2009 yaz festival sezonu başlıyor...

2009 yaz festival sezonu başlıyor...

(Bu yazıya ait okunma rakamları 14 Şubat 2011 tarihinden sonrasına aittir.)


Haziran ve Temmuz ayları ile dünyanın dört bir köşesinde jazz festivalleri başlıyor. Kimi büyük kimi küçük festivaller cazseverler için unutulmaz anlar oluşturuyor. Ben 1995 yılından bu yana her yıl bir kaç festival izlemeye çalışırım. Bunların başında tabiî ki bizim festivalimiz gelir. Ardından bir tek Nardis’i açtığımız yıl gidemediğim 2002 Pori Jazz Festivali’ni hemen her yıl izledim. Programlarını her zaman takip ettiğim pek çok Avrupa ve Amerika’daki festivaller ne yazık ki hep aynı tarihlerde olur. Özellikle Avrupa Jazz Festivalleri Organizasyonu birbirine çok yakın tarihlerdir ve genelde benzer sanatçılara yer verirler.

Ben bu ilk yazımda sizlere birkaç festivalden haberleri vermek istedim. Bunlardan biri Copenhag Jazz Festivali; 3-12 Temmuz tarihleri arasındaki festivalde Chick Corea, Yusef Lateef, Dee Dee Bridgewater, Aaron Parks, Enrico Pieranunzi sahne alacak önemli isimler arasında. Bu yıl 31. kez düzenlenen festival 900’den fazla sanatçının katılımı ile 100’den fazla sahnede, yaklaşık 200.000 kişinin izlediği bir festival. Klasik jazz olduğu gibi jazz’a paralel pek çok türe yer vermesi ile tanınır. Her yıl bir poster başlığı seçiyor Copenhagen festivali. Bu yıl ki başlık “Jazz has not been born yet” yani "jazz henüz doğmadı…" Posteri yapan İsrail doğumlu Danimarkalı bir ressam Tal R. Bu çalışmayı çeşitli ürünlerde kullanıp (tişörtler, çantalar, şapkalar, anahtarlıklar) festivale önemli gelir sağlanıyor.

Festivalde çeşitli konseptler var. Giant Jazz, Jazz for Kids, Jazz by the Sea, Future Sounds of Jazz / Something Else gibi.

Zuhal Focan
focan@nardisjazz.com

Cazkolik.com

 
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Zuhal Focan

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.