Yeniden hayat bulan albümler...

Yeniden hayat bulan albümler...

Dinlemekte olduğunuz müzik Thelonious Monk`un 1957 tarihli albümünün yayınlanan yeni `remaster` kaydından ünlü bir caz standardı olan "Ruby My Dear"dır.


Aslında bu köşenin site içindeki yerleşimi ve konumu ile ilgili farklı düşüncelerimiz vardı ama istediğimiz hızda hayata geçiremediğimiz için köşenin haberlerinin yenilenmesi de aksamış oldu. Şimdi özür faslını hızla geçip ileriye bakmak en iyisi...

Original Jazz Classics Remasters

Caz albümleri toplama konusunda eğer titiz ve olanı biteni yakından takip eden biri iseniz bu haber çok işinize yarayacak. Gerçi çok yeni bir haber sayılmaz ama her zaman güncel ve sürekli zenginleşen koleksiyonu nedeniyle ve her an yeni bir albüm haberiyle `Classics Series` güncelliğini korumaya devam ediyor.

* * *

1982 yılında ünlü plak şirketi Fantasy şemsiyesi altında oluşturulan Original Jazz Classics serisi eski albümlerin yeniden ve bu dönemin teknolojik formatlarına aktarılan yapılarıyla daha kalıcı koleksiyon serileri haline dönüşüyor. Bu ve benzeri serilerin bir yanı da format yapıları gereği eski LP (Long Play) baskılarına göre daha fazla sayıda parçaya sahip olmaları nedeniyle zamanında yayınlanmış LP`lerin içindeki orijinal parçaların stüdyo kayıtları sırasında yapılmış muhtelif alternatif yorumlarını da içeriyor olması. Bu satırların yazarı olarak `reissue` tabir edilen yeni baskılarda alternatif yorumları görmekten memnun değilim, albümün orijinal olarak ilk yayınlandığı günkü `tracklist`i benim için yeterince kıymetli, sadece teknik olarak daha fazla sayıda parça sığdırma imkanı var diye sanatçısının bir nedenle orijinaline koymadığı parçaları yenilenen baskısında da görmeyi tercih etmem ama bu kişisel bir tercih elbette.

* * *

Fantasy şemsiyesi altında Prestige, Galaxy, Milestone, Riverside, Debut, Contemporary, Jazzland ve Pablo gibi dönemin ve bir kısmı günümüzün halen önemli firmalarının `reissue` kayıtları seride birarada yer alıyor. Seri yayınlanan albümlerle bin adedi aştı ve sayı nerdeyse hergün artıyor. Örneğin, sadece Chet Baker`ın seriden çıkmış yirmiye yakın albümü var. Bill Evans`ın çok daha fazla sayıda. Evans`ın ayrıca diskografisi açısından çok önemli "Sunday At The Village Vanguard", "The Interplay Sessions", "Everybody Digs Bill Evans" gibi albümleri de bu seride.

Yayınlanmış olan isimleri ve albümlerini hızla gözden geçirip bu yazıyı yazmaya iten esas neden olarak yayınlanan son dört albümden söz etmek istiyoruz. Daha önceki tarihlerde yayınlananlar arasında sayısız isim var ama seçmece bazılarından söz edelim; Örneğin Cannonball Adderley`nin Riverside zamanında yayınlanan albümü "Things Are Getting Better" Milt Jackson`lı kadrosuyla ustanın önemli kayıtları arasında yer alır. Albümde ayrıca piyanoda Wynton Kelly, basta Percy Heath ve davulda Art Blakey gibi efsane isimler yer almış. bu sadece bir örnek, hemen dikkatimizi çeken bir başka örnekte John Coltrane`in Prestige tarafından yayınlanmış olan albümü. Erken dönem albümleri arasında sayılan albümde Coltrane`e Johnny Splawn, Sahib Shihab, Red Garland, Mal Waldron, Paul Chambers ve Albert Heath gibi isimler eşlik ederken albümde "Straight Street" gibi, "Chronic Blues" gibi kendi besteleri yer almış. Daha farklı bir isme bakalım şimdi de, West Coast`un ünlü piyanistlerinden Hampton Hawes mesela, "The Green Leaves of Summer" isimli albüm 1964 tarihli. Hawes`ın seri içinde ondan fazla albümü var ama bu albüm onların içinde biraz daha öne çıkan bir kaydı. 1978 yılında genç yaşta beyin kanamasından ölen başarılı piyanist albümde Monk Montgomery ve Steve Ellington gibi isimlerle çalışmış.

