Astor Piazzolla`nın mirası ile geleceğe kurulan köprü

Astor Piazzolla`nın mirası ile geleceğe kurulan köprü

Astor Piazzolla olmasıydı `Nuevo Tango` olmazdı.

 

Piazzolla, tangonun kaybolmaya yüz tutmuş bir müzik olmasını önlediği gibi cazın ekseninde kırılma yaratmış, bandoneon isimli harika enstrümanın sonraki ustalarını yönlendiren, Arjantin`in müzikal geleneğini dünyaya ihraç eden bir yaratıcı olmuştur.

 

Bununla birlikte, `Nuevo Tango`nun yaratıcısının kişisel olarak en çok beslendiği dönem New York Greenwich Village`da geçirdiği yıllardır. Otuzlu yılların swing dönemine benzer bir zenginliğe sahip olan o yıllarda Piazzolla müzikal bavulunda taşıyarak getirdiği Arjantin tangosuna caz müziğini katmayı bu yıllarda başarmış, birlikte aynı dönemi ya da kendinden sonraki dönemleri paylaşan pek çok iyi müzisyenin üzerinde etki yaratmıştır.

 

NPR`dan Simon Rentner`in kaleme aldığı çalışma Astor Piazzolla`nın birlikte çaldığı ve etkilediği 5 farklı müzisyen ve albümle `Nuevo Tango`ya ilişkin kurduğ köprüyü paylaşıyor. Biz de aralara eklediğimiz notlarla aktarıyoruz.

 


 

Astor Piazzolla with Gary Burton; "The New Tango"

 

 

Astor Piazzolla`nın ellili yıllarda bestelediği karmaşık ve kompleks tango besteleri dönemin tango dünyası tarafından aşırı modern ve anlaşılmaz, tangonun ruhuna aykırı bulunarak reddedildi. Aslında, bir çok kişi Astor`u alenen dövmek bile istedi ama sonraki yıllarda Piazzolla, vibrafon ustası Gary Burton ile bu albümü kaydederken sahip olduğu kötü şöhreti aslında sevdiğinin farkına vardı. Zaten albümün içine bu duygusunu "Bu tango destroyerinden Gary`e teşekkürler" diyerek yazmıştı.

 


 

Pablo Ziegler Quartet; "Tango Meets Jazz"

 

 

Arjantin`li piyanist Pablo Ziegler on yıldan fazla bir süre, neredeyse ölümüne kadar Astor ile birlikte çaldı, turnelere çıktılar. Bugün, eğer "Nuevo Tango" mirasını taşıyan bir kişi varsa o da Pablo Ziegler`dir. Pablo Ziegler ile vibrafonist Stefon Harris bu albümde Astor Piazzolla`nın tanınmış bestesi "Michelangelo `70"i birlikte yorumluyor. Michelangelo, yetmişli yılların Buenos Aires`in de müziseyenlerin bir araya gelerek tango, folklorik müzikler ve caz hatta oda müziği yaptıkları bir yerdi.

 


 

Dino Saluzzi; "Andina"

 

 

Arjantin`li müzisyen Dino Saluzzi bir keresinde "Tango, cazdan çok daha karmaşık bir müziktir" demişti. Kendi müziğini çalan Saluzzi bestelediği müzikler için deneysel ve avantgart soundları kullandığı gibi Uruguay`ın Candombe`si, Arjantin`in Milonga`sı gibi yerel folkloru da kullanıyordu. Dino Saluzzi, Astor Piazzolla`ya karşı büyük bir sevgi ve saygı beslese de kendi müziğini onun yanında etiketlemekten de kaçınmıştır. Müziğinin daha açık bir yapısı vardır ama bu yapıyla belirgin bir biçimde oynamaktadır. Saluzzi`nin tek solo kaydı olan "Andina"da ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılabilir.

 


 

Richard Galliano And Michel Portal: "Blow Up"

 

 

Şehir efsanesi olarak dolaşan bir söze göre, ünlü Fransız akordiyon ustası Richard Galliano bir müzisyen olarak hayranı olduğu Astor Piazzolla`nın çalgısı bandoneonu çalmayı ister, başlar ama bir türlü istediği gibi olmamaktadır. Piazzolla ile bir araya geldiğinde niye onun gibi çalamadığını sorar, Piazzolla ise ona başka bir şey öğütler; "Deli misin sen" der, "Niye en iyi bildiğin kendi çalgın akordiyon varken başka bir kültürün çalgısını çalmaya çalışıyorsun ki, elindekinin en iyisini çalmaya bak!" Gerçekten ikisi arasında böyle bir konuşma geçmiş midir yoksa dedikodu mudur bilinmez ama Galliano`nun bandoneon yerine akordiyon çaldığı gerçek.

 

Galliano`nun ustası kabul ettiği Piazzolla`ya karşı büyük saygısı olduğunu biliyoruz. Hatta 2003 yılında yayınladığı "Piazzolla Forever" albümü bu saygıyı anlatır. Buna rağmen Galliano müziklerinde sadece tangodan değil tüm dünyadan esinler taşır. Bestecilik yanı her ne kadar çok yoğun değilse de inanılmaz bir sahne doğaçlamacısıdır. Bu açıdan trompetçi Wynton Marsalis ile muhteşem işbirlikleri halen devam ediyor. Buraya aldığımız albümde ise harika bir duo çalışması söz konusu. Galliano ile bir başka Fransız bas klarnetçi ve soprano saksofonist Michel Portal bir jam olarak besteledikleri parçaları "Mozambique" bu açıdan örnek verilmesi gereken en mükemmel parçalardandır.

 

Cazkolik.com / 07 Ağustos 2011, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.