&B, Soul kökenli vokalleri oya gibi ince ince işlenmiş farklı ama bütünlüğü bozmayan altyapılar eşlik ederken sizleri her seferinde, her parçada şaşırtmayı başaran bir albüm bu albüm. Hatta ‘Run Away Bay’ adlı parçasında Reggae gibi altyapılara bile rastlamak, bir başkasındaysa latin hissi veren ritimlere rastlamakta mümkün. Bana Beady Belle, Esperanza Spalding gibi isimleri sevenler, bu albümü de çok sevecek gibi geliyor. Ayrıca caza giriş yapacaklar içinde dinlemesi kolay bir albüm olduğu için, ısınma turu atmalarına vesile olacağını düşündüğüm bir albüm.

Neyse biz yeniden kendisine dönelim. İlerleyen yıllarda Chris Connor ve Astrud Gilberto gibi caz şarkıcılarının etkisine kapılan Rodina, cazın durgun ama derinliği had safhadaki sularına adım atmış ama bakmış ki bu boyunu aşan sularda yüzmeyi daha iyi öğrenmek için daha çok çalışması gerek, müzik eğitimi almak için soluğu bir anda Londra’da almış. Sesinin narinliği ve abartısız güzelliği, yıllarca biriken zengin şarkı sözleriyle ve altyapılarla birleşince sonunda da ortaya bu güzel albüm çıkmış. Albümün ona ait olmayan iki şarkıdan biri benimde çok sevdiğim bir Antonio Carlos Jobim parçası olan, "Corcovada" adlı standart.  Tabi albümde İngiliz funk grubu New Masters Sound’un yetenekli piyanisti ve aranjör Joe Tatton’ın da hiç şüphesiz büyük emeği var. Kendisi ayrıca Corinne Bailey Rae’nin platinum satışlı debut albümünde ve  dünyada hit olmuş “Put your Records On” adlı parçada da çalmış, turneler yapmış  ve rüştünü kanıtlamış bir müzisyen. Bu albümle bence aranjörlüğünü de kanıtladı artık desek yeridir hani. Bu arada albümde İstanbul’lu bir gitarist ve besteci Ozan Gürhan’ın da bir bestesinin bulunduğunu, ayrıca Amy Winehouse’la çalışan ve şu anda da kurucu üyelerinden biri olduğu The Haggis Horns adlı grupta da çalan, saxafon sanatçısı Mark Ranson gibi bir çok süpriz isminde bulunduğunu es geçmeyelim. Albümü dinlerseniz 4. şarkının, yani "You Cry,  l Cry’’ın sonundaki saxsafon soloya özellikle dikkat edin derim. Her ne kadar şimdilik albüm satışı birkaç internet sitesinde , i-tunes’da ve paypal aracılığıyla yapılıyorsa da, keşfe hazır olanları bekleyen bir albüm Rodina’nın bu ilk albümü.

Bilgi için, http://www.rodinamusic.com’e de ayrıca göz atabilirsiniz.

Şimdiden iyi keşifler.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(*) Rodina: Rusça'da Anavatan demektir. Hatta Rus Parlementosunda söz sahibi olan Sosyalist bir partinin de adıdır. Sovyet Rusyası döneminde de Ana Rusya demekti, bu da benden ek bilgi olsun.

Kapak resmini ve diğer resimlerin büyük hallerini görmek için resimlerin üzerlerine tıklayın.

Saygın Mehmet Çağlar
mehmet@genccazcilar.org

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.