Caz İstanbul’a çok yakışıyor ve cazın en yoğun yaşandığı ay ise artık çok yakın! Malumunuz bu yıl 16.sı düzenlenecek olan festivalin programı açıklandı, duymuşsunuzdur. Her yerde yayınlandığı gibi bizde hemen sol üstte göreceğiniz bu yılın programını tüm ayrıntılarıyla inceleyebileceğiniz şekilde yayınlıyoruz ama bu arada farklı bir şey daha yapalım diye düşündük ve bu kısa zamanda ulaşabildiğimiz müzisyenlere, cazseverlere sormak amacıyla mini bir anket hazırladık; 4 soru sorduk! Amacımız katılanlardan bu yılın genel bir değerlendirmesini almak ve konserler hakkındaki düşüncelerini öğrenmek. İçerde düşüncelerini okuyacağınız arkadaşlarımıza her gün yenilerini de ekleyerek mümkün olduğu kadar geniş bir yelpazeye ulaşmak. Lütfen, cazsever olarak siz de içerde okuyacağınız sorulara kendi cevaplarınızı vererek katılın, yayınlayalım.
Sorduğumuz sorular şunlardı;
1 - Programı inceleyebildiniz mi? Genel olarak yorumlarınızı öğrenmek istiyoruz!
2 - Dikkatinizi çeken ve cazseverlere özellikle tavsiye edeceğiniz konserler hangileri olurdu?
3 - Keşke bu yıl katılsaydı dediğiniz grup, isim var mı?
4 - Festivalin her yıl ’mainstream’ cazdan biraz daha uzaklaştığına yönelik eleştrilere katılıyor musunuz?
Aşağıda cevapları bize ulaşan müzisyen ve cazsever dostlarımızın yorumlarına göz atın lütfen.
genccazcilar.org (Devrim Dikkaya)
1 - Festival programında yer alan “Genç Caz”, her sene bizi heyecanlandıran önemli bir proje. Kendi etkinliğimiz olan “Amatör Caz Müzisyenleri Festivali” ile aynı yıl başlayan bu proje, Ankara ve İzmir Caz Festivalleri’ne de sıçradı. “Gençler daha fazla profesyonel ortamda çalmalı” anlayışının İKSV gibi diğer kurumlar tarafından da paylaşıldığını görmek sevindirici. Bizi en çok ilgilendiren, “Genç Caz” konserlerine seçilecek olan gruplar. Bu sene, genç kuşaktan Cenk Erdoğan’ın festival programında yer alması ayrıca sevindirici. Ayrıca Türk kökenli genç gitarist Marc Sinan’ı da bu festival sayesinde tanıma fırsatı bulacağız.
2 - Peter Cincotti, Cenk Erdoğan Trio ve Tineke Postma, Marc Sinan
3 - Bizim takip ettiğimiz özellikle Avrupa’da yeni kuşak caz müzisyen ve grupları arasında Falb Fiction, Man Bites Dog, Tobias Klein gibi isimler var. Festival belki ileride bu tür düşük bütçeli yaratıcı gruplara yer verebilir. Bizler seve seve danışmanlık yapabilir, önerilerde bulunabiliriz.
4 - Festival programına bakıldığında ’mainstream’ caz örnekleri de görülebilir.
Ömer İpek (Cazkolik okuru)
1 - Krizden mi etkilenmiş yoksa az ve öz tercihimi var bilemedim!
2 - Elbette SMV ve daha sonra Joe Jackson
3 - Omar Sosa’yı neden unuttu bu festival?
4 - Caz gömlek mi değiştiriyor yoksa?
Serhan Yediğ (Hürriyet Gazetesi Müzik Yazarı)
1 - Kriz ortamı, sponsorların bütçe kesintisi sanırım İstanbul Caz Festivali’ni de etkilemiş. Firmaların her zaman en kolay vazgeçtiği sponsorluklar kültürel alandakiler. Bu koşullar altında, kendi adıma, festivalin yapılmasından dolayı mutluyum.
2 - Heyecanla beklediğim iki konser: Brad Mehldau Trio ve Erkan Oğur, Alim Quasimov, Derya Türkan Üçlüsü. Nardis’deki konserleri de merak ediyorum. Ancak bunlar benim kişisel tercihim. Caz dinleyicilerinin beğenilerine göre farklı önerilerde bulunmakta yarar var: "Herşeyi dinlerim, arada caz bile... Temmuz akşamlarında Açıkhava’da bulunmak iyi oluyor" diyenler için George Benson gayet iyi olabilir. Konserin yarısında paldır küldür çıkmak zorunda kalmazlar. 50’li yaşlara yaklaşıp rock ruhunu ısrarla koruyan ve 1970-80’lerin efsaneleriyle buluşmak isteyenler Clarke, Miller, Wooten’a gidebilir. Bugünün cazını yarına bağlayan bir ustayı tanımak, geniş bir coğrafyada keşif yolculuğuna çıkmak isteyenler Meldau konserini kaçırmamalı. Yaratıcı, yenilikçi bakışla, virtüözite düzeyinde icra edilen etnik müziklerin dinleyicinin ufkunu nasıl açabileceğini, Doğu’nun emprovizasyon geleneğinin ne kadar engin bir denize dönüşebileceğini görmek isteyenlere ise Oğur, Quasimov, Türkan Üçlüsü’nü öneririm.