* * *

Yukarda sıraladığımız gibi inanın yüzlerce albümü bulmanız mümkün, sizi bu keşfi yapmaya davet ediyoruz ama yazının bu kısmında son dört albümden söz etmeden olmaz.

Stan Getz & Cal Tjader; "Sextet", Art Blakey`s Jazz Messengers; "At Birdland", Ella Fitzgerald & Oscar Peterson; "Ella and Oscar", Thelonious Monk; "Monk`s Music"

Son yayınlanan dört albümün ilki tenor saksofonun büyük ustası Stan Getz ve vibrafonist Cal Tjader`a ait Sextet isimli 1958 tarihli kayıtları. Bebop baladlarını çaldıkları albüm zamanında Fantasy firması için kaydedilmişti. Albümün iki lideri Getz ve Tjader`a piyanoda Vince Guaraldi, gitarist Eddie Duran, erken yaşta ölümüyle efsane haline gelen basçı Scott LaFaro ve davulcu Billy Higgins eşlik etmişler. Ekibin halen hayatta olan tek ismi gitarist Eddie Duran albüm hakkında şöyle söylüyor; "Kayıttan önce hiç prova yapmadık, alternatiflerini de kaydetmedik, ikinci kez kayda da girmedik, her şey çok düzgün gitti, her şey yerli yerine oturmuştu, albümün duygusu rahat ve mutlu gelişti..."

* * *

Albümlerin ikincisi ise efsanevi Art Blakey`s Jazz Messengers`ın ilk kayıtlarından "At Birdland". 1963 yılında Riverside firması için New York Birdland`de kaydedilen albümün adı "Ugetsu". 2007 ylında ölen trompet efsanesi Freddie Hubbard, tenorun yaşayan en büyük seslerinden Wayne Shorter, bir büyük trombonist Curtis Fuller, piyanist Cedar Walton, bascı Reggie Workman ve davulda elbette Blakey`nin kendisinin yer aldığı kayıt sırf bu isimler için dahi erişilmiz bir albüm. Caz yazarı Neil Tesser`e göre albüm Blakey`nin en iyi üç albümünden biri. CD`nin sonunda dört adette bonus tracks var. Bonus`ların biri geçtiğimiz haftalarda ölen İngiliz asıllı piyanist George Shearing`in 1949 tarihli bop klasiği, üstelik daha önce yayınlanmamış bir kaydı olan "Conception". İnternette arama yaptığınızda Art Blakey`nin sayısız Birdland kaydına rastlayabilirsiniz, sizi şaşırtmasın zira ustanın farkı isimlerle bu klüpte pek çok kaydı var ama bu başka...

* * *

Serinin üçüncü yeni albümü çok bilinen bir kayıt "Ella and Oscar". Büyük şarkıcının 1975 yılında 58 yaşındayken Oscar Peterson ile kaydettiği albüm Pablo firması için büyük emprezaryo Norman Granz tarafından gerçekleştirilmiş. Albüm düet kayıtları gibi. Toplam dokuz parçanın dördü basçı Ray Brown ile üstelik bu dört parçanın ikisi daha önce yayınlanmamış parçalar. Basçı Brown, piyanist Peterson ve Ella arasında değişimli düetler gibi demek daha doğru. Albümün içinde bize bilgileri aktaran Tad Hershorn kayıtların bazılarının Ella`nın Beverly Hills`deki evinde bazılarının da Peterson`ın Kanada`daki ev stüdyosunda kaydedildiğini not ediyor. Bu albümü koleksiyonerlerin kesinlikle ihmal etmemesi gerektiğini belirterek bitirelim.

* * *

Seriden söz edeceğimiz son yeni albüm ise Thelonious Monk`tan. Ustaların ustasının 1957 tarihli kaydı "Monk`s Music" adını taşıyor. Kapağı da çok ilginç olan kayıtta sıradışı isimler var. Trompetçi Ray Copeland, altoist Gigi Gryce, tenor titanları John Coltrane ve Coleman Hawkins, basçı Wilbur Ware ve davulda Art Blakey. Tarifi imkansız bir kadro. Bir düşünün, tüm zamanların en önemli tenor saksofoncuların en önemli iki ismi Coltrane ve Hawkins aynı albümde daha ne demeli!!! Üstelik çok farklı tarzlara sahip iki dev. Downbeat`in en iyi ilk beş albüm arasına koyduğu kayıt koleksiyonunuzun baş köşesine girecek nitelikte ve mükemmellikte.

* * *

Seriden dikkat çekici albümler yayınlandıkça size buradan duyurmaya devam ederiz. Takipte olmanızda fayda var...

Cazkolik.com / 24 Nisan 2011, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.