2016 Eurovision Şarkı yarışmasında “1944” adlı şarkısıyla Ukrayna’ya birincilik getiren Jamala Turkcell Yıldızlı Geceler kapsamında 17 Ağustos akşamı İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda Türkiye’deki ilk solo konserini verecek. Ukraynalı şarkıcı ve besteci Jamala küçük yaşlarda Kırım tatar ve çocuk şarkıları söyleyerek müzikle tanıştı ve ilk profesyonel kaydını 9 yaşında yaptı. Kiev Ulusal Müzik akademisi Opera bölümü mezunu olan şarkıcı klasik müzik alanında kariyer yapmayı düşünürken 2009 yılında “New Wave Uluslararası Genç Şarkıcılar” yarışmasında aldığı birinciliğin ardından müzik eleştirmenleri ve dinleyicilerden gördüğü ilgi ile yarışmadan sonraki aylarda Rusya ve Ukrayna’da TV programlarına katıldı ve aralarında ELLE Dergisi “Stil Ödülü”, Ukrayna Ulusal Ödülü “Yılın Kişisi”, En iyi moda ödüllerinde “Yılın İlham Kaynağı” gibi birçok ödülün sahibi oldu. Kendi yazdığı şarkıların da yer aldığı 2011 yılında yayınlanan ilk albümü "For Every Heart"ın ardından Jamala, Ukrayna ruhu dediği kendi müzik tarzını keşfetti. İkinci albümü “All or Nothing”i 2013’te yayınlayan şarkıcı eletronik soundları senfoni orkestrası eşliğinde kullandı. Bu müzik tarzıyla 2014 yılında “Thank You” ve 2015 yılında son albümü "Breath"i dinleyicilerinin beğenisine sundu. Jamala Ukrayna’yı uluslararası alanda birçok orgazasyonda temsil etti. 2012 yılında 150 ülkede yayınlanan UEFA EURO 2012 Futbol Şampiyonasında “Goal” isimli şarkısını seslendirdi. Ukrayna, Rusya, Polonya, Litvanya ve Türkiye’de de birçok festival katılan sanatçı Ukrayna’da dört kez konser turu gerçekleştirdi. 2016’da Kırım Tatarlarının sürgününü anlatan “1944” şarkısıyla Eurovision’da birinci olmasının ardından The Guardian, The Washington Post, Le Monde, The New York Times ve Billboard’da yer alan şarkıcı. BBC, Reuters, Associated Press, France Press, Canal+, Deutsche Welle, Euronews, ARD, ZDF, The Times, Bild, Die Welt, and Stern took ile röportajlar gerçekleştirdi. Yarı final ve final performanlarıyla 20 milyondan fazla izlenen Jamala aynı zamanda oyunculuk yeteneğini gözler önüne serdiği tarihsel drama türündeki “The Guide” filmindeki başrolün ardından, Belçikalı yönetmen Olias Barco’nun yönettiği Polina filminde de yer aldı. Kariyerine 4 albüm sığdıran Jamala, Turkcell yıldızlı geceler kapsamında Türkiye’deki ilk solo konseri için 17 Ağustos’ta İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda
"1944" isimli şarkısıyla Eurovision`u kazanan Jamala Türkiye`de vereceği ilk konser öncesi arkadaşımız Hakan Akoğlu ile konuştu
Hakan Akoğlu: Daha önce de New Wave şarkı yarışmasında birinci olmuştunuz. Ardından Eurovision... Eurovision’a katılmak sizin için nasıl bir deneyimdi?
Jamala: Benim için büyük bir sorumluluktu. Benim için çok önemli olan bu şarkıyı tüm dünyaya sunmak istedim. 1944 aslında tüm insanların geçmişteki trajedilerini içeriyor. Daima hatırlamalı ve unutmamalıyız ki gelecekte bu tür olaylar bir daha yaşanmasın.
Hakan Akoğlu: Eurovision şarkı yarışmasından sonra sadece kendi ülkenizde değil Avrupa’da da bilinir hale geldiniz. Müziğe nasıl başladınız? Eurovision’dan önceki müzikal kariyerinizden bahseder misiniz?
Jamala: Çok küçük yaşlardı sanırım 3 yaşında şarkı söylemeye başladım. Ailem de müzisyendi. Tüm aile ve komşularımızla tatillerde, özel günlerde ve partilerde şarkı söylerdik ve hepsi farklı enstrümanlar çalardı. Babam ve büyükannem çok güzel halk şarkıları söylerdi. Sonrasında müzik kolejine devam ettim ve ardından Kiev Ulusal müzik akademisinde opera eğitimi aldım. O yıllar boyunca jazz müziğine aşık oldum ve birçok festivalde jazz söyledim. 2009 yazında New Wave Uluslararası Genç Şarkıcılar Yarışmasına katıldım ve birincilik kazandım. Bu kariyerimde büyük bir dönüm noktasıydı. Beste yapmaya başladım ve dört albüm yayınladım tüm şarkıların söz ve müziği bana aitti. Bu yaz ayında da Universal Music Group 1944 adlı albümümü Avrupa ve Amerika da yayınlayacak.
