İstanbul’un dolu dolu geçen günlerinde insan hangi etkinliğe yetişeceğini bazen bilemiyor gerçekten. Üstelik, bazı zamanlar birden fazla yerde olma isteğine karşın tek seçenekte kalmak zorundaysanız o da ayrı sinir bozucu. Bazen de hiç planlamadığınız şeyler karşınıza çıkıverir ve şansınız yaver giderse kendinizi herhangi bir konserde buluverirsiniz.
Önceki Pazar akşamı da benim için öyle oldu. Sosyal medayada gözüme çarpan bir başlık dikkatimi çekti; SufiBach
Kadroda kimler var diye bakıp da tanıdık yüzler görüp üstüne konserin bana çok yakın Moda All Saints Kilise’sinde olduğunu öğrenince rezervasyonumu yaptırdım hemen. Şahane!
Konserin başlamasına az kala yerimizi aldık. İki saate yakın süren programdaki eserler etkileyiciydi.
SufiBach kelimesinden de anlaşılacağı gibi bu iç içelik dinleyene enstrümanlar, müzik ve felsefesiyle ulaşıyor. Bach öyle bir müzisyen ki, günümüzde dahi müziğine hayran kalmamak mümkün değil. Beğenmeseniz de, matematiğiyle bazı bestelerin altyapısında bir anda ona ratlarsınız. Ve ne hikmetse bizim geçmişteki Osmanlı müziğiyle de şahane buluşmaları olmuştur. Felsefe olarak da eğer varmaya çalıştığımız tek bir yer varsa o da işte böyle bir müziktir. Ayrışmak yerine bilakis birleşmek için zemin ararsınız. Bu duygularla dinlediğim konserin müziklerini yeniden hatırlayarak yazmaya çalışmak da kolay değil.
Doğunun ve batının birbirine el vermesi
Hem enstrümanları hem doğunun ve batının en önemli isimlerinin aynı projede olması, zenginlik değil de nedir.
Açılışı ney ile Eyüpcan Açıkpazu „Sufi Melody“ isimli eserle yaptı. Ardından, Bach’tan bir Adagio geldi. Doğunun değerli ozanları, düşünürleri Yunus Emre’den Karacaoğlan’a ve Mevlana’ya uzanan gecede o Moda All Saints’in kubbesinin altında bize iyi gelen müzikler vardı.
Projeye bakacak olursak; SufiBach 2015 yılında İstanbul'da başlayan ve hayata geçirilen kültürlerarası bir müzik projesi. Hollandalı besteci ve müzik yapımcısı Wim Selles tarafından ortaya konan proje Türkiye ile Hollanda arasında müzikal köprü kurmayı hedefliyor. Antik çağlardan Bach'ın klasik Avrupa eserleri ve geleneksel Sufi melodilerini buluşturuyor.
SufiBach projesi, iki farklı müziğin ortak müzikal zeminini araştırıyor. Farklı gelenekler yan yana çalınıyor. SufıBach topluluğu, Türk ve Hollandalı müzisyenlerden oluşan bir karışım. Ney, kanun ve kemençe ile tamamlanan klasik yaylı dörtlüye Aylin Sezer ve Gülseven Meda enstrümantal aranjmanlarla eşlik ediyor.
- Sufi Melody
- Adagio - J.S. Bach BWV 1021
- Benim Adım Dertli Dolap
- Vergnügte Ruh, Cantata 170 - J.S. Bach instrumental
- Ex Exultavit - J.S. Bach
- SufiBach Kanun solo
- İncecikten Bir Kar Yağar
- Mache Dich Mein Herze Rein - J.S. Bach Instrumental
- Quia Respexit - J.S. Bach
- Sarabande, BWV 816 - J.S. Bach
- Demedim Mi
- Ich Bin Vergnügt, Cantate BWV 84
- Allemande viola - J.S. Bach
- Air BWV 1068
- Choral Cantata 140 - J.S. Bach
Aylin Sezer: Soprano
Gülseven Medar: Vokal
Barbara Erdner: Keman
Özge Metin: Keman
Öykü Koçoğlu: Viyola
Çağlayan Çetin: Çello
Deniz Akdoğan: Istanbul Kemençesi
Eyüpcan Açıkpazu: Ney
Samet Çelikel: Kanun
Müzik yönetmeni: Wim Selles
Kayıt mühendisi: Hans Ravestein
Yapımcı B. Ada Döner
Yapımcı Asistanları: Barış Hamarat, Elif Engin
Leyla Diana Gücük
Cazkolik.com / 17 Ekim 2022, Pazartesi
Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.