3 - Kişisel tercihlerim doğrultusunda çok uzun bir liste hazırlayabilirim. Ancak yeni albüm yayımlayıp tura çıkanlar içinden tek isim vermek gerekirse: Joshua Redman
4 - Geçmiş yıllarda, bu açıdan daha vahim festival programları gördük. Koşulları göz önüne alarak saf caz programı beklemiyorum ancak gönül ister ki mainstream kabul ettiğimiz caza hiç değilse yüzde 30-40 gibi bir kota ayrılsın.
Aycan Teztel (Tromboncu)
Programa şöylesine bir baktım, gözüme ilk çarpan; İstanbul Superband’imiz programda yok :)))
Şaka bir yana, bu seneki ekonomik krizin etkileri sebebiyle, fazla eleştiri ve öneri yapmak istemiyorum. Şartların çok farkındayım. Tabii ki gönlümden geçen İstanbul Caz Festivali’nin "North Sea Jazz Festivali" benzeri bir programı olması, olabilmesi... Altta linkini verdiğim festivalin programına bir göz atarsanız eğer söylemek istediğimi daha iyi anlatmış olurum, günün neredeyse her saati caz ile dolu, dopdolu 3 gün.
Brad Mehldau Trio, George Benson ve SMV (Stanley Clarke, Marcus Miller, Victor Wooten) konserlerinin bence kaçırılmaması gerekiyor.
Kerem Görsev (Piyanist)
1 - Dünyada ekonomik çöküntünün yaşandığı bu dönemde herşeyin iyi gittiği söylenemez. Bu dönemde Uluslararası İstanbul Caz Festivali gayet güzel bir programla cazseverlerin hayallerini boşa çıkartmayıp doyurucu konserler hazırladı. Ana sponsor GARANTİ BANKASI`na desteğinden dolayı teşekkür etmemiz lazım.
2 - George Benson, Nat ’King’ Cole parçalarını büyük yaylı orkestra ve 5 vokalist ile sunuyor, bu konser kaçmaz. Brad Mehldau Trio ve efsanevi üç bas konseri MSV. Bu konser de kaçmaz son olarak Joe Sample ve Randy Crawford konserleri tavsiye olunur.
3 - Hep hayalim Stevie Wonder ve Tony Bennet, bu 2 konseri yıllardır bekliyorum
4 - Uzaktan davulun sesi hoş gelir. Konserleri fikir üretenlere bırakalım yapsınlar bütün programı bakalım ne olacak? Artık bütün dünya festivallerinde caz müziğinin çeşitli renklerine yer veriliyor. Geleneksel caz çalan efsaneler birer birer yok oluyorlar, her festivalde geleneksel bir kaç konser sanatçısı bulmak bence yeterli.
Zuhal Focan (Nardis)
1- Programı inceledim tabi, genel olarak krizin etkileri çok görünüyor. Sponsorların ellerini cazdan çektiklerini hepimiz biliyoruz. Bunu en iyi bilenlerden biri benim. Onun için mevcut koşullarda festival programını yapanlar ellerinden gelenin en iyisini yapmışlar dememiz gerekiyor.
2- Özellikle tavsiye edeğim konserler; Bas gecesi - SMV (Stanley Clarke, Marcus Miller ve Victor Wooten’ın sahne alacağı 8.7.2009), 13.7.2009, CRR’deki Brad Mehldau Trio konseri, uzun aradan sonra nihayet festivale davet edilen George Benson tabii ki. Peter Cincotti niye İstinye Park’ta, belli değil yani? Ayrıca yine geçen sene çok ilgi gören European Jazz konserleri, bizim müzisyenlerimizin uluslararası projeleri devam ediyor, biliyorsunuz bu projeler ileriye yönelik, daha sonra çeşitli Avrupa ülkesinde sahne alıyorlar. Çok önemli yani. Bu yıl yine Nardis Jazz Club’da gerçekleşecek olan konserlerin şimdilik belli olan isimleri arasında Cenk Erdoğan Trio feat. Tineke Postma, Yıldız İbrahimova feat. Mike del Forro, Nilüfer Verdi Trio feat. Andreas Buchmann, Marc Sinan var. Konukları belli olmayan isimler arasında ise Ayşe Tütüncü, Genco Arı, Kamil Erdem var, başkaları da olabilir.
3- Bu soruda maddi kriteri göz önüne almadan istek yapıyorum, Son kaydı (Yesterdays) ile Keith Jarrett gelseydi diyorum. Bir de geçen sene Pori Jazz Festivali’nde Santana ile de sahne alan genç basçı kadın Esperanza Spalding keşke gelebilseydi, hatta Nardis’te çalsaydı. İtalyan saksofoncu Stefano diBattista mesela, çok isterim gelebilselerdi.
4- Bu eleştirilere katılmıyorum. Yukarıda da dediğim gibi ellerinden geleni yapıyorlar bu bir, ikincisi ise ben tüm Avrupa’daki caz festivallerinin programlarını izlemeye çalışıyorum. Bizim festivalimiz European Jazz Festivals organizasyonuna üye. Onlar bazı sanatçıları turlarına alıyor ve biraz daha ekonomik olarak dolaştırıyorlar. Bunun dışına çıkınca da George Benson gibi festival tarihi dışına çıkıyorsunuz. Ufak sahnelerde, daha düşük katılımlı konserlerin bütçelerini çıkarabilmek için büyük sahne bütçelerine gereksinimleri var. Bu yıl bir tek pop caz diyebileceğimiz Randy Crawford var, eh insaf yani. Latin var, Erkan Oğur var niye olmasın? Ayrıca bu konsept sadece bizim festival için değil bütün dünyada böyle. Bu soruyu genel caz sektörü ve müzisyenler için sormalı, mainstream’den uzaklaşıyorlar mı diye, festival için değil bence. Ayrıca kimsenin bir yere de gittiği yok, herşey var ama talep yok. Gözlemlerime göre bu yıl tüm festivallerde lokal sanatçılar çok şanslı. Hem yol hem de müzisyen ücretleri kriz döneminde yerli sanatçıları öne çıkartıyor.
Ali Sönmez (Radyo programcısı ve yazar)
İstanbul Caz Festivali’nin Danışma Kurulu üyelerinden biri olarak, sorularınıza tarafsız biçimde cevap vermem mümkün değil maalesef! O bakımdan, "festival yönetimi" ile "festival izleyicisi bir cazsever"in ortasında kalan konumumla söyleyebileceğim en önemli şey, bu yıl ekonomik krizden kaynaklanan ciddi bir sponsor desteği azalması sonucunda festival programının bizlerin aylar önceden üzerinde çalıştığımız isimlerden mahrum kaldığıdır. Umarım gelecek yılki program cazseverler açısından daha zengin ve doyurucu olur.
İmer Demirer (Trompetçi)
Kendisiyle telefonda konuştuğumuz sevgili İmer Demirer ise festival programlarının yalnızca bu yıl değil, bir kaç yıldan beri ’main’ anlamında caza gittikçe daha az yer ayıran bir seyir izlediğinin altını özellikle çiziyor ve ekonomik kriz her ne kadar haklı pek çok gerekçe yaratsa da bu durumu yakından gözlediğini belirtiyor.
Mehmet Uluğ (Babylon-Pozitif)
Babylon ve Pozitif’in kurucu ortaklarından Mehmet Uluğ ile yaptığımız bir başka konuda ki görüşmede -ki bu haberi de yarın sitemizde bulabilirsiniz- kendisine bu soruları sorduk, Sn. Uluğ’un da altını ısrarla çizdiği noktada ekonomik krizin yarattığı tahribat. Sponsorların çok ürkek yapıda olduğunu ve böylesi büyük bir krizin bu tarz çalışmalarda doğrudan kendisini gösterdiğini özellikle belirtiyor.
Ayşe Tütüncü (Piyanist)
Kendisiyle mükemmel bir söyleşi yaptığımız ve önümüzdeki günlerde sitemizde yayınlanacak olan değerli piyanistimiz Ayşe Tütüncü’ye de söyleşi esnasında laf arasında sorduk, bize söylediği şöyle; "Programı henüz inceleyemedim ama bana internet sitesinde yayınlanan programda senin konserinin adı geçmiyor diye menajerim aradığında çok şaşırdım, festival yönetimini arayınca işin aslını anlattılar daha henüz ilan etmedikleri 4 konser daha varmış, bu sebeple görünmediğini öğrenince sevindim doğrusu."
Cazkolik.com / 10 Mayıs 2009, Pazar
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.
Nesrin Apaydin
Gorusleri derlemeniz cok iyi olmus, iyi fikirmis dogrusu. Katiliyorum: Kriz hakkaten cok etkilemistir... Katilmiyorum: Sanki benzer tarzda isimler var! Begendim: Yerli caz muzsyenleri sayisi artmis :)) Begenmedim: Cincottiyi cok severim Istinye Parka gitmeye urkerim simdi :) Benim goruslerim boyle!!
Bu Yoruma Cevap Yazın »ELVAN MUMCU
YUKARDAN ANLADIGIM HERKESIN KATILDIGI ORTAK OLAN TEK SEYINN KRIZ OLDUGU. DIYECEGIM FESTIVAL ICIN DEGIL AMA PEK COK KISININ KENDI BECERIKSIZLIKLERINI KRIZE YIKIP ARADAN SIYRILMAYA CALISTIĞGINI DUSUNMEYE BASLADIM DOGRUSU
Bu Yoruma Cevap Yazın »Fikret Tanis
Festival ici yada dışı bilmem ama Santana ve Leonard Cohen var, daha ne olsun.......
Bu Yoruma Cevap Yazın »TOLGA TÜRKEŞ
gorusleri okudum niyeyse herkesin gorusune katiliyorum, kriz etkilemis diende haklı, azalma var diyende. Santana festival dışı mı!!
Bu Yoruma Cevap Yazın »