Hakan Akoğlu: 1944 alışık olduğumuz standartlar dışında bir pop şarkısı. Kazanmayı bekliyor muydunuz?
Jamala: Eğer bir yarışmanın parçası olduysam niyetim tabii ki kazanmak. Birçok insan tarafından şarkıya oy verildi çünkü şarkı insanlara dokundu. Dünyanın her yerinden mesajlar aldım, insanlar bu şarkıyı söylediğim için teşekkür etti. 1944 sadece kırım tatarlarının sürgününü anlatan bir şarkı değil, aynı zamanda tüm insanlığın geçmiş trajedilerini anlatan bir şarkı.
Hakan Akoğlu: Eurovision şarkınız 1944’ün söz ve müziği size ait. Şarkı kırım tatarlarının sürgününü anlatıyor. 1944’ün yaratım sürecinden bahseder misiniz? Ailenizin de içinde olduğu tarihsel bir olayı anlatmak nasıl bir histi?
Jamala: Şarkıyı geçen yıl yazdım ama kökleri çocukluğuma dayanıyor. Küçük bir kızken büyük büyük annemin anlattığı hikayelerden esinlendim. Şarkı 1944 yılında ailemin ve kırım tatarlarının yaşadığı trajediyi anlatıyor. Kırım tatarlarının Kırım’dan Orta Asya’ya sovyet yönetimi tarafından adeta hayvanlar gibi kamyonlara tıkılarak yiyecek ve su olmadan sınır dışı edilmesini anlatıyor.
Bu süreçte Büyükannem kızlarından birini kaybetmiş. Bunlar şarkıyı her söylediğimde beni acıtan şeyler. Üzerimde büyük bir sorumluluk hissettim. Benim için çok kişisel bir deneyimdi. Kırım tatarları için söyledim çünkü onlar bu sürgün yüzünden çok acı çekti.
Hakan Akoğlu: Ukrayna Tchaikovsky Ulusal Müzik Akademisi Opera bölümünü bitirdiniz. Ama kariyerinize pop müzikle devam ediyorsunuz. Opera ile ilgili bir projeniz var mı?
Jamala: Babam koro şefi, annem ise bir piyanist. Küçük yaşlarımdan bu yana evde daima klasik müzik dinlenirdi. Halk şarkıları, soul ve funk türlerini de dinlerdim. Müzik akademisinden mezun olduğumda Klasik müzik kariyeri yapmak için La Scala’da eğitimlere katıldım. Ukrayna’daki Stars in Opera yarışmasına katıldım. Geçen yıl da Ukraynanın bağımsızlık gününde Beethoven’ın Ode To Joy eserini seslendirdim.
Hakan Akoğlu: Sahneyi Sertab Erener ile paylaşacaksınız. Sertab Erener de 2003 yılında Riga’da yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye’yi temsil etti ve ülkemize birincilik getirdi. Sertab Erener ile aynı sahneyi paylaşacak olmak nasıl bir duygu?
Jamala: Sahnede Sertab ile birlikte olma fırsatım olacağı için gerçekten çok mutluyum. Sürprizler hazırlıyoruz mutlaka gelmeli ve konseri izlemelisiniz.
Hakan Akoğlu: Türk müziği hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkçe şarkılar söylüyor musunuz?
Jamala: Türk müziğini çok seviyorum. Çok fazla dinlediğimi söyleyemem ama dinlediğim şarkıların çoğu çok iyiydi. Sezen Aksu, Candan Erçetin, Rafet El Roman, Volkan Konak en sevdiklerim.
Hakan Akoğlu: İstanbul konserinde Eurovision takipçileriniz için nasıl bir repertuvar hazırlıyorsunuz? Sürprizler var mı?
Jamala: İstanbul’u seviyorum. İstanbul’da konser vereceğim için çok mutluyum. En iyi şarkılarım, Kırım halk şarkıları ve dinleyicilerimin henüz duymadığı şarkılarımdan oluşan sürpriz bir repertuvar hazırlıyorum Sertab ile de düet yapacağımız sürprizlerle dolu bir konser olacak.
Hakan Akoğlu
Cazkolik.com / 09 Ağustos 2016, Salı
